TEKNOKRATLARIN HOCASI’NA SAYGI

Prof. Dr. Nevzat Kor akademik hayatının 50. yılında kendisinin de katıldığı programla Sultanbeyli’de anıldı. Kor’un öğrencisi olan akademisyenler, hocanın ilmî, fikrî hayatına ve projelerine değinip, hoca ile ilgili anılarını aktardılar.

TEKNOKRATLARIN HOCASI’NA SAYGI


Teknokratların hocası Prof. Dr. Nevzat Kor, akademik hayatının 50. yılında Sultanbeyli Kültür Merkezi’nde anıldı. Kor için bir araya gelen akademisyenler, Kor’un Türkiye’ye kattıklarını, yetiştirdiği insanları, fikir hayatını ve projelerini anlattı.
Eski Milletvekili Şevki Yılmaz ve Sultanbeyli Eski Belediye Başkanı Ali Nabi Koçak’ın da katıldığı programın açılış konuşmalarının ilkini gerçekleştiren Başkan Hüseyin Keskin, konuşmasına merhum Aydın Menderes’e başsağlığıyla başladı. Keskin, “Ülkemizdeki teknokratların hocası olarak bilinen Prof. Dr. Nevzat Kor hocamızı anmak için bir aradayız. Değerli hocamızın fikir hayatını, eğitim çalışmalarını ve ülkemize kazandırdığı değerleri konuşacağımız, kıymetli akademisyenlerimizden kendisini dinleyeceğimiz bu saygı programımıza katılan herkese hoşgeldiniz diyorum.”  dedi.
Orman ve Su İşleri Müsteşarı Lütfi Akçay ise, Nevzat Kor’a saygı programını hazırlayan herkese teşekkür edip, Kor’un çevre mühendisliği konusunda yaptığı çalışmalara ve kazandırdığı projelerin önemine değindi.

Nevzat Kor hocanın son öğrencilerinden Sakarya Üniversitesi rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas da Kor hocayla olan anılarından bahsetti ve “Sakarya Üniversitesi’ni ne kadar yükseğe taşırsak hocamıza o kadar layık oluruz” dedi.
Açılış konuşmalarının sonuncusunu gerçekleştiren AK Parti İstanbul Milletvekili İdris Güllüce ise “insanlar sadece öldükten sonra değil, hayattayken de vefa, saygı görmeli. Belediye Başkanımı bu anlamda tebrik ediyorum. Nevzat Kor, adını bile duyduğumda saygı duyduğum bir insan.” dedi ve Tuzla Belediye Başkanlığı döneminde Kor’un projelerinden nasıl faydalandığını anlattı.

Yürüyen Vakıf Nevzat Kor Hoca…

Açılış konuşmalarının ardından başkanlığını Kültür Eski Bakanı İsmail Kahraman’ın yaptığı birinci oturum gerçekleştirildi. Oturum başkanı Kahraman, Kor hocayı ‘Yürüyen Vakıf’ nitelendirdi ve “Vakıf insanların çoğalması toplumun gelişmesi için elzemdir” dedi.

Birinci oturumun ilk konuşmacısı Prof. Dr. Hasan Zuhuri Sarıkaya, İTÜ’de yaptıkları çalışmaları anlattı ve “Çevre mühendisliğinin babası niteliğindeki Kor hocamız, Saray Bosna Üniversitesi’nde mütevelli heyetindeki başkanlığı ile katkılarını sürdürmektedir.” dedi. Sarıkaya, “İnsanlar hayattayken bu tarz programların yapılmasındaki girişimlerinden dolayı sayın başkanı kutluyor, hocamıza uzun ömürler diliyorum.”  diyerek konuşmasını tamamladı. 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Prof. Dr. Adem Baştürk ise “Kıymeti Hocamız sadece okulda bir eğitimci değil aynı zamanda bizler için bir yön göstericiydi. Bıkmadan usanmadan meseleleri farklı boyutlarda analiz eder, ufuk açar ve yol gösterirdi. Disiplinli yönüyle bizlere örnek oldu ve hayatımızın şekillenmesini sağladı.” dedi ve Kor’un ilk TÜBİTAK projeleri gerçekleştirenlerden biri olduğunu söyledi.

Prof. Dr. İzzet Öztürk ise “Doğru adamları, doğru konuları bulmada faydası çok oldu. Dolayısıyla kendisiyle çok verimli bir dönem geçirdik, ondan çok şey öğrendik.” şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Ersin Nazif Gürdoğan’ın başkanlığını yaptığı ikinci oturumda ise Prof. Dr. Hikmet Özdemir Kor için “Önemli bir hizmet adamı. Onun örnek şahsiyetinin tanınması ve anlatılması, gelecek nesillere ışık tutması açısından büyük önem arz etmektedir.” dedi. 

Burhan Suat Tüylüoğlu da çevre mühendisliğini seçmesinde Kor’a duyduğu muhabbetin etkili olduğunu söyledi ve hocayla ilgili anılarını anlattı.

Doç Dr. Kahraman Emmioğlu “Nevzat Kor gibi hocalarımızın yetiştirdiği birbirinden değerli hocalarımızın artık sayısı bilinmiyor. Hocamızın üniversitelerimize insan yetiştirme noktasındaki katkısı büyük” dedi.

Prof. Dr. Nevzat Yalçıntaş ise “Kendisine kardeşim diyorum, çünkü çok yakınız ve kendisi benim kadim kardeşimdir. Kor, inancına, ülkesi ve milletine tevazu içinde hizmet etmiş bir ilim adamıdır. Onun hizmeti, yaptığı çalışmaların yanında yetiştirdiği kaliteli, fedakar öğrencilerdir.” şeklinde konuştu. 

Program sonunda konuşan Prof. Dr. Nevzat Kor ise “Başkan Hüseyin bey ve ekibi ile katılan herkese teşekkürlerimi arz ediyorum. Bugün burada bir anma günü değil, aynı zamanda bir hedef belirleme toplantısı oldu. Üniversiteler sadece ders okutan yerler değil, gençlerin yetiştirildiği, ülkenin daha iyi seviyelere çıkması için projelerin üretildiği yerler olmalı. Türkiye’nin teknolojik anlamda daha çok çalışmaya, daha ileri seviyelere yükselmeye ihtiyacı var” dedi. 


YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER