DERGİCİLİĞİN GELİR KAYNAKLARI DEĞİŞİYOR

Yayıncılık sektöründe basılı dergilerin hakimiyeti devam etmesine rağmen dijital ortamda okunan dergilerin yaygınlığı günden güne artış gösteriyor.

DERGİCİLİĞİN GELİR KAYNAKLARI DEĞİŞİYOR
 DERGİCİLİĞİN GELİR KAYNAKLARI DEĞİŞİYOR

Yayıncılık sektöründe basılı dergilerin hakimiyeti devam etmesine rağmen dijital ortamda okunan dergilerin yaygınlığı günden güne artış gösteriyor.

Bilindiği gibi yaşadığımız çağ her anlamda büyük bir dönüşüm ve gelişim geçirmekte bu yüzden bilgi ve iletişim teknolojilerinde yaşanılan büyük yenilikler dergicilik sektöründe de etkilemekte, dijital kanallar dergicilik sektörüne yeni gelir kapıları açmaktadır.

Günümüz dünyasında basılı dergicilik günden güne okuyucu kaybederken, okuyucular haberin kendilerine çok daha hızlı şekilde ulaştığı dijital dergiciliği tercih ediyor. Dijital dünya yayıncılara baskı maliyetlerini düşürmek, daha fazla kişiye ulaşmak, etkileşimini arttırmak, yeni reklam modelleriyle yeni gelirler elde etme gibi imkanları da yanında getiriyor. Özellikle yayınlarına reklam bulmakta zorlanan, reklam kazançları düşen yayıncılar için dijital ortamlar büyük önem taşımaya başladı.

Dergide reklam tasarımları, firmaların, tanıtım bedeli anlaşmasına bağlı olarak, tam sayfa, yarım sayfa, çeyrek sayfa olarak verilmektedir. Bazılarında yazılar, haberler, makaleler arasındaki kutulardan oluşmaktadır. Bu çalışmalar, genellikle, ön kapak arkasına, ilk ve ilk sayfa arkasına, arka kapak ve arka kapak ön kısmına yerleştirilmektedir. Genelde bu şekilde konan reklamlarla beraber, farklı yerlere yerleştirilen reklam uygulamaları da bulunmaktadır.

Günümüzde dergi reklam sektörü, tanıtım alma yönünden, diğer kitle iletişim araçları ve diğer mecralardan daha fazla sorun yaşamaktadır. Diğer mecraların gelişimleri, özellikle internetin bu alanda kullanılmasıyla beraber, firmaların tanıtımlarında oldukça düşüş yaşanmıştır. Son zamanlarda sponsorluk anlamında da sorun yaşamaktalar ve sponsor bulamamaktadırlar.
Dergide reklam tasarımları, tamamen mizanpajına bağlı olarak kullanılmaktadır. Bunların mizanpajı yapılırken, konu yazılarının yerleşimi, konuyla ilgili fotoğrafların yerleşimi ve reklam çalışmaların yerleşimi tasarlanmaktadır. Bu yayınların tasarımcısı, yaratıcı, okunaklı, göze hoş gelen bir sayfa düzeni yapmaya gayret etmektedir. Bu noktada, tanıtımların yerini istediği şekilde belirleyebilmektedir. Bu süreç reklam bulmakta zorlanan yayınlar için ekstra bir zaman kaybı da oluşturmaktadır.

Günümüzde Reklam Mecraları

Reklamcılıkta mecra kullanımında iki farklı yaklaşımdan söz edilebiliriz; birincisi, eldeki mecraya göre yaratıcı bir mesaj vermektir, ikincisi ise işe önce mesajla başlayıp sonra buna uygun mecra bulmaktır. Hangi mecranın ne şekilde kullanılacağı segmentasyona göre belirlenir. Ama dijital dünyanın reklam oluşturma, reklamı yayından kaldırma, reklamı istediğiniz anda düzenleme, reklamlara basılı materyallerde yapamayacağınız interaktif ögelere ekleyebilme imkanı, diğer taraftan görüntülenme, tıklama ya da form doldurma gibi işlem başı ücretlendirme gibi sağladığı kolaylıklar ile hem yayıncılara hem de reklam verenlere büyük avantajlar sağlamaktadır.

“Gale Press İnteraktif reklam alanları ile yayınlarınıza yazıdan ve görselden ötesini katın…”

İnteraktif reklam internet reklamcılığının, banner iletişiminden bütünsel iletişime doğru gittiği yoldur. Yani reklamlarınızda etkiyi artırmak için kullandığınız görsel animasyon, ses efekti, sayfa linkleri gibi interaktif hareketlerini kullanıcı etkileşimi sağlamak için kullanabiliriz. Gale Press tüm kullanıcılarına banner alanlarına imaj koyabilme ve arkalarına link bağlama imkanı veriyor. Ayrıca içerik içinde istenilen yere web frame ekleyerek bu alana herhangi bir web tabanlı içerik koyabiliyorsunuz. Adobe Edge ve Hype ile entegre olarak size kod yazmadan basılı materyal oluşturmada kullanıldığı gibi sayfa düzeni yapma imkanı sağlayan Gale Press’te buna ilave olarak her bileşene animasyon efektleri ekleyebilme, içeriğinizi zenginleştirip aksiyon butonu ekleyerek istediğiniz noktaya yönlendirebiliyorsunuz. Yaptığınız işlemlerin çıktısını html5 olarak ftp üzerinde herhangi bir yere koyarak linki de Gale Press içinde içeriğin istediğiniz yere yönlendirerek webview özelliği ile konumlandırabiliyorsunuz.

Türkiye’nin en büyük dijital yayınlama platformu olan Gale Press Ürün Müdürü Enes Taşkıran konuyla ilgili olarak, “Gale Press’i tasarlarken dergicilik sektöründeki yayıncılara büyük avantajlar sağlamasını ön planda tuttuk, baskı maliyetlerini düşürmek, daha fazla kişiye ulaşmak, etkileşimini arttırmak, satış etkinliğini yükseltmek gibi çözümlerin hepsi ve daha fazlası önemli hedeflerimiz içerisinde yer aldı. Hepsinde de başarılı olduk. Ardından farklı olarak neler yapabiliriz diye düşünürken yeni reklam alanları oluşturma ve bu sayede yayınlara yeni kazançlar sağlama fikri ortaya çıktık. Dijital alandaki bilgi ve tecrübemiz de bize yardım etti ve Gale Press kullanan yayınlar mobil uygulamalarının onlara sunduğu yepyeni reklam alanları sayesinde gelir elde etmeye başladılar. Örnek olarak, Gale Press banner alanlarında istediğiniz sayıda reklam imajı koyabilme imkanı ve arkalarına link bağlama imkanı veriyor. Ayrıca dergi içeriği içinde herhangi bir yere web frame açarak bu alana herhangi bir web tabanlı içerik koyabiliyorsunuz. Bu sayede ister basılı da önceden belirlediğiniz reklam alanına birden fazla reklam alabilirsiniz isterseniz de bu alanda reklamınızı animasyonlar ve aksiyon butonları ile daha etkili hale getirebilirsiniz. Bu da sizi reklam verenler nezdinde daha önemli hale getirecektir. Gale Press olarak kullanıcılarımıza artı değer katabildiğimiz her farkımız ise bize büyük mutluluk veriyor.” dedi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER