19. YÜZYIL İSTANBUL’U SULTANBEYLİ’DE CANLANDI

Sultanbeyli Belediyesi’nin düzenlediği ‘İstanbul Aşkına Amadeo Preziosi’ sergisi İstanbul sevdalılarıyla buluştu. 19.yüzyıl İstanbul’una, İstanbul Aşığı Ressam Amadeo Preziosi gözünden bakan bu muhteşem serginin hazırlığını Arşiv Uzmanı Yıldırım Tilaver yaptı.

19. YÜZYIL İSTANBUL’U SULTANBEYLİ’DE CANLANDI

İstanbul’un gündelik hayatına dair eşsiz ayrıntıları Amadeo Preziosi’nin muhteşem eserlerinde bulacaksınız. Preziosi, fotoğraf netliğindeki tablolarında, Boğaz ve Haliç manzaraları, çarşılar, mezarlıklar, kayıkçılar gibi temaları işlemiştir.

4 hafta boyunca konuklarıyla buluşacak serginin açılışını Sultanbeyli Belediyesi Başkan yardımcısı Nejdet Dursun, Gazeteci yazar Osman Öndeş ve Sultanbeyli Tapu ve sicil Müdürü Aynur Topkaya gerçekleştirdi.

Açılış konuşmasını yapan Başkan Yardımcısı Nejdet Dursun, “Sultanbeyli Belediyesi olarak, gerçekleştirdiğimiz kültürel etkinlikler kapsamında, İstanbul aşığı ressam Amadeo Preziosi eserlerini ilçemizde sergilemek istedik, emeği geçen arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Açılışın ardından sergiyi gezen misafirler, Ressam Amadeo Preziosi resimlerini ilgiyle incelediler.

Sergi Sultanbeyli Belediyesi Muhsin Yazıcıoğlu Kültür Merkezi Galeri İstanbulensis de 26 Aralık 2011 ve 20 Ocak 2012 tarihleri arasında haftaiçi her gün ziyaret edilebilir.

İstanbul Aşığı Ressam…
Amadeo Preziosi, 26 yaşında İstanbul’a gelmiş, hayran kaldığı bu şehirden hayatının sonuna kadar kopamamış, bizlere tarihimize ışık tutan yüzlerce eser bırakmıştır. Onun eserleri, 19.yüzyıl İstanbul’u üzerine yazılmış kütüphaneler dolusu eserin özeti niteliğindedir. 

1882 yılında İstanbul’da vefat eden Kont Amadeo Preziosi, Boğaziçi’ne sevdalı ünlü Oryantalist ressamlardan biriydi.
Preziosi, diğer Oryantalist ressamlardan farklı olarak, İstanbul’dan gelip geçmedi. İstanbul’dan hemen hiç kopmadan, Eylül 1882’ye kadar Batı’nın tanımladığı ‘Dünya Kentlerinin Kraliçesi’ İstanbul ile yaşamını bütünleştirdi. Onun İstanbul’a olan sevgisi her biri birbirinden renkli ve canlı tablolarına ayrı bir ruh katmıştır.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER