İnsanlarla Çalışan Robotlar Bursa Endüstri Zirvesi’nde
Sanayinin gelişimine yön veren sektörleri aynı çatı altında bir araya getiren, son teknoloji ürünleri 7 salondan oluşan 40 bin m2 kapalı alanda ziyaretçiler ile buluşturmaya hazırlanan Bursa Endüstri Zirvesi fuarları, 29 Kasım -2 Aralık 2018 tarihleri arasında sektör profesyonellerini Tüyap Bursa Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi’nde bir araya getiriyor.
Katılımcı Firmaların Yüzde 60’ı Üretici
Ülkemizin en büyük 3 fuarından biri olan Bursa Endüstri Zirvesi, son teknoloji inovasyon ürünleri ile dikkatleri üzerine çekiyor. Dördüncü sanayi devrimi olarak adlandırılan endüstri 4,0’ın ana bileşenlerinden olan yazılımların ve donanımlarında sergileneceği zirve makine imalat sektörüne yeni bir soluk kazandıracak. Fuar kapsamında gerçekleşecek ticari faaliyetlerin önemine değinen TÜYAP Fuarcılık A.Ş. Genel Müdürü İlhan Ersözlü, “Türkiye endüstrisinin nabzını tutacak fuarlar, ekonomik anlamda hareketlilik sağlayacak. Ülkemizin en önemli 3 fuarından biri olan zirve her yıl daha da ilgi görüyor. Üretim endüstrisinin metal işleme, sac işleme, kaynak teknolojileri, elektrik, elektronik, otomasyon konularını içeren tüm süreçleri ile ele alındığı fuarlar, 7 salonda toplam 40 bin m2 kapalı alanda 20 ülkeden 342 firma ve firma temsilciliğinin katılımı ile hazırlanmaktadır. Katılımcı firmalarımızın yüzde 60’nın üretici olduğu fuarlar, Türkiye’de var olan endüstrilerin dünya pazarında söz sahibi olması için önemli bir görev üstleniyor. Dört farklı sektörü aynı çatı altında bir araya getirerek son teknoloji ürünleri ziyaretçilerle buluşturan zirvede gerçekleşecek ticari faaliyetlerin ülkemizin üretim ve ihracatına önemli katkılar sağlamasını hedeflemekteyiz.
Lider markaların son teknoloji kullanılarak geliştirilen tasarım ürünlerinin yer aldığı fuarlarda farklı coğraflardan organize edilen alım heyetlerini ağırlayacağız. TÜYAP’ın yurt dışı ofislerinin de çalışmaları ve Bursa Ticaret ve Sanayi Odası ve T.C. Ticaret Bakanlığı koordinasyonu ile düzenlenen URGE projeleri kapsamında, Almanya, Azerbaycan, Belçika, Birleşik Arap
Emirlikleri ,Bosna-Hersek, Bulgaristan, Burkina Faso, Brezilya, Cezayir, Çek Cumhuriyeti, Etiyopya, Fas, Filistin, Fransa, Gine, Güney Afrika Cumhuriyeti, Gürcistan, Hindistan, Hollanda, Irak,İngiltere,İran, İspanya, İsrail, İsviçre, Katar, Kırgızistan, Kosova, Kuveyt, Letonya, Litvanya, Libya, Lübnan, Macaristan, Makedonya, Malta, Mısır, Moldova, Nijerya, Pakistan, Polonya, Rusya, Siri Lanka, Sırbistan, Tayvand, Tunus, Ukrayna, Umman, Ürdünve Yunanistan’da organize edilen iş insanları fuarda olacaklar. Yurt içinden 40’tan fazla sanayi şehrinden gelecek heyetlerin de dahil olması ile fuar süresince oluşacak iş bağlantıları, katılımcı firmaların yeni pazarlara açılması için büyük fırsatlar sunarken aynı zamanda istihdam anlamında da avantajlar sağlayacaktır.” dedi.
UR-GE Projeleri ile Alım Heyetleri Fuarımızda
Makine, uzay havacılık savunma sanayi ile raylı sistemler sektörüne yönelik 3 ayrı UR-GE projesi kapsamında 50’ye yakın ülkeden 300’ü aşkın iş insanının katıldığı ‘Ticari Safari’ Projesi gerçekleşiyor. Yerli firmalar ve yabancı iş dünyası temsilcileri ile B2B programı kapsamında iş görüşmeleri 29 Kasım Perşembe saat 13.30 – 17:30, 30 Kasım Cuma günü ise tüm gün devam edecek.
Stratejik Sektörler Uluslararası Vitrinde
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, “Türkiye’nin ihracat odaklı kalkınma hedeflerine, Bursa iş dünyası olarak katkılarımızı sürdürüyoruz. Başta makine sektörümüz olmak üzere, uzay havacılık savunma ve raylı sistemler gibi stratejik alanlarda ülkemizin yerli ve milli hedeflerine destek olan firmalarımızı Endüstri Zirvesi ile dünyanın dört bir yanından gelen alıcılarla bir araya getiriyoruz. Zirve kapsamında bu yıl 50’ye yakın ülkeden 300’ün üzerinde yabancı alıcı firmalarımızla ikili iş görüşmeleri gerçekleştirecek.” dedi. BTSO öncülüğünde gerçekleştirilen nitelikli fuar organizasyonları ve alım heyetleri ile Bursa iş dünyasının uluslararası alanda daha rekabetçi hale geldiğini belirten Başkan Burkay, başardıklarıyla yetinmeyen bir Bursa için azimle çalışmaya devam edeceklerini söyledi.
Bursa Sanayisi Fark Yaratıyor
“Makina üreten makinalar” olarak tabir edilen ve üretimin yapı taşı olan takım tezgahları sektörünü, 26 yıldır temsil ettiklerinin altını çizen Takım Tezgahları Sanayici ve İş Adamları Derneği (TİAD) Genel Sekreteri Pınar Çeltikçi, üretim sanayisini güçlendiren ihtisas fuarlarını desteklediklerini vurguladı. Çeltikçi, “Adı sanayi ile özdeşleşen Bursa, bünyesindeki lokomotif sektörleri ve üretim kapasitesiyle Türkiye’nin can damarı. İhtisas fuarları arasında stratejik öneme sahip olan Bursa Endüstri Zirvesi, küresel pazarda büyük başarılar elde etmiş ve markalaşmış firmaların, Bursalı sanayicilerin ve sektörün buluşma noktası. Bursa sanayisi, dünyadaki değişen teknolojiyi takip ederek kendini sürekli geliştiren ve güncelleyen yapısıyla sadece ülkemizde değil uluslararası arenada da fark yaratıyor. Bu yapıyı güçlendirmek ve gözler önüne sermek için Bursa Endüstri Zirvesi, mükemmel bir platform. TİAD olarak, bu vizyoner sanayi şehri kimliğinin sürekliliği için Bursa’daki endüstriyel aktivitelerin ilgili takipçisiyiz” ifadelerini kullandı.
Tüketim Toplumları Tükenmeye Mahkumdur
Bursa Endüstri Zirvesinin geçen yıl olduğu gibi bu yılda çok önemli olduğuna dikkat çeken Makina İmalatçıları Birliği (MİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Özkayan, yerli üretimin çok önemli olduğunu söyledi. Özkayan sözlerini şöyle sürdürdü: “Ülke olarak zor bir ekonomik süreçten geçiyoruz. Yaşanan olumsuzluklara rağmen elini taşın altına koyan sanayicilerimiz, var güçleri ile çalışmaya ve üretmeye devam ediyor. 2019 yılında sektörlerimizin toparlanacağını düşünüyorum. Bu süreç, bize yıllardır vurgu yaptığımız ve her fırsatta dile getirdiğimiz “yerli üretim” konusunda ne kadar haklı olduğumuzu bir kez daha gözler önüne serdi. Yerli üretim çok önemli! Teknolojiye dönüş olmadığı, katma değeri yüksek ürünler üretilmediği müddetçe, dışa bağımlılık kaçınılmaz. Dışa bağımlı toplumlar ise tüketici toplumlardır ve onlar tükenmeye mahkumdur. Bunun dışında, makine imalat sanayi verilerini de değerlendirirsek, ilk dokuz aylık verilere göre 2018 yılını makine sektörünün ihracatta 15,9 milyar dolar, ithalatta 25 milyar dolar ve imalatta da 27 milyar dolar ile tamamlaması tahmin edilmektedir.
Fuarlar; Tüyap Bursa Fuarcılık A.Ş. ve Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) tarafından,Takım Tezgahları Sanayici ve İşadamları Derneği (TİAD) ve Makina İmalatçıları Birliği (MİB) işbirliği, T.C. Ticaret Bakanlığı, KOSGEB ve Bursa Büyükşehir Belediyesi destekleri ile düzenlenmektedir.
Fuardaki Yenilikler
Zirve kapsamında bu yıl ilk kez düzenlene “Kaynak Teknolojileri Fuarı”nda sektörün son yenilikleri yer almaktadır. Fuar kapsamında yer alan Robotik Teknolojiler Özel Bölümü” de bu yıl ilk kez gerçekleşiyor. Biliminin hızla ilerlemesi ve dünyanın sürekli daha da dijitalleşmesiyle meydana gelen ihtiyaçlar kapsamında üretimi kolay hale getirmek ve kaliteleştirmek adına oluşturulan robotik teknolojilerin yer aldığı özel bölüm ziyaretçilerin ilgisine sunulmaktadır.
Seminer Programı
Fuar alanında bulunan Çekirge Konferans Salonu’nda 30 Kasım Cuma ve 1 Aralık Cumartesi günleri sektör ile ilgili konuların ele alınacağı seminerler düzenlenecektir.