Maratonun birincisi değişmedi; Etiyopyalı Atsedu Tsegay birinci

42 kilometrelik maratonun startı, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş tarafından verildi. Koşuda erkeklerde Etiyopyalı Atsedu Tsegay, kadınlarda ise aynı ülkeden Sosena Gezaw birinci oldu. Mimar ve Mühendisler Grubu da, ''Siluetime dokunma'' sloganıyla Halk Yürüyüşü'ne katıldı.

Maratonun birincisi değişmedi; Etiyopyalı Atsedu Tsegay birinci

42 kilometrelik maratonun startı, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş tarafından verildi. Koşuda erkeklerde Etiyopyalı Atsedu Tsegay, kadınlarda ise aynı ülkeden Sosena Gezaw birinci oldu. Mimar ve Mühendisler Grubu da, ''Siluetime dokunma'' sloganıyla Halk Yürüyüşü'ne katıldı.

Maratonun birincisi değişmedi

33. Kıtalararası Avrasya Maratonu İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın verdiği startla başladı.

42 kilometrelik yarışta atletler, Eyüp ve Bakırköy Parkuru'ndan geçerek, sahil yolunda mücadeleye devam etti. Buradan Sultanahmet'e çıkacak atletler, At Meydanı'ndaki Mısır Dikilitaşı önünde finişe vardı.

Etiyopyalı Atsedu Tsegay birinci oldu

33. Kıtalararası Avrasya Maratonu'nda erkeklerde geçen yılın birincisi Kenyalı Vincent Kiplagat, bu yıl da yarışı kazanmayı başardı.

33. Kıtalararası Avrasya Maratonu'nda koşulan 15 kilometrelik koşuda erkeklerde Etiyopyalı Atsedu Tsegay, kadınlarda ise aynı ülkeden Sosena Gezaw birinci oldu.

Boğaziçi Köprüsü gişelerinin 300 metre gerisinden koşuya başlayan atletler, Beşiktaş ve Unkapanı'nın ardından yine Sultanahmet At Meydanı'nda finişe geldi.

15 kilometrelik yarış sonunda erkeklerde Etiyopyalı Atsedu Tsegay 44.05'lik derecesiyle 1., yine Etiyopya'dan Abayneh Ayele 44.13'lük derecesiyle 2. ve Kenya'dan Kiprotich Yegon 44.25 derecisiyle üçüncü oldu. Türk atlet Ali Haydar Tekgöz ise 46.32'lik derecesiyle koşuyu 5. sırada tamamladı.

Kadınlarda ise Etiyopyalı Sosena Gezaw 50.45'lik derecesiyle birinci olurken, Binnaz Uslu 53.29'luk derecesiyle ikinci, Özlem Kaya ise 55.31'lik derecesiyle üçüncülüğü elde etti.

 

Bekir Karayel 5.'liği elde etti

Bekir Karayel, 2.15.48'lik derecesiyle 5.'liği elde etti ve Türk sporcular adına en büyük başarıyı gösterdi. Yarışta Bekir Karayel'den sonraki sıraları da yine Türk sporcular elde etti. Sabri Kara 2.22.01 ile 6. ve Erkan Kuş 2.27.38 ile 7.'liği elde etti.

Ödüller

42 metre 195 metre uzunluğundaki maraton koşusunda erkeklerde ve bayanlarda birinci olan Vincent Kiplagat ile Alemitu Abera 50'şer bin dolar ödülün sahibi oldular.
Yine erkeklerde ve bayanlarda ikinci olan sporcular 25'er bin, üçüncüler 15'er bin, dördüncüler 10'ar bin ve beşinciler ise 8'er bin dolar ödül kazandılar.

İstanbul'un sembollerinde koştular

İstanbul'un modern yüzünü yansıtan Boğaziçi Köprüsü'nden yarışa başlayan atletler, köprü üstünde panoramik deniz manzarasında İstanbul'un en güzel halini görme fırsatı buldular. Boğaziçi Köprüsü'nün ardından Beşiktaş'a gelen sporcular, buradan tarihi semt Tophane'yi geçtiler. Galata Köprüsü'nün üstünden İstanbul'un bir diğer tarihi semti Eyüp'e geçen sporcular, Balat'ı da arkada bırakarak Saraçhane'ye geldiler. Atletler, buradan Bakırköy Sahil Yolu'na çıkarak İstanbul'un bir diğer sembolü olan tarihi surlar boyunca koştular.
Zorlu yarış, İstanbul'un en önemli turist bölgesi Tarihi Yarımada'da sona erdi. Sahil Yolu'ndan Sarayburnu'na gelen atletler, Gülhane Parkı'ndan geçerek, tramvay yolundan devam ettiler. Ayasofya'nın yanından son düzlüğe giren sporcular, Sultanahmet Camii yanında yarışı tamamladılar.

Yağmur bile engellemedi

Atletlerin zorlu mücadelesine yağmur bile engel olamadı.
Yarışın ilk etaplarında fazla hissedilmeyen yağmur, özellikle Beşiktaş Parkuru'ndan sonra yoğunlaştı. Sahil Yolu'na kadar yağmur altında gelen sporcular, yağışın azalmasıyla son bölümleri daha rahat götürdüler.
Sporcular, havanın sıcak olmaması nedeniyle zorlu yarıştan fazla etkilenmeyince, kendileri için ayrılan sular standlarda kaldı.
Bu arada, yarış boyunca sporcuların olası sakatlıkları için tıbbi malzeme de hazır tutuldu.

Fenerbahçe taraftarları yürüdü

Yaklaşık 300 Fenerbahçe taraftarı, üzerinde, ''Farkındayız, yanındayız'' yazısıyla birlikte Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım'ın resminin bulunduğu bir pankart açarken, tezahüratlar eşliğinde yürüyüşte yer aldılar.
Sarı-lacivertli grup, yürüyüşünü Beşiktaş'ta sonlandırarak dağıldı.

Bogaziçi Köprüsü'nde önlem alındı

Halk Yürüyüşü'nde olası güvenlik sorunlarına karşı özellikle Bağaziçi köprüsü üzerinde geniş önlem alındı.
Katılımcıların köprü kenarlarına yaklaşmasına izin verilmezken, köprünün her iki kenarında birer şerit kapatıldı. Ayrıca, köprü kenarlarında belirli aralıklarla güvenlik amaçlı polisler bekledi.

Topbaş da yürüdü

Halk Yürüyüşü'ne İstanbul Büyükşehir belediye Başkanı Kadir Topbaş da katıldı.


''Siluetime dokunma''

Mimar ve Mühendisler Grubu, ''Siluetime dokunma'' sloganıyla Halk Yürüyüşü'ne katıldı.
Grup üyeleri, köprü üstünde yaptığı basın açıklamasında, ''İstanbul'un tarihi siluetine bir hançer gibi saplanan gökdelenlerle ilgili yetkilileri göreve çağıran basın bildirimiz, yazılı ve görsel medyada geniş olarak yer almış, meslektaşlarımız ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi nezdinde konunun yoğun olarak tartışılmasına vesile olmuştur'' denildi.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin, İstanbul'un siluetini korumaya yönelik bir plan hazırlanması kararını meclisten geçirdiği kaydedilen açıklamada, ''Alınan kararı İstanbul'un tarihi ve kültürel dokusunun korunması adına olumlu bir adım olarak değerlendiriyoruz. Ancak alınan karar metninde fiili durumla ilgili bir açıklamanın olmaması, Zeytinburnu'nun İstanbul'un siluetine giren gökdelenlerin yükselmesine müsaade mi edilecek sorusunu gündeme getirmektedir. Fiili durumun kabulü, kalbine hançer saplanmış bir İstanbul'un kabulü anlamına gelmektedir. İstanbul'un tarihi siluetine tecavüz eden bu gökdelenlerin, siluete etki etmeyecek kota indirilmesi, İstanbul'un hakkının teslim edilmesi adına tek çözümdür'' ifadelerine yer verildi.

Şemsiye ve yağmurluk satışları...

Halk Yürüyüşü sırasında sağanak yağmur katılımcıların ıslanmasına neden olurken, köprü üstünde yağmurluk ve şemsiye satan işportacılara büyük ilgi vardı.
Katılımcılar, ıslanmamak için yağmurluk ve şemsiye satın alırken, bazı katılımcılar da yağmura aldırmadan yürüyüşlerini tamamladı.

Renkli görüntüler

Organizasyonun halk yürüyüşü bölümü, alışıla geldiği şekilde yine renkli görüntülere sahne oldu.
Daha önce köprü üzerinde kitap okumak, çay demlemek, mangal yakmak gibi sosyal mesaj verme amacıyla yapılan eylemlere bu yıl müsamaha gösterilmeyeceği açıklanmasına karşın, 5 kişilik bir sporcu grubu, rugby oynayarak köprüyü geçtiler.
Ayrıca, bir bayan yurttaşın doğum günü kutlaması da Boğaziçi Köprüsü üzerinde yapılırken, kesilen pasta İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'a da ikram edildi.

Öte yandan, yürüyüş esnasında bazı yurttaşların ilginç kıyafetler giymesi de dikkati çekti.    (Cumhuriyet)

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER