Çatıya Kurulacak Güneş paneli için izin aranmayacak!

Binaların kendi ihtiyaçları için yapılacak güneş enerjisi paneli kurulumunda artık yapı ruhsatı izni aranmayacak.

Çatıya Kurulacak Güneş paneli için izin aranmayacak!
Çatıya Kurulacak Güneş paneli için izin aranmayacak!

Binaların kendi ihtiyaçları için yapılacak güneş enerjisi paneli kurulumunda artık yapı ruhsatı izni aranmayacak
Türkiye, binaların çatılarına güneş paneli yatırımının önünü açacak olan devrim niteliğinde karara imza attı. Bundan böyle ruhsat izni aranmayacak. Bir apartman yılda 8-9 bin liralık enerji üretebilecek.
Binaların kendi ihtiyaçları için yapılacak güneş enerjisi paneli kurulumunda artık yapı ruhsatı izni aranmayacak. Güneş enerjisindeki diğer prosedürlerin de hızlanmasıyla 2018’de çatıların güneş panelleriyle dolması bekleniyor. Bu şekilde hem apartmanların masrafları çıkacak, hem de güneşten elde edilecek fazla elektrik şebekeye geri satılabilecek. Güneş enerjisiyle apartman başına yılda 8-9 bin lira kazanç elde edilmesinin mümkün olduğu belirtiliyor. Milliyet'ten Mithat Yurdakul'un haberine göre hedefte 10 milyon çatı var.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yayımladığı Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği’ne göre, binaların kendi ihtiyaçları için yapılacak güneş enerjisi sistemleri, taşıyıcı sistemi etkilememek ve muvafakat alınmak kaydıyla yapı ruhsatı gerektirmeyecek.

Düzenlemenin yeni halinde, “Taşıyıcı sistemi etkilememek ve 634 sayılı Kanun uyarınca muvafakat alınmak kaydıyla; binalarda enerji kimlik belgesi sınıfı en az “C” olacak şekilde mesleki yeterlilik sertifikalı uygulayıcılar tarafından yapılacak ısı yalıtımı uygulamaları ile binanın kendi ihtiyacı için yapılacak güneş kaynaklı yenilenebilir enerji sistemleri ruhsata tabi değildir. Bunlara ait uygulama projelerinin hazırlanması ve fenni mesuliyetin üstlenildiğine dair taahhütname ile birlikte ilgili idareye sunulması, binanın projesindeki mimari görünüşlere bağlı kalınması ve idaresinden izin alınması zorunludur” denildi.

‘ARTIK ELİMİZ RAHAT’

Güneş Enerjisi Sanayicileri ve Endüstrisi Derneği (GENSED) Genel Sekreteri Hakan Erkan, yapılan düzenlemeyle, ev çatılarında güneş panellerinin yaygınlaşması için gereken 3-4 ana unsurdan birisine çözüm getirildiğini belirterek, “Belediyeden uygunluk yazısı için süre uzun sürüyordu. Yeni yönetmelikle konuya açıklık geldi. Ruhsatla ilgili tadile gerek yok dendi. Bu elimizi rahatlattı. Gittiğimizde uygunluk yazısını kolay alacağız. Belediye ayağını bu şekilde tamamladık” dedi. Amaçlarının evlere güneş enerjisi için bürokratik sürecin iki haftada tamamlanması olduğunu ifade eden Erkan, “EPDK ve Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü ile görüşüyoruz” diye konuştu. İşin Maliye Bakanlığı kısmı da olduğunu belirten Erkan, fazla elektriğin şebekeye geri satılması için altyapıya ihtiyaç olduğunu belirterek, “Ayşe teyze kurduğu zaman parasını alamıyor. Şirket kurmazsan ödeme alamazsın yazısı geliyor. Fazla elektrikten yılda 8-9 bin lira geliyor. Şirket kurulmadan bu ödeme yapılmalı” dedi.

FİYATLAR ÇOK DÜŞTÜ

Güneş panellerinin ucuzladığını, maliyetlerin watt başına 5 dolardan 50 cent’e kadar düştüğünü anlatan Erkan, “Bankalardan 8-9 yıla yayılan mikro kredi verilirse herkes yaptırabilecek. 2018’de çatılar hareketlenmeye başlayacak” dedi. Erkan, yaygınlık için emlak ve çevre vergilerinde özendirici düzenleme talep etti.

50 MW’LIK DEV PANDA!

Çin’de Panda Green Energy şirketinin Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) işbirliğiyle birlikte altına imza attığı sosyal sorumluluk projesi “Panda GES” devreye alındı. 50 MW’lık panda görünümlü güneş tarlası 5 milyon dolarlık yatırımla hayata geçirildi. Projenin hedefi, bu yolla gençlerin ilgisini çekmek ve yenilenebilir enerji yatırımlarına olan ilgiyi artırmak.

TÜRKİYE’DE 10 MİLYON ÇATI İÇİN ‘ALTERNATİF’?

EPDK tarafından 10 KW’ye kadar üretim yapan güneş enerjisi panellerinin sisteme enerji satabilmesini sağlayan düzenlemeyle, vatandaşlar güneşten kendi elektrik ihtiyacını karşılayabilecek, ihtiyaç fazlası elektriği şebekeye vererek para kazanabilecek. Taslağa göre, uygulamadan yararlanmak isteyenler şebeke işletmecisine başvuracak. Güneş enerjisi üretim tesisi, tüketim tesisinin ölçüm noktasından dağıtım sistemine bağlanacak. Toplu konut projelerinin yanı sıra villaların da yararlanabileceği düzenlemeyle, öncelikle apartman giderleri karşılanabilecek. Şu anda güneş santrali kurmak için 10 yıllık elektrik faturası kadar para ödenmesi gerekiyor. Bu da 3-4 bin dolara karşılık geliyor. Maliyetlerin düşmesiyle güneş enerjisinin öne daha da açılacak. Önümüzde dönemde, büyük projelerle Türkiye’deki 10 milyon çatı için güneş enerjisi gündeme gelebilecek.

Güneş Panelleri güneşten gelen ışınları direk olarak dc elektriğe çeviren ürünlerdir. Sistem tasarlarken kullanılacak olan güneş panellerinin büyüklüğü, tüketilecek olan elektrik miktarına göre seçilmelidir. 10 watt bir güneş paneli ile sadece 7 watt lamba 5 - 6 saat çalıştırılabilirken  150 watt bir güneş paneli ile 5 adet 7 watt tasarruflu lamba 20 saat çalıştırılabilmektedir. güneş panellerinin verimi de değişik bölgelerde değişik oranlardadır.  örneğin : karadeniz bölgesinde 50 w lık bir güneş paneli günlük 200 w enerji üretebilirken aynı güneş paneli Akdeniz bölgesinde 300 w gün elektrik üretebilir.  güneş panellerinin maliyeti de aynı şekilde tüketilecek olan cihazlar yükseldikçe  güneş paneli elektrik sisteminin fiyatı yükselir.  bir ev için yaklaşık olarak 250 - 265 w panellerden 5 adet kullanılarak günlük 6 - 7 kw elektrik üretilebilir. 250 w ve 265 w paneller watt başına fiyat olarak en ucuz panellerdir. dolayısıyla ev için güneş paneli sistemlerinde, sulama için solar panel uygulamalarında, tarla, bağ, bahçe, karavan ekeltrik sistemlerinde en çok tercih edilen güneş paneli, solar panel 250 w - 265 w olandır.  daha küçük sistemler için daha küçük paneller 10 w , 20 w, 40 w, 50 w, 100 w , 150 w, panelleri de bu kategoride bulabilir ve karşılaştırabilirsiniz,


Ev Tipi Güneş Enerjisi Maliyeti ve Fiyatları

Eğer hafta sonu eviniz varsa ve elektriğiniz yoksa, güneş enerjisi ile kendi elektriğinizi üretebilirsiniz. Ev tipi güneş enerjisi fiyatları çok değişkenlik göstermektedir. Çünkü güneş enerjisi piyasası çok genişlemeye başladı ve ürün çeşitliliği arttı.Bu durum ise aynı tip fakat farklı markalı solar ürünler için çok geniş bir fiyat yelpazesini oluşturdu.

 
Ancak bu kadar geniş ürün seçeneği içerisinde , doğru ürünü uygun fiyata almak gerekir. Aksi halde çok para harcayıp tamamen çöp sistem alabilirsiniz. Veya az para harcayıp yine çöp sistem alabilirsiniz.

Bu yazımız da sizlere normal koşullarda ki bir hafta sonu evinin elektrik enerjisini güneş enerjisi ile nasıl karşılayabileceğinizi detayları ile anlatacağız.

Eğer hafta sonu kullandığınız bir eviniz varsa, bu evde kullanılacak genel ürünler bellidir. Son yıllarda hobi bahçesi tarzı evlerin sayısı epey arttı. Genelde bu evler 2 veya 3 odadan oluşmaktadır. Hatta birçoğu konteynır olarak alınıp, bu konteynır üzerine çatı v.b.. ilaveler yapılarak ev olarak kullanılmaktadır.

Söylemiş olduğumuz bu tarz evlerde genelde elektrik enerjisi yoktur. Veya elektrik hattını getirmek için 20-30 bin TL kadar masraf çıkabilmektedir. Bu yüzden vatandaşta jeneratör veya güneş enerjisi ile elektrik üretme yöntemini tercih etmektedir.

Ancak, jeneratör çok fazla gürültü ve kirlilik yaptığı için pek kullanılmamaktadır.

Jeneratör yerine güneş enerjisi sistemleri tercih etmek çok daha faydalıdır. Çünkü, güneş enerjisi sistemleri hem sessiz hemde yakıt masrafı yoktur. Ancak ilk yatırım maliyeti biraz yüksektir.

Ev Tipi Güneş Enerjisi için Tüketim Cihaz Bilgileri

Bahsettiğimiz bu tarz evlerde genel tüketim cihazları şunlardır:

Mini buzdolabı (24 saat)
Aydınlatma (4 saat)
Televizyon (4 saat)

Bu saymış olduğumuz cihazlar hafta sonu evleri için en çok kullanılan tüketim cihazlarıdır.

Bu cihazların içerisinde olan mini buzdolabı genelde yaz aylarında kullanılmaktadır. Kışın tercih edilmemektedir. Zaten tasarlayacağımız ev tipi güneş enerjisi sistemi de bu şekilde olacaktır.

Mini Buzdolabı: Piyasada çok fazla çeşitte mini buzdolabı vardır. Ama mini buzdolabını almadan önce şunu bilmenizde fayda vardır, genelde eski tip motorları bu dolapların içerisinde kullanırlar. Bu durum da ev tipi güneş enerjisi sisteminizde kullanacağınız inverter’i bozacaktır.Tercih edeceğiniz mini buzdolabı muhakkak A+ sınıfı tüketimde olmalıdır.

Aydınlatma: Hafta sonu evlerinde genelde 2 veya 3 adet lamba kullanılır. Bu lambalarında en çok kullanılanı 1 taneyi pek geçmez. Ev tipi güneş enerjisi sistemimiz için 3 adet lamba tercih edeceğiz. Yalnız kullanılacak lambalar muhakkak LED olmalıdır. Aksi halde sisteme zarar verebilir ve hatta bozabilir.

Televizyon: TV’ler pek kullanılmaz ama kullananların sayısı da azımsanmayacak kadar vardır. Televizyon kullanım süresini yaklaşık 4 saat alacağız. Bu tüketim süresi, bize fazlaca yetecektir. Kullanılacak olan TV LED olmalıdır. Eski tip televizyonların tüketimleri çok fazladır. Dahili uydu alıcı özelliği de varsa çok güzel olur.

 
Ev tipi güneş enerjisi sistemimiz de kullanacağımız tüketim cihazlarını tespit ettik. Şimdi bu cihazlara göre sistem komponentlerini (bileşenlerini) belirleyeceğiz.

Ev Tipi Güneş Enerjisi için Kullanılacak Ekipmanlar

Güneş enerjisi ile elektrik üretmek isimli yazımız da bu sistemlerin nasıl hesaplanacağı konusunda detaylı bilgiler vermiştik. Biz o bilgileri kullanarak güneş enerjisi sistemi için ekipman güçlerini ve sayılarını doğrudan yazacağız.

Öncelikle güneş enerjili sistem için gerekli malzemeleri söylemeden şu bilgileri bilmenizde fayda var. Biz buzdolabını 24 saat ,gücünü ise 580 watt olarak seçtik. Televizyon 4 saat kullanım , 30 watt güç. Aydınlatma için 3 adet Led lamba, ortalama kullanım süresi 4 saat.

Bu bilgilere dayanarak sistemimizi tasarladık.

1- Kullanılacak Akü Kapasitesi ve Sayısı: Hesapladığımız sistem için toplam 180Ah Akü yeterlidir. Aküleri sisteme bağlarken 12Volt işimizi görecektir. 2 adet 90 Ah veya 2 adet 115 Ah kuru tip akü yeterlidir. Akü markası tercih edilirken muhakkak iyi kalite tercih edilmelidir. Aksi halde çok sıkıntı yaşarsınız.

Bunun dışında paranız çoksa Jel Akü satın alın, aksi halde ucuz jel akülere hiç girmeyin. Şu an piyasada sulu tip aküleri 50 TL‘ye jel akü yaptıklarını söyleyen satıcılar var. Hatta 90 Ah ‘lik jel aküyü 300-500 TL arasında satanlar var. Bu çok mantıksız. Çünkü gerçek jel akünün fiyatı o kadar ucuz olamaz.

Sonnechein marka jel aküye bakabilirsiniz, alman malıdır ve fiyatı 1000 TL’nin üzerindedir. Günlük 1200 cycle döngüsü vardır. Yani günlük 1200 defa doldurup boşaltabilirsiniz! İşte gerçek jel akü budur.

2- Güneş Enerjisi Paneli Sayısı: Ev tipi güneş enerjisi fiyatları oluşturulurken güneş enerjisi paneli maliyeti ciddi olarak arttırabilmektedir. Ama biz evimizi sadece hafta sonu kullanacağımız için çok fazla güneş enerjisi paneli ortaya çıkmayacaktır. 1 adet güneş paneli saatte yaklaşık 8 Ah akım üretse ve yaz ayı için güneşlenme süresi ortalama 8 saat olsa, 1 tane güneş paneli 1 günde toplam 64 Ah akım üretir. 2 tane güneş paneli konulursa, toplam 128 Ah gücümüz olur. Bu da bize fazlasıyla yeterlidir. Toplam 2 adet 150 watt güneş paneli kullanılmalı. Güneş enerjisi paneli seçilirken çok ucuz ürünleri tercih etmeyin, bunun dışında çok fazla sorun çıkmaz.

Güneş Paneli Fiyatları ve Güneş Paneli Fiyat Listesi3- İnverter Gücü: Normal şartlarda söylemiş olduğumuz ev tipi güneş enerjisi sistemi için 1.000 Watt modifiye sinüs inverter işimiz görecektir. Ama buzdolabınız eğer A+ sınıfı değilse ve içerisinde eski tip motor varsa 1000’lik inverter asla işimizi görmeyecektir. Toplam 1 adet 1000 watt modifiye sinüs inverter yeterlidir.

4- Şarj Kontrol Cihazı: Toplam 2 adet güneş paneli kullanacağımız için bize 1 adet 20Ah şarj kontrol cihazı yeterli olacaktır. 30 Ah takarsanız ne olur? Hiçbir olumlu etkisi olmaz sadece parayı boşa harcarsınız. Toplam 1 adet 20 Ah şarj kontrol cihazı.

Ev tipi güneş enerjisi sistemi için tüketim cihazları ve kullanılacak ekipmanlar hazır olduğuna göre, sıra fiyatını çıkartmaya geldi.

Ev Tipi Güneş Enerjisi Fiyatları

Aslında bu işin en çetrefilli kısmı budur. Çünkü ürün çeşitliliği çoktur ve toplam maliyetiniz %300 değişebilmektedir.

Sistemi sırayla fiyatlandıralım.

Akü Maliyeti: Kuru tip akü fiyatları kapasitesine göre değişkenlik gösterir. Biz 90Ah kullanacağız, 90Ah kuru tip akünün piyasa fiyatı 600 TL’dir. 2 adet akümüz var, toplam akü maliyeti 1200 TL‘dir.
Güneş Paneli Fiyatı: 150 watt polikristal güneş paneli yaklaşık 550 TL’dir. 2 adet güneş paneli kullanacağız, bu yüzden toplam güneş enerjisi paneli için 1100 TL harcayacağız.
İnverter Fiyatı: İnverter için çok fazla fiyat farkları vardır. Bizim burada tercih ettiğimiz 1000 watt modfiye sinüs inverter için 450 TL maliyetimiz olacaktır. 200 TL’ye de aynı kapasite inverterler vardır.
Şarj Kontrol Cihazı Fiyatı: Aynı inverter gibi, bu cihazında çok çeşitli fiyatları vardır. Kullanacağımız şarj kontrol cihazının ev tipi güneş enerjisi fiyatı için maliyeti 150 TL‘dir.
2’li Paralelleme Aparatı: Sistemimiz için 2 adet güneş paneli kullandık ve bunların bağlantısını paralel olarak bağlayacağız. Bunun için piyasada 2’li Paralelleme Aparatları satılmaktadır. 1 Çift paralelleme konnektörü için fiyatımız 30 TL‘dir.
MC4 Konnektör: Sistemimiz için toplam 4 adet MC4 konnektör kullanacağız. Yani 2 takım. 1 takımının fiyatı 9 TL’dir. Toplam MC4 maliyetimiz 18 TL‘dir.
Solar Kablo: Bu tamamen size kalmış bir durum, çünkü güneş panelleri ile şarj kontrol cihazınız arasındaki mesafeyi siz biliyorsunuz, o yüzden maliyetini siz belirleyebilirsiniz. Zaten sisteme çok fazla bir maliyeti yoktur.
Sonuç

Yaptığımız hesaplamalar ve çıkarttığımız cihaz listesine göre ev tipi güneş enerjisi fiyatı 2.948 TL‘dir. Tabi burada şöyle bir durum söz konusu, bu fiyatı 1500 TL’ye de düşürebilirsiniz farklı marka ve özellikte malzeme kullanarak. Örneğin sulu tip akü kullanırsanız, akü maliyetiniz 1200 TL değil 400 TL olur. Ve bunun gibi alternatifler bulunabilir.

Bu sizin bütçenize bağlı bir durum. Ama ev tipi güneş enerjisi fiyatı alırken veya yaparken muhakkak kullanılacak ürünler hakkında net bir bilgi sahibi olun. 


Güncelleme Tarihi: 05 Temmuz 2017, 20:21
YORUM EKLE
YORUMLAR
Önder Makina Güneş Enerjisi Sistemleri
Önder Makina Güneş Enerjisi Sistemleri - 7 yıl Önce

Her mekan için proje planlama çalışmaları ile yaptığımız tasarımlarda güneş enerjisinin pratik ve güvenli kullanımını, doğa dostu ve ekonomik özelliklerini yaşamınıza adapte ediyoruz.
www.gunesenerjisisistemleri.com.tr/

SIRADAKİ HABER