iPhone Kullanıyorsanız, Pilinizin Ömrünü uzatabilirsiniz

Yeni bir iOS kullanıcısıysanız veya yeni bir iPhone’a terfi ettiyseniz, performansı ve pil ömrünü artıran bu ayarlara göz atmadan geçmeyin.

iPhone Kullanıyorsanız, Pilinizin Ömrünü uzatabilirsiniz
iPhone Kullanıyorsanız, Pilinizin Ömrünü uzatabilirsiniz

Yeni bir iOS kullanıcısıysanız veya yeni bir iPhone’a terfi ettiyseniz, performansı ve pil ömrünü artıran bu ayarlara göz atmadan geçmeyin.
Yeni bir iPhone aldınız ve ayarlarına bir göz attınız. Tonlarca kategori ve bu kategoriler arasında sürüyle seçenek. Tüm bunlar, teknolojiyle çok yakın olmayanlar için baş döndürücü gelebilir.
 Her iPhone Kullanıcısının Değiştirmesi Gereken 9 Ayar

Öte yandan, telefonla beraber gelen varsayılan Apple ayarlarının ne kadar ideal olduğunu kendi kendinize soruyor olabilirsiniz. Kutusundan yeni çıkan bir iPhone, gerçekten en uygun performans, üretkenlik ve pil ömrü için ayarlanmış olabilir mi? Pek değil. İşte hemen değiştirmenizi tavsiye ettiğimiz iPhone ayarları.

1-ekran parlakligi
Ekran Parlaklığını Düşürün

Düz mantık: Ekran ne kadar çok parlak olursa, pil ömrü o kadar çabuk tükenir. Bu yüzden de uzun bir pil ömrü için ilk yapmanız gereken şey parlaklığı düşürmek olur. Az değil ama. Yüzde 50 veya daha düşük bir seviye işe yarayacaktır.
Bunu yaparak pil ömrüne önemli ölçüde katkı sağlayabilirsiniz. Üstelik düşük parlaklığın o kadar da kötü olmadığını anlayacaksınız. Hem düşük parlaklık (özellikle karanlıkta) gözlerinizi daha az yoracaktır. Başta alışmanız biraz zaman alabilir ama inanın bir süre sonra farkı anlamayacaksınız bile.
Parlaklığı ayarlamak için, parmağınızı ekranın alt ucundan yukarı doğru sürtün ve sonra parlaklık kaydırıcısını ortaya kadar getirin.

eposta
E-posta Kontrolünü Kapatın

Telefonunuzun yeni postalar için eposta hesabınızı her gün, her saat kontrol etmesi sizin için çok önemli mi? Eğer değilse, eposta kontrolünü otomatik olmaktan çıkararak pil ömründe önemli ölçüde tasarruf yapabilirsiniz.
Çoğu iPhone kullanıcısı bu özelliği kapatarak eposta kontrolünü elle yapıyor, böylece pil ömrünü uzatmakla beraber dikkat dağınıklığının da önüne geçebiliyor.

Bu özelliği kapatmak için, Settings > Mail, Contacts, Calendars üzerine tıklayın, sonra da Fetch New Data üzerine tıklayın. Şimdi ise Turn off Push’a, ardından ekranı Fetch kısmına kadar aşağı kaydırın ve Manually tercihini seçin.
Ayrıca endişelenmeyin, birisi acil olarak size ulaşmak isterse her zaman doğrudan arayabilir veya SMS gönderebilir.

rahatsiz etme
Rahatsız Etme Özelliğini Kullanın

Eğer telefonunuz genellikle geceyi yatağınızın yanındaki sehpa üzerinde geçiriyorsa, muhtemelen her çağrı, mesaj ya da uyarı geldiğinde sizi rahatsız etmesini istemezsiniz. Neyse ki son derece kullanışlı Do Not Disturb ile telefonunuzu bir tıkla susturabiliyorsunuz.
Bu özelliği etkinleştirmek için, parmağınızı ekranın alt ucundan yukarı doğru sürtün ve sonra ay simgesine dokunun.
Bu özelliği kişiselleştirerek belli saatlerde otomatik olarak açılıp kapanmasını sağlayabilirsiniz. Hatta Allow Calls From biçiminde istisnalar ekleyebilirsiniz. Örneğin, Phone uygulamasındaki Favorites grubuna yakın arkadaşlarınızı ve aile üyelerinizi eklerseniz, Do Not Disturb özelliğinin etkin olduğu zamanlarda sadece bu kişilerden gelecek çağrıların ve mesajların sizi uyarmasına izin verebilirsiniz.
Benzer şekilde, Repeated Calls özelliğini etkinleştirirseniz, telefonunuz sadece, üç dakika içinde aynı numaradan iki çağrı gelirse çalıyor. Böylece acil bir durumu iletmek isteyen bir kişi de size ulaşabiliyor.

pil yuzde
Pil Yüzdesini Aktif Edin

Tamı tamına ne kadar pil ömrü kaldığını mı merak ediyorsunuz? iPhone’un varsayılan ayarı, sadece ufak bir gösterge ile yetiniyor. Pek bilgilendirici değil.
İşte çözümü: Settings > Battery üzerine tıklayın, sonra Battery Percentage özelliğini etkinleştirin. Artık telefonunuzun pil ömrüne baktığınızda kalan enerjiyi yüzdesel olarak göreceksiniz.

metin
Yazı Boyutunu Değiştirin

Telefonunuzun ekran boyutu, okuyacağınız yazıların büyüklüğünü etkilemek zorunda değil. Her ne kadar iOS’un varsayılan bir font boyutu olsa da, bunu Settings > Display &Brightness > Text Size üzerine tıklayarak değiştirebilirsiniz. Kaydırıcıyı hareket ettirerek yazı boyutunu size en uygun görünen şekle gelene kadar değiştirin.

otomatik kilit
Otomatik Kilidi Ayarlayın

Telefonunuzu her seferinde elinizden bıraktığınızda ya da cebinize veya çantanıza koyduğunuzda güç (kilit) düğmesine basmak istemiyor musunuz? O zaman muhtemelen siz de telefonunun ekranını açık ve etkin bırakanlardansınız. Bu alışkanlığın güvenlik riskine ve enerji israfına neden olduğunu söylememize gerek yok. Ayrıca kazara rehberinizdeki numaralara rastgele sesli arama isteği de gönderebilirsiniz.
Neyse ki iPhone bu durumlar için ekranı belli bir süre sonra otomatik olarak kapatıyor ve kilitliyor. Ayrıca bu süreyi kendinize göre de değiştirebilirsiniz. Örneğin süreyi kısaltabilirsiniz. Tek yapmanız gereken, Settings > General > Auto-Lock üzerine tıklamak ve sonra 30 saniye olarak ayarlamak.

toucg id
Touch ID’ye Birden Fazla Parmak İzi Atayın

Tüm yeni iPhone’lar Touch ID özelliğiyle beraber geliyor. Bu parmak izi sensoru sayesinde hızlı ve kolay kilit ekranı güvenliği elde ediliyor. Telefonunuzu ilk kez açtığınızda parmak izinizi zaten kaydetmiş olabilirsiniz. Fakat bir problem var: Ya kaydettiğiniz parmağın dışında bir parmakla dokunursanız? Mesela telefonu tek elle kullanırken işaret parmağı yerine başparmağınızla dokunursanız?
Telaşa mahal yok! iOS, beş taneye kadar parmak izlerini tanıyabiliyor. Tek yapmanız gereken, kullandığınız diğer parmakları Touch ID’ye tanıtmak. Bunun için, Settings > Touch ID & Passcode üzerine tıklayın ve sonra nümerik parolanızı girin. Şimdi ise Add a Fingerprint üzerine tıklayın ve devam edin. Kullanacağınız her parmak için aynı süreci tekrarlayın.

konum
Gerekli Olmayan Konum Hizmetlerini Devre Dışı Bırakın

Waze, Uber ve Starbucks gibi uygulamalarla konumunuzu paylaşmanız doğal olarak mantıklı olur. Peki ya Fooducate gibi bir uygulamayla? Ya da GroupMe veya OneDrive? Bu uygulamaların nerelerde dolaştığınızı bilmelerine gerçekten gerek var mı? Özellikle de pil ömrü üzerinde olumsuz etki yapıyorlarken?iPhone
Hangi uygulamaların bu özelliği kullandığını görmek için, Settings > Privacy > Location Services üzerine tıklayın. Açılan listeyi tarayın ve istemediğiniz uygulamalar için Never seçeneğini etkinleştirin.

bugun
Bugün Ekranını Ayarlayın

Ekranın tam üst sınırından parmağınızı aşağı doğru kaydırdığınızda, iOS Notification Center ile karşılaşıyorsunuz. Buradan, yapılan uyarılara bakabiliyor, inceleyebiliyor veya silebiliyorsunuz. Hemen yanda ise Today ekranı bulunuyor. Bu ekrandan, çeşitli uygulamaların verdiği bilgilere hızlıca erişebiliyorsunuz. Hadi bu uygulamaları nasıl seçeceğimize ve hangi sırayla dizileceklerine karar verelim!
Ekranın üst sınırından parmağınızı aşağı kaydırın, Today seçeneğine tıklayın, ekranı aşağı sürükleyin ve Edit üzerine tıklayın. Tepede bulunan öğeler Today ekranında gösterilecekleri temsil ediyor. Aşağıda kalan tüm öğeler ise eklenmeyi bekleyenlerden oluşuyor. Bunları eklemek için yanlarında bulunan yeşil artı işaretine tıklamanız yeterli.
Bulundukları sırayı değiştirmek için ise, üç yatay çizgi ile temsil edilen “kulplardan” biri üzerine tıklayın, sürükleyin ve istediğiniz sıraya bırakın. Sonra Done üzerine tıklayın. Artık Today ekranında izin verdiğiniz öğeleri göreceksiniz. Hem de sizin belirlediğiniz sırada dahilinde. Daha fazla değişiklik için tekrar Edit’e tıklayın.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER