İstikamet Jupiter: NASA'nın Jüpiter'e yolculuğu başladı

İstikamet Jupiter: NASA'nın Jüpiter'e yolculuğu başladı

İstikamet Jupiter: NASA'nın Jüpiter'e yolculuğu başladı
NASA Güneş Sistemi’nin en büyük gezegeni Jüpiter’e bugün yeni bir robot araç gönderdi.

Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi (NASA) Güneş Sistemi’nin en büyük gezegeni Jüpiter’e bugün yeni bir robot araç gönderdi.

NASA tarafından hazırlanan ve Kennedy Uzay Merkezi’ndeki Cape Canaveral üssünden Atlas-5 roketiyle fırlatılan Juno, 1,1 milyar dolara malolacak Jüpiter misyonu çerçevesinde Haziran 2016'da dev gezegene ulaşacak.

Yörüngede kalacağı bir yıl içerisinde 33 kez gezegenin etrafını dolaşacak olan Juno, hakkında en az bilgi sahibi olunan Jupiter'in yörüngesine girdikten sonra gezegene yaklaşarak yoğunluğu, güçlü manyetik alanı, yer çekimi ve gaz bulutlarının içinde katı bir kitle bulunup bulunmadığı konusunda araştırmalar yapacağı belirtildi. Daha önce NASA’nın Galileo aracı Jüpiter’in atmosferine girmiş sadece bir dakika süreyle bilgi gönderebilmeyi başarmıştı. Galileo daha sonra, yoğun radyasyonla birlikte, gezegenin aşırı basınç ve sıcaklığına yenik düşmüştü.

Son görevi, gezegenin atmosferine dalmak olan Juno'nun görevleri arasında, Jüpiter'in atmosferindeki su oranını saptamak da bulunuyor.

Projeyle ilgili bilgi veren proje yetkililerinden Scott Bolton, Jupiter'in kitlesinin çok büyük olduğunu; “Güneş sistemindeki tüm cisimler Jüpiter’in içine konulabilse ancak yarısı doldurabileceği”ni bildirdi.

Bu nedenle, Güneş ve diğer gezegenlerden arta kalan maddelerin Jüpiter’in bünyesinde toplanmış olma ihtimalinin çok yüksek olduğunu kaydeden Bolton, Güneş Sistemi’ni yemek sofrasına benzeterek “arta kalan yemeklerden menüde neler olduğunu öğrenmek istiyoruz” ifadesini kullandı.

Güneş Sistemi’ndeki ilk gezegenin muhtemelen Jüpiter olduğunu bildiren Bolton, elde edilecek bulguların sadece bu gezegenin değil evreninin oluşumuna da ışık tutabileceğini kaydetti.

İtalya, Belçika, Fransa ve Danimarka’daki bilimsel kurumlar da yardımcı olduğu Juno’daki hassas aygıtlar ve elektronik ölçüm aletleri, Jüpiter’in çok yoğun radyasyonuna karşı titanyum bir kasa ile korunuyor.
(Turkish Journal)

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER