5G kapıda, yatırıma devam

Dünya indirme hızını 10 GB’a taşıyacak 5G teknolojisine hazırlanıyor.

5G kapıda, yatırıma devam
 5G kapıda, yatırıma devam

Dünya indirme hızını 10 GB’a taşıyacak 5G teknolojisine hazırlanıyor
KPMG Türkiye, Telekomünikasyon Sektör Raporu’nu açıkladı. 2017’nin değerlendirildiği ve 2018 öngörülerinin yer aldığı rapor, dünyada ve Türkiye’de sektörün yönünü tespit ediyor. Rapora göre, dünya indirme hızını 10 GB’a taşıyacak 5G teknolojisine hazırlanıyor. Türkiye’de de telekomünikasyon sektöründe yatırımların artarak sürmesi bekleniyor.

Her yıl Türkiye ekonomisine güç veren sektörleri analiz eden KPMG Türkiye, sektör raporlarını açıklıyor. 2017’nin değerlendirildiği, 2018 perspektifinin belirlendiği Telekomünikasyon Sektör Raporu hakkında bilgi veren KPMG Türkiye Teknoloji, Medya ve Telekomünikasyon Sektör Lideri Serkan Ercin “Telekomünikasyon sektörü için teknoloji, var olmanın tek koşulu. Teknolojik alt yapı ve yatırım 2017’de daha önemli oldu, 2018’da çok daha önemli olacak” dedi.

Ercin, telekomünikasyon sektörünün gelişimini “Ağ bağlantısı düne kadar sadece bir ‘problem’di. Bugün insan hayatında tehlike yaratacak bir önemde. Çok yakın bir gelecekte her şey ve herkes birbirine bağlantılı hale gelecek. Giderek artan ağ trafiği ve birbirine bağlı cihaz sayısı, telekomünikasyonun tüm sektörlerin önünde olmasını gerektiriyor. Hız ve bant genişliğini sağlamak, hem rekabette öne geçebilmek hem de müşteri taleplerini karşılayabilmek ve aynı anda 5G teknolojisine hazırlanmak önemli. Sektörde yatırım müşteri deneyimini, müşteri deneyimi de pazar payını etkiliyor” diye anlattı.


‘Büyük veri’yi sektör üretiyor

Ercin, dünyada en değerli kaynak haline gelen ‘büyük veri’nin telekomünikasyon şirketleri için anlamına dikkat çekerek, sektör oyuncuları için şöyle bir tablo çizdi:

“Büyük verinin önemli kısmını, telekomünikasyon sektörü oluşturuyor. Telekomünikasyon kuleleri ve mobil ağların sistem günlükleri, ağ operasyonunun ürettiği dev veri kaynaklarına sahip. Sektörü geleceğe taşıyacak çözümlerin tamamı, bu verinin analiz edilip sisteme girmesine bağlı. Dünya, indirme hızını saniyede 10GB’a taşıyacak 5G teknolojisine hazırlıkta son aşamada. Sektör oyuncularının, artık hayati değerdeki güvenlik önlemleri ve kriz önleme becerilerini geliştirip, kurum kültürlerini gözden geçirmeleri gerekiyor.”

Ercin, Telekomünikasyon Sektör Raporu-2018’de yer alan bazı başlıkları şöyle sıraladı:

-Dünyanın bağlantı haritasına göre, 104 ülkede genç nüfusun yüzde 80’den fazlası online. Gelişmiş ülkelerde 15-24 aralığındaki nüfusun internet kullanımı yüzde 94, gelişmekte olan ülkelerde yüzde 67, en az gelişmiş ülkelerde ise yüzde 30 seviyesinde. Çevrimiçi 830 milyon genç insanın 320 milyonu, yani yüzde 39’u Çin ve Hindistan’da yaşıyor.

-BTK’nın 2017 üçüncü çeyrek verilerine göre Türkiye’de elektronik haberleşme sektöründe faaliyet gösteren toplam işletme sayısı Kasım ortası itibariyle 460. Bu rakam 2016 yılının aynı döneminde 615 idi. Sektörde faaliyet gösteren firma sayısında yüzde 33’lük bir azalma yaşandı.


Kullanım oranında Avrupa birincisiyiz
-Kullanım oranları incelendiğinde ise; 2017 yılı üçüncü çeyreğinde 458 dakikalık ortalama aylık mobil kullanım süresi ile Türkiye, önceki dönemde olduğu gibi incelenebilen Avrupa ülkeleri arasında ilk sırada yer aldı.Aynı dönemde 2 milyon 600 binin üzerinde abone numarasını taşıdı. Böylece toplamda taşınan numara sayısı 109 milyona ulaştı.


