DÜNYACA ÜNLÜ DÜŞÜNÜRLER SULTANBEYLİ’DE BULUŞTU

Sultanbeyli Belediyesi ile İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nin ortaklaşa düzenlediği, “Dinî ve Felsefî Metinler: 21.Yüzyılda Yeniden Okuma, Anlama ve Algılama Sempozyumu”nun ilk gün programı Sultanbeyli Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.

DÜNYACA ÜNLÜ DÜŞÜNÜRLER SULTANBEYLİ’DE BULUŞTU
Ülke çapında 45 üniversite ve kurumdan 70’in üzerinde düşünür ile 15 ülkeden 30’a yakın alim ve bilim insanı, uluslararası “Dinî ve Felsefî Metinler: 21.Yüzyılda Yeniden Okuma, Anlama ve Algılama Sempozyumu”nda buluştu. 2 gün sürecek olan sempozyumun açılışı bu sabah gerçekleştirildi.

Sultanbeyli Kültür Merkezi’nde Yard. Doç Dr. Yusuf Alemdar’ın şehitler için Kur’an-ı Kerim okumasıyla başlayan programda ilk konuşmayı, Düzenleme Komitesi Başkanı Prof. Dr. Bayram Ali Çetinkaya yaptı. Çetinkaya “Bütün metinler tek bir metni anlamak için okunmaktadır. Bu bilgi ve tefekkür şöleni, insanlığın zihin semeresi olan metinlerin, çağımızda nasıl okunması gerektiğini anlamak için önemli bir adım olacaktır.” dedi ve etkinliğin insanlık için hayırlara vesile olmasını dilediğini ifade etti.

Ardından söz alan İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şinasi Gündüz, Sempozyumun, ülke olarak derin acıların yaşandığı bugünlerde ‘birbirimizi tanıma, geleceğimizi barış ve huzur ortamında inşa etmede katkısı olacağını’ belirtip, şehitlerimize rahmet, acılı ailelerine başsağlığı dileyerek konuşmasına başladı.
Metin-insan ilişkisi üzerine bir konuşma yapan Gündüz: “Zamanın ruhuna vakıf olmadan sadece geleneği tekrar eden yapılar, zamanın gerisinde kalacaktır ve bugünün insanının sorunlarıyla yüzleşemeyeceği aşikârdır. Dini ve felsefi metinlerin bugünün dilini kullanarak insanlığa ulaştırılması son derece önem taşımaktadır. Bu sempozyumun bu konulara ışık tutacağına inanıyorum.” dedi.

Sempozyumun ev sahipliğini yapan Sultanbeyli Belediye Başkanı Hüseyin Keskin ise “Bugün ülke olarak çok mahsunuz. Gencecik fidanlarımız toprağa verilirken ailelerine ve ülkemize ateş düştü. Ülkemizi sindirmek için yapılan bu saldırıları şiddetle kınıyorum.” dedi ve bu saldırılar karşısında bu sempozyumların öneminin daha net anlaşıldığını belirtti.
“2012 yılını kültür ve eğitim yılı ilan ettiklerini belirten Keskin, geçtiğimiz aylarda gerçekleştirilen uluslararası Doğu-Batı sempozyumunun ardından, bir başka uluslararası sempozyum olan “Dinî ve Felsefî Metinler: 21.Yüzyılda Yeniden Okuma, Anlama ve Algılama Sempozyumu”nu gerçekleştirdiklerini belirterek, bu tarz sempozyumlara belediye olarak desteklerinin devam edeceğini açıkladı.

Açılış konuşmalarının ardından sempozyumun birinci oturumuna geçildi.
Prof. Dr. Mahmut Kaya’nın başkanlık ettiği ilk oturumda, Din ve Akıl Bağlamında Felsefe başlığı ele alındı.
Konuşmacılardan, Prof. Dr. Süleyman Hayri Bolay “Felsefî Metinleri Dinî Açıdan Dînî Metinleri Felsefî Açıdan Okumak Mümkün müdür”? sorusuna cevap ararken, Prof. Dr. Bayram Ali Çetinkaya ise “İlk Ansiklopedik Metinler Olarak İhvân-ı Safâ Risâlelerinin Bilimsel ve Entelektüel Anlamı” irdeledi. Bir diğer konuşmacı olan Prof. Dr. Mehmet Bayrakdar ”İbn Sina ve Spinoza Okuması” başlığında konuyu değerlendirirken, Yard. Doç. Dr. Ahmet Erhan Şekerci de “John Locke’ta “Tolerans” Kavramını Yeniden Okuma”nasıl olmalıdır konusunu ele aldı.
İlk gün, üç oturumun gerçekleştirildiği sempozyumun sonunda konuşmacılara plaket takdimi yapıldı. İkinci gün oturumları İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde gerçekleştirilecek. İkinci gün programı toplam 4 oturumdan oluşacak.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER