YUNANLILAR ZAĞARA SAHİP ÇIKTI

Yunanistan, baklava, leblebi, Hacivat ve Karagöz’den sonra özel bir ırk olan ‘zağar’ köpeğini de sahiplenip tescil ettirdi

YUNANLILAR  ZAĞARA SAHİP ÇIKTI
KOMŞU ZAĞARA SAHİP ÇIKTI

Yunanlılar şimdi de Türk izci köpeği zağarı sahiplendi. Yunanistan’ın, çok özel bir ırk olan zağar köpeğini “Uluslarası Hayvan Irkları Federasyonu”na (FCI) “Ellenikos Ichnlatis” adıyla kabul ettirmesi tepkilere neden oldu. Zağar köpekleriyle ilgili iki kitap yazan köpek uzmanı ve araştırmacı Doğan Kartay, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın harekete geçmesi gerektiğini söyledi.
Daha önce kangal köpekleriyle ilgili kitaplar yazan Kartay, Oğuz Boyları’nın Orta Asya’dan getirdiği izci köpeği zağarların tüm Balkanlara yayıldığını söyledi. Kartay, Osmanlının çok özel bir ırk olan zağar köpeklerini egemen olduğu tüm Balkanlara taşıdığını, Bulgaristan, Romanya Sırbistan, Arnavutluk, Makedonya, Kosova ve Bosna Hersek’te bu köpek ırkının Osmanlı mirası olarak bilindiğini vurguladı. Ancak, 400 yıl boyunca Osmanlı sınırları içinde kalan Yunanlıların bu gerçeği görmek istemediğini belirten Kartay, “Komşumuz Yunanistan’da yozlaşarak günümüze ulaşabilen pek az sayıda zağar var. Yunanistan, Trakya bölgemizden yasadışı yollarla kaçırdıkları damızlık zağarları kullanmak suretiyle kendi zağar ırklarını ıslah ederek bu ırkın Osmanlı mirası olduğunu görmezden ve bilmezden geliyor. Gen kaynağını da sahiplenerek bu muhteşem, çok özel ırkı, Uluslararası FCI federasyonuna ’Ellenikos Ichnlatis’ tanımıyla kabul ettirmeyi başardılar. Bu dayanıksız iddayı, uluslararası arenada herkes ile tartışmaya hazırım “ diye konuştu.

Baklavayı alamadılar

Yunanistan Hacivat ve Karagöz’ün bir Yunan gölge oyunu olduğunu açıklamıştı. Atina Leblebiciler Federasyonu da leblebinin ‘Yunan çerezi’ olduğunu açıkladı. 2007 yılında Türkiye ile Kıbrıs Rum Yönetimi arasında ‘milli tatlı’ tartışması yaşanmış, ancak baklavanın tescilini Türkiye almıştı. Kıbrıs Rum Tarım Bakanlığı, lokumu kendi adlarına AB’ye tescil ettirdi. 
(Millyet)
Ataşehir'de Hastahane ve Tıp Merkezleri
Sigorta hasar sorgulama
Ataşehir Firma Rehberi
Ataşehir'de Hastahaneler Tıp Merkezleri
Atasehirliyiz.net
Ataşehir Kebapcılar Adres ve telefonları

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109