556 bin terabayt internet kullandık

-2017 yılı üçüncü çeyrek sonuçlarına göre, 3G abone sayısı 11 milyon 586 bin 255 olarak gerçekleşti. 4.5G abone sayısı ise 62 milyon 992 bin 758. 3G ve 4.5G hizmetinin etkisiyle mobil bilgisayardan ve cepten internet hizmeti alan mobil geniş bant abone sayısı 56 milyon 508 bin 669seviyesinde. Toplam mobil internet kullanım miktarı ise 556 bin 189 TB olarak gerçekleşti. Makineler arası iletişim (M2M) abone sayısı da 4,3 milyona ulaştı.

-Elektronik haberleşme sektörü gelirleri 2016 yılının ikinci çeyreğinde 11,1 milyar düzeyindeyken, 2017 yılı aynı dönemde gelirler yüzde 11,8 oranında artışla 12,5 milyara yükseldi. 2016 yıl sonu gelirleri 12,1 milyar TL olmuştu. Üçüncü çeyrekte ise elektronik haberleşme sektörü gelirleri 13,1 milyar TL olarak gerçekleşti.

Yatırımlar kesintisiz devam etmeli
-Telekomünikasyon sektöründe 2014 yılında 5,6 milyar TL yatırım gerçekleşti. 4.5G teknolojisine geçişin etkisiyle 2015 yılında sektör yatırımları 17,2 milyar TL’yi aşkın bir hacme ulaştı. Bu rakama ulaşılmasında operatörlerin toplamda yaptığı yaklaşık 10,1 milyar TL tutarındaki 4.5G lisans ödemesi önemli paya sahip. 2016’da yatırımlar8 milyar TL düzeyinde gerçekleşti, operatörler özellikle 4.5G uyumlu altyapı /ekipman değişikliklerini gerçekleştirebilmek için yüksek düzeyde yatırım yapmayı sürdürdüler.2017 yılının ilk çeyreğinde gerçekleşen 1,2 milyar yatırımı, ikinci çeyrekte 1,5 milyar TL yatırım takip etti. 2017 yılı üçüncü çeyreğinde ise yatırım miktarı 1,6 milyar TL oldu.

-Telekomünikasyon, yatırımlarını kesintisiz devam ettirmesi gereken bir sektör. Önümüzdeki yıllarda rekabeti belirleyen en önemli öge teknolojinin kullanımı olacak. Bu alanda yatırımların kesintisiz sürmesi, bir sonraki adım olarak kabul edilen 5G’ye geçişte sektöre zaman ve hız kazandıracak.

77,9 milyon mobil abone

-BTK verilerine göre 2017’nin üçüncü çeyreğinde sabit abone sayısı 11 milyon seviyesinde gerçekleşti. Buna karşılık mobil abone sayısı aynı dönemde 77,9 milyon düzeyine çıktı. Mobil hatların yaygınlaşması ve bunun karşısında sabit hat sayısındaki düşüş eğilimi sürüyor.
-16 Nisan 2016’dan itibaren kullanılmaya başlanan 4.5G hizmeti aboneliğine 2017 yılının üçüncü çeyrek sonuna kadar 63 milyon kişi ulaştı. Mobil geniş bant internet abonelerin aylık kullanımı ortalama 3 GB düzeyinde iken, 4.5G abonelerinin kullanımları aylık 6,3 GB düzeyine çıkıyor.
-2017 üçüncü çeyrek sonuçlarına göre Türkiye’de internet erişimine sahip toplam 67,9 milyon abone bulunuyor. 2016 yılının üçüncü çeyreğinde bu rakam 59,2 milyon seviyesinde idi. Böylece toplam abonelik sayısında yüzde 15’e yakın bir artış gözlendi. Mobil cepte internet abonelerinin sayısı aynı dönem aralığında yüzde 16,4 oranında arttı ve 55,5 milyon aboneyi aştı.


5G’ye hazırlık hızlanıyor

Ercin, bu veriler ışığında Türkiye’de telekomünikasyon sektörünün 2018’de büyümeye devam edeceğini kaydetti. Ercin, “Gelişmiş ülkelerle kıyaslandığında Türkiye mobil ve sabit internet penetrasyon oranlarının düşük kalması, telekomünikasyon şirketlerine büyümek için yeterli alanı sağlıyor. 2018’de mobil pazarının büyüyeceğini, data talebinde artışın süreceğini öngörüyoruz. Hayatımızdaki payı her geçen gün artan nesnelerin interneti, sanal ve artırılmış gerçeklik, yapay zeka, blockchain gibi teknolojiler büyük soru işaretlerini de beraberinde getirdi. Telekomünikasyon şirketleri dijitalleşen dünyayla beraber daha hızlı, güvenli ve güvenilir şebekeler tedarik etmeye çalışırken, bir yandan da sektör oyuncuları arasında rekabet tüm hızıyla devam ediyor ve herkes 5G ve sonrası teknolojileri geliştirmek, altyapılarını dönüştürmek için çaba harcıyor. Yeni teknolojiler telekomünikasyon sektörü için tehdit olmakla birlikte fırsatları da beraberinde getiriyor” diye konuştu.



YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER