CHP'den kanun teklifleri: Özel yetkili mahkemeler kaldırılsın, Siyasi Etik Komisyonu kurulsun...

CHP'den kanun teklifleri: Özel yetkili mahkemeler kaldırılsın, Siyasi Etik Komisyonu kurulsun...

CHP'den kanun teklifleri: Özel yetkili mahkemeler kaldırılsın, Siyasi Etik Komisyonu kurulsun...
Art arda kanun teklifi veren CHP'de yemin sonrası yoğun bir mesai yaşanıyor. 'Özel yetkili ağır ceza mahkemelerin kaldırılması' için teklif veren CHP'nin diğer teklifi de , 'Siyasi Etik Komisyonu kurulması' ...

CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk ve CHP