TARİHİ DERGİLER GÜN YÜZÜNE ÇIKTI

Yayıncılık hayatının önemli bir ayağını oluşturan çocuk dergilerinin 60 yıllık tarihi, gün yüzüne çıktı. 1869-1928 yılları arasında Osmanlıca yayımlanan 60 adet çocuk dergisi Galeri İstanbulensis’te sergileniyor.

TARİHİ DERGİLER GÜN YÜZÜNE ÇIKTI
Galeri İstanbulensis bugün, tarihi bir sergiye ev sahipliği yaptı. “Evvel Zaman İçinde Çocuk Dergileri Sergisi” düzenlenen açılışla meraklılarıyla buluştu.

Tarihi gerçekliklere büyük ölçüde ışık tutan eserler olarak bilinen basılı yayınlardan, çocuk dergileri Ayşe Kasap ve Nusret Sönmez’in çabalarıyla gün yüzüne çıkarıldı.

Tanzimat’la birlikte hız kazanan sosyal değişimin devamı niteliğinde olan Osmanlıca çocuk dergileri, kütüphane kütüphane gezilerek bulundu ve 1869’dan 1928’e kadarki yayınlar, hummalı bir çalışmanın ardından sergi için hazırlandı.

Sultanbeyli Muhsin Yazıcıoğlu Kültür Merkezi içindeki Galeri İstanbulensis’te düzenlenen sergi, Belediye Başkanı Hüseyin Keskin ile başkan yardımcı ve danışmanları tarafından törenle açıldı. Vatandaşların ve öğrencilerin katıldığı açılışta eğitimci Sevim Karagöz de vardı.

Sergide 1869'da çıkarılan İlk Osmanlı çocuk dergisi Mümeyyis'in sayıları, bu alanda  en uzun süre yayın yapan Çocuklara Mahsus Gazete (1896-1903 arası 626 sayı), Hazine-i Etfal ve Lâne gibi ünlü dergiler meraklılarına sunuluyor. Sergide ayrıca Ziya Gökalp'ın yazı yayımladığı Türk Çocuğu, Tevfik Fikret'in yazılarını yayımlayan Hür Çocuk gibi dergiler de yer alıyor.
“Evvel Zaman İçinde Çocuk Dergileri”  sergisi 10 Aralık’a kadar ziyarete açık...

FOTO GALERİSİ İÇİN TIKLA

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER