İnterneti özelleştirme girişimine tepki büyüyor

İnterneti özelleştirme girişimine tepki büyüyor

İnterneti özelleştirme girişimine tepki büyüyor
İnterneti özelleştirme girişimine tepki büyüyor

İnternet devi Google ile Verizon’un, çok daha hızlı, daha yüksek ücretli ve sadece büyük çevrimiçi servisler için kullandırılacak özel bir internet şebekesini kurmak için yaptıkları anlaşmaya tepkiler büyüyor.


İnternet devi Google ile ABD’nin en büyük mobil operatör ve servis sağlayıcılarından Verizon’un, çok daha hızlı, daha yüksek ücretli ve sadece büyük çevrimiçi servisler için kullandırılacak ayrı bir internet ağı kurmak için yaptıkları anlaşmaya tepkiler büyüyor.

Tepkilere önceki gün ABD Federal İletişim Kurulu’nun(FCC) iki üyesi ve bir Senatör de katıldı. Kurul üyeleri Michael Copps ve Mignon Clyburn önceki gün Minneapolis’te katıldıkları toplantıda, FCC Başkanı Julius Genachowski’ye gerekli yönetmelik değişikliğini yapmak için destek vermeye hazır olduklarnı duyurdular. Kurul üyeleri, Telekomünikasyon Yasasının ikinci maddesinde kablolu bütün bağlantıların ‘’kamusal iletişim hizmeti’’ sınıfına alacak değişiklik için oy vermeye hazır olduklarını söylediler. Yasadaki bu değişiklik Google ve Verizon’un özel internet yaratma girişiminin engelleyeceği belirtiliyor.

İki dev şirket, yayıncılara ve servis sağlayıcılara (ISP) daha yüksek kalitede ve hızda ve daha güvenilir genişbant altyapısı sunulması için birlikte çalışmaya karar vermişti. Proje hayata geçerse, ‘birinci kalite servis’ tarifeleri ISP'ler tarafından daha pahalı belirlenecek, ‘sıradan’ veri transferine göre bunlara öncelik verilecek. Bu durum, internetteki tüm veri transferlerine eşit muameleyi öngören ‘net neutrality’ ilkesine aykırı görünüyor. İnternet sivil toplum kuruluşları ise bu tip bir ‘şebeke farklılığı’nın, biri yavaş ve kalabalık, öbürüyse rahat ve hızlı olmak üzere ‘iki sınıflı’ bir sanal alem yaratacağına işaret ediyor.

Aynı zamanda Temsilciler Meclisindeki iki numaralı Demokrat milletvekili James Clyburn’un kızı olan Mignon Clyburn, Google ve Verizon’un anlaşmasına sert eleştirilerde bulunarak, ‘’İnternette en ufak farklılık yaratacak hiçbir düzenlemeyi desteklemem sözkonusu olamaz’’ dedi.

21'nci yüzyılın ifade özgürlüğü davası

Minnesota Senatörü Al Franken de, ‘’Biz halkın uyması gereken kuralları şirketlerin yazmasına izin veremeyiz. Senatör Franken, New York’taki Park51 Camiine gösterilen tepkilere de göndermede bulunduğu konuşmasında, ‘’Net Neutrality 21’nci yüzyılın ifade özgürlüğü davasıdır. Bir tek, önceki akşama kadar elde ettiğimizi sandığım din ve inanç özgürlüğü hariç.’’ dedi. Franken ayrıca, kablolu tv devi Comcast ile NBC Universal arasında süren birleşme görüşmelerine de tepki göstererek, ‘’Hem kablonun hem de içeriğinin kontrolünün aynı ele geçmesinin doğuracağı tehlikeye’’ dikkat çekti.

Öte yandan Temsilciler Meclisi Florida Milletvekili Alan Grayson da önceki gün Google – Verizon anlaşmasına tepki gösteren Kongre üyeleri arasına katıldı. Grayson, anlaşmayı, ‘’Açık interneti öldürecek girişim’’ olarak nitelendirdi ve Kongre ve FCC’nin ayağa kalkmasının zamanı geldiğini söyledi.
(Turkish Journal)

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109