Türkiye’de 2 bin lisanslı e-sporcu var

Türkiye’de 15 binden fazla amatör e-spor takımı bulunduğunu, lisanslı e-sporcu sayısı 2 bine ulaştı.

Türkiye’de 2 bin lisanslı e-sporcu var
Türkiye’de 2 bin lisanslı e-sporcu var

Türkiye’de 15 binden fazla amatör e-spor takımı bulunduğunu, lisanslı e-sporcu sayısı 2 bine ulaştı.

Riot Games Türkiye Direktörü Erdinç İyikul, Türkiye’de 15 binden fazla amatör e-spor takımı bulunduğunu, lisanslı e-sporcu sayısının 2 bine ulaştığını söyledi. İyikul ideal bir oyuncuda olması gereken özellikleri de sıraladı.
League of Legends adlı oyunu piyasaya, 27 Ekim 2009 tarihinde Riot Games adlı şirket sürdü. Şirketin Türkiye Ofisi, geçtiğimiz haftalarda Ataşehir Watergarden’da 1000 kişilik e-spor Arena’yı hizmete açtı. Yeni hizmete giren arena, Avrupa’nın en büyüğü kabul ediliyor.

Riot Games Türkiye Direktörü Erdinç İyikul Türkiye’de 15 binden fazla amatör e-spor takımı bulunduğunu belirterek şu bilgileri verdi:


“Ülkemizde mobil oyunlar da dahil 31 milyondan fazla oyuncu var. Bu oyuncular yaklaşık 500 milyon dolardan fazla bir oyun pazar hacmini oluşturuyor. 31 milyon oyuncunun yaklaşık yarısı, PC ve konsol oyuncusu. Ülkemizde yapılan araştırmalara göre e-spor taraftar sayısı 4 milyona ulaştı. Sadece 2018’de televizyondan ve internet üzerinden canlı yayınlanan Türkiye Büyük Finali’nde 2 milyon kişi izledi. Birden çok Dünya Şampiyonluğu gören üst düzey oyuncuların ligimizi tercih etmesi, Türkiye’nin E-spor’da büyük adımlar atarak geliştiğinin önemli bir göstergesi. Oyuncuların kazançları veya transfer ücretleri hayatlarını çok rahat idame ettirecek seviyede.”  

E-spor’da zekâ ve takım oyununun ön plana çıktığı, derin stratejik bakış açısı, antrenman, çalışma ve beceri gerektiren bir kulvar olduğunu söyleyen İyikul şöyle devam etti: “Lisanslı e-sporcu sayısı 2 bine ulaşmış durumda. Bu sayının artması ve sporcuların üst düzeyde tanınırlık kazanması için geçtiğimiz yıl kurulan Türkiye E-spor Federasyonu (TESFED) ile bir protokol imzaladık. E-spor’un, 2019 yılında 1 milyar dolar seviyesini aşarak dünyanın hatırı sayılır sistemlerinden biri haline geleceği öngörüyoruz.               “

Dev yatırımlar var   

“Bugün oyun sektörü 150 milyar doları aşan hacmiyle dünyanın en büyük sektörlerinden. Türkiye’de Galatasaray, Fenerbahçe, Beşiktaş, Bursaspor; Dünyada ise Paris St.Germain, Schalke 04, Manchester United gibi büyük markalar e-spor takımlarını kurdular. Dünyaca ünlü futbol kulüplerinin, iş dünyasının e-spor’a yatırım yapmasının elbette bir sebebi var. E-spor, yakın gelecekte futbolun tahtını sallayacak. Yapay zekâ teknolojilerindeki yükseliş, her alanda olduğu gibi e-spor dünyasında da hissedilecek. Elon Musk’ın desteğiyle dünyanın ilk yapay zekâ kullanan e-spor takımı, insanlardan kurulan takımı yenmeyi başardı.” 
‘Uç nokta hasta eder’

“Dijital oyun çağı ve profesyonel e-spor kulvarına biraz daha temkinli yaklaşanlar da yok değil. Psikiyatri uzmanı Prof. Dr. Kemal Sayar, dijital çağ gerçeğinden kaçılamayacağı ancak aşırıya kaçmanın da olumsuzluklar doğuracağı görüşünde. Prof. Dr. Sayar’ın tespit ve uyarıları şöyle: “Dijital çağda yaşıyoruz ve çocuklarımızı bu çağdan bağımsız yetiştirmek mümkün değil. Çocukları bu oyunlardan tamamen uzak tutmak gerçek dışı bir beklenti. Ancak 3 ay günde 10 saat bilgisayarın başında geçirmelerine izin vermek bir o kadar uç nokta.”


Neden cazip?

“Öncelikle çocukların neden bilgisayar oyunlarını bu kadar sevdiklerini anlamamız gerekiyor. Bilgisayar oyunlarına eklenen çevrimiçi özellikler artık bunu izole yapılan bir aktiviteden, sosyal bir aktiviteye çevirmiş durumda. Çocuklar bu tip aktivitelerle hem sosyalleşiyor, hem de e-spor aktivitelerinde kazandıkları başarı, onlara gurur duygusu yaşatıyor. Bu durum rekabet duygusunu tetikleyerek, bir amaç uğruna çalışmalarını sağlıyor.”

Karanlık yüzü

“Oyun, tüm duyu organlarımıza hitap eden, ilgiyi en üst seviyede tutmak için çok renkli ve aksiyonlu tasarlanıyor. Bu da oyuncunun sinir sisteminin saatler boyunca aşırı uyarımda kalması demek. Zihniniz bu oyunların temposuna ve parlaklığına alıştığında bir anda beşinci vitesten birinci vitese düşemez. Sanal dünyanın, beyinler gelişim aşamasında olan çocuklar ve ergenler üzerinde nörolojik etkileri olduğu pek çok araştırma tarafından gösterildi.”

Dikkat eksikliği artıyor

Son 20 yılda çocuklara konulan dikkat eksikliği tanıları yaklaşık 10 kat arttı. Sanal dünya, dikkatimizi sadece birkaç saniye çekmek için tasarlanmış olduğu için çocukların beyinleri de buna alışıyor ve dikkat süreleri kısalıyor. Amerikan Pediatri Akademisi, pek çok oyunda olan şiddet içeriğinin çocukları şiddete karşı duyarsızlaştırdığı ve saldırgan davranışları arttırdığını buldu. Tüm bunların yanında uzun saatler ekran başında kalmanın uyku ve yemek düzenini bozarak bazı sağlık problemlerine de kapı açıyor.

İdeal oyuncu nasıl olmalı?

Erdinç İyikul, iyi bir oyucunun nasıl olması gerektiğini de şöyle anlattı:

“Profesyonel LoL oyuncusu çok kuvvetli reflekslere, yüksek oyun bilgisine ve ciddi bir çalışma disiplinine sahip olmalı. Oyun sırasında hızlı düşünüp hızlı aksiyon almanız gerekiyor. LoL, bireysel becerinin yanı sıra takım odaklı hareket etme yeteneklerinin ön planda olduğu bir oyun. Oyuncular farklı stratejileri birlikte uygulama becerilerini kazanmaları çok önemli. Oyunlarla büyüyen yeni jenerasyon, adil olduğuna inandıkları ve heyecan verici buldukları e-spor’u tercih ediyorlar. Profesyonel Lig’de mücadele edebilmek için oyuncuların 17 yaşından büyük olma zorunluluğu dışında özel bir kıstasımız yok. Geleceğin yıldızları Türkiye’den çıkacak.” 
Kaynak/milliyet.com.tr

İsa Kırım

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER