Pürüz çıkmazsa (Ortak irade açıklaması gelirse) CHP’liler yemin edecek

Pürüz çıkmazsa (Ortak irade açıklaması gelirse) CHP’liler yemin edecek

Pürüz çıkmazsa  (Ortak irade açıklaması gelirse) CHP’liler yemin edecek
Süreç, Çiçek’in Kılıçdaroğlu ile yaptığı görüşme ile start aldı
Pürüz çıkmazsa CHP’liler yemin edecek
CHP lideri Kılıçdaroğlu ‘Gelinen nokta nedir” diye soran Parti Meclisi üyelerine “Arkadaşlarımız AKP temsilcileriyle görüştü. Meclis’te zaten ortak irade oluştu. Arkadaşlarımız bir kez daha görüşecek. Ortak irade açıklaması gelirse yemin edeceğiz“ dedi

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, dün önce MYK’yı ardından da Parti Meclisi’ni topladı. Her iki toplantının da en önemli gündem maddesini yemin krizi oluşturdu. PM toplantısı öncesi bazı CHP’liler görüşlerini dile getirdi. Ercan Karakaş, “yemin sorununun” mutlaka çözülmesi gerektiğine işaret ederek “CHP’nin hükümet programı hakkında mutlaka söyleyecekleri vardır” dedi. İstanbul Milletvekili Nur Serter ise “Krizsiz siyaset hepimizin arzuladığı bir şey. Ben CHP’nin bu süreci kararlılıkla ve onuruyla aştığını düşünüyorum” diye konuştu. Konya Milletvekili Atilla Kart ise son yaşanan gelişmeleri olumlu gördüğünü söyleyerek, “Dileğimiz odur ki, pazartesi günü bu kriz aşılmış olur” değerlendirmesi yaptı.

Ali İhsan Köktürk de “Biz gruplar arasındaki gelişmelerden oldukça mutluyuz. Sorunun çözülebileceği yönünde iki taraf arasında ciddi görüş birliktelikleri oluşmaya başladı. Biz tabii ki Türkiye’de demokrasinin gelişmesini sağlayan her türlü anlaşmaya çok sıcak bakıyoruz ve gerçekleşmesini diliyoruz” görüşünü dile getirdi.

‘Gelinen nokta olumlu’

Yaklaşık 11 saat süren PM toplantısında da bazı üyelerin “Gelinen nokta nedir?” diye sordukları ifade edildi. Bazı PM üyeleri “Artık yemin edilmeli. Amacımıza ulaştık” derken, az sayıdaki PM üyesinin de “Bence sorun somut olarak söz verilene kadar devam eder. Bu arkadaşlarımız bırakılmayacak. Yemin etmeme tavrımız devam etmeli. Şu an gelinen nokta yetersiz” dedikleri bildirildi. PM’de genel eğilimin “Gelinen nokta olumlu” şeklinde olduğu ifade edildi. Bu sözler üzerine Kılıçdaroğlu’nun, “Arkadaşlarımız AKP temsilcileri ile görüştü. Mecliste zaten ortak irade oluştu. Arkadaşlarımız bir kez daha görüşecekler. Sorunun çözüleceğini umuyoruz. Ortak irade açıklaması gelirse yemin edeceğiz” yanıtı verdiği öğrenildi.

Bugün toplantı ihtimali zayıf

PM öncesi yapılan MYK toplantısında da Akif Hamzaçebi’nin “Şu anda aynı noktadayız. Ancak çözüm için büyük bir adım atıldı. Ortak irade beyanı gelebilir” dediği öğrenildi. MYK toplantısında da herkesin gelinen noktayı olumlu buldukları ve sorunun çözülmesini beklediklerini ifade ettikleri kaydedildi. Öte yandan AK Parti ile yapılacak görüşmenin pazartesi sabah olmasının beklendiği kaydedildi. CHP kaynakları AK Parti ile pazartesi ile yapılması beklenen görüşmenin öncesinde bugün İstanbul‘da heyetlerin bir araya gelebilecğeini ancak bunun küçük bir ihtimal olduğunu belirttiler. Pazartesi sabah heyetlerin bir araya gelmesi ve ardından CHP’nin yemin ederek hükümet programı görüşmelerine katılması bekleniyor. n Kıvanç EL/ANKARA

Seçim analizi de yapıldı ‘Yanlış adaylar oy kaybettirdi’

Parti Meclisi toplantısında seçim analizi de yapıldı. Bazı PM üyelerinin analiz sırasında “başarılı” yorumu yapılması üzerine, “Seçim sonuçları başarılı falan değil. Kendimiz kandırmayalım” eleştirisi getirdikleri bildirildi. İllerden gelen bazı raporlarda da CHP’nin İdari ve Mali İşlerden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Hurşit Güneş’i eleştirdikleri ve “Para dağıtımını adaletli yapamadı” denildiği öğrenildi.

Toplantıda il il ve ilçe ilçe seçim sonuçları, vazgeçilen kurultay talepleri, yemin krizi ve MYK revizyonu gündeme geldi. “Neden istediğimiz oy oranını yakalayamadık” sorusuna cevap aramak için 81 ilden gelen raporların derlenmesiyle oluşturulan seçim analizi çalışmasının sunumunu Genel Başkan Yardımcısı Sencer Ayata yaptı. Ayata’nın sunumunda şu tespitler şöyle:

ORTA ANADOLU: Önceki seçimlerde daha çok kıyı bölgelerinden oy alan CHP, son seçimde oylarını iç bölgelere doğru kaydırmayı başardı. Marmara, Akdeniz ve Ege kıyılarının yanı sıra bu bölgelerinin iç kesimlerinde CHP oylarında artış yaşadı.

GÜNEYDOĞU’DA OY KAYBI: Genel seçimlerde CHP, Ağrı, Bingöl, Bitlis, Gümüşhane, Iğdır ve Siirt’de oy kaybı yaşadı. Bu illerin çoğunluğunun Doğu Anadolu bölgesinden olması dikkat çekti. Güneydoğu’da CHP askerlerden oy alamadı. MHP’nin baraj altında kalacağı söylentileri de CHP’nin oy oranını olumsuz yönde etkiledi.

TARIMSAL KESİM: CHP hizmet sektörünün gelişmiş olduğu ilçelerde oy oranını arttırırken, açıkladığı tarım raporuna rağmen tarım sektörünün yoğunlaştığı ilçelerde oy kaybı yaşadı.

61 İLDE OY ARTIŞI: 2007 seçimleriyle kıyaslama yapıldığında, coğrafi bölgelerin hemen hemen tamamında oy oranını ya korudu ya da arttırdı. 61 ilde oy artışımız AKP’nin önüne geçti. Ancak CHP sadece 7 ilde birinci parti gelmeyi başardı.

9 BİN SANDIKTA OY YOK: Toplam 3 bin 698 sandıkta, CHP o bölgedeki üye sayısından daha az oy aldı. 8 bin 917 sandıktan tek bir oy bile gelmezken, sıfır çekilen sandıkların 6 bin 213’ün de CHP’nin sandık görevlisinin bulunmadığı ortaya çıktı. Bu sandıkların büyük kısmı Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgelerindeydi.

İKTİDAR İMKANLARI: Maddi sıkıntılar ve ödenek yetersizliği seçim sonuçlarını olumsuz etkiledi. Örgüt yapısı ve aday seçimindeki yanlışlar AKP’nin seçim sürecinde iktidar partisi imkanlarını kullanması oy oranlarını etkiledi.

DİN SÖMÜRÜSÜ: Din ve etnik kimlik sömürüsü de istenilen oy oranının yakalanmasını engelledi. İl başkanlarından 56’sı maddi yetersizlik, 28’i örgütün çalışmaması ve hantal yapısı, 34’ü aday seçimi, 20’si ise AKP’nin devlet kaynaklarını kullanması nedeniyle olumsuzluk yaşandığını söyledi. (Vatan)

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER