ENGELLER KALKSIN DİYE

ENGELLER KALKSIN DİYE

ENGELLER KALKSIN DİYE
ENGELLER KALKSIN DİYE…
31.’si düzenlenen Erişim İstanbul Koordinasyon Toplantıları’nda Sultanbeyli Belediyesi’nin erişilebilirlik çözümleri konuşuldu.

Engelli vatandaşların en önemli sıkıntılarından biri olan erişilebilirlik problemleri, 25 Kasım günü, İBB Zeytinburnu Sosyal Tesisleri’nde yapılan 30. Erişilebilirlik İstanbul Koordinasyon Toplantısı ile masaya yatırıldı. Toplantıya, Sultanbeyli Belediye Başkan Yardımcısı Ercan Akbulut, Erişilebilir İstanbul Koordinasyon Kurulu Başkanı Müberra Kavak, Türkiye Kas Hastalıkları Derneği Başkan Yardımcısı Cengizhan Ergül, Görme Özürlüler Derneği Başkan Yardımcısı Bülent Kelleci, Trafik Mağdurları Derneği Başkanı Yeşim Ayöz ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi yöneticileri katıldı.
“Erişilebilirliği arttırmak için çalışmalarımızı hassasiyetle yapıyoruz”

Toplantının açılış konuşmasını yapan Erişilebilir İstanbul Koordinasyon Kurulu Başkanı Müberra Kavak’ın ardından Sultanbeyli Belediyesi Başkan Yardımcısı Ercan Akbulut söz alarak, Sultanbeyli’de erişilebilirlik üzerine bir sunum gerçekleştirdi. Akbulut yapmış olduğu sunumda, ilçede bulunan engellilerin, özür gruplarına göre dağılımları hakkında bilgiler vererek, engelli istatistiklerini açıkladı. Engelli vatandaşların günlük yaşamda en önemli sorunlarından olan erişim problemine değinen Akbulut; “Belediye Hizmet Binası başta olmak üzere Kaymakamlık, okullar, kültür merkezleri gibi kamu binalarının girişlerinin engelli vatandaşların rahatlıkla geçebilecekleri şekilde yapıldığını, belediye içinde engelliler için tasarlanmış lavaboların bulunduğunu söyledi. Yeni yapılan sağlık ocaklarında da bu hassasiyeti gösterdiklerini anlatan Akbulut, Fatih Mahallesi gölet mevkiinde hayata geçirilmesi planlanan proje kapsamında, 170 dönüm arazi üzerinde oturma alanları, engelli rampaları, özürlü çocuk oyun alanları ve özürlüler için spor aletleri yapılacağı müjdesini verdi. Kaldırım ve tretuar çalışmalarına da hassasiyet gösterdiklerini belirten Akbulut; kaldırımlara yapılan engelli rampa örneklerini bu hassasiyetin bir ürünü olarak gösterdi. Engelliler için her yıl düzenli olarak sandalye dağıttıklarını da ifade eden Akbulut, bunların yeterli olmadığını, yapılan bu toplantı sayesinde, özellikle fiziki alanlar noktasında kendilerinde bir farkındalık oluştuğunu belirterek sunumunu tamamladı.
“Erişilebilirlik çalışmaları ilçe geneline yayılmalıdır.”

Sultanbeyli Belediyesi Başkan Yardımcısı Ercan Akbulut’un ardından bir konuşma yapan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Özürlüler Müdürlüğü Mimari Danışmanı Şükrü Sürmen, Sultanbeyli’nin erişebilirliği üzerine yapmış oldukları incelemelerde bahsederek; yaşlı ve özürlü erişilebilirliği açısından yol ve kaldırım düzenlemeleri gerektiğinin altını çizdi.
“Binaların girişi kadar iç mimarisi de önemli”

Türkiye Kas Hastalıkları Derneği Başkanı Cengizhan Ergül de toplantıda kısa bir konuşma gerçekleştirerek binalara sadece rampa yapmanın çözüm olmadığını binaların iç mimarisinin de tüm özürlü grupları için erişilebilir hale getirilmesine vurgu yaptı. Belediyelerin yıllık planlama ve organizasyonlarında erişilebilirliği ayrıca ele almaları gerektiğini savunan Ergül; “Belediyelerin stratejik planlarını yaparken, iş şemalarını oluştururken ve performansları değerlendirirken erişilebilirliğinde bir ölçüt olarak ele alınmasını istedi.
“Bütün özürlü grupları için erişilebilirlik çözümleri üretiyoruz”

Toplantı esnasında çeşitli eleştiri ve beklentileri not alan Erişilebilir İstanbul Koordinasyon Kurulu Başkanı Mimar Müberra Kavak da bir değerlendirmede bulunarak özürlü denilince akla ilk olarak ortopedik engellilerin gelmemesi gerektiğinin, her gruptan özürlüler için erişilebilirlik çözümleri üretmeye çalıştıklarının altını çizdi. Sultanbeyli Belediyesi’nin yapmış olduğu çalışmaları da irdeleyen Müberra Kavak; değişik özür gruplarına hitap eden yer haritalarının ve yön belirteçlerinin yapılmasını, yıllık stratejik planlamada erişilebilirliğe özel bir kalem ayrılmasını önererek açıklamalarını sonlandırdı.  

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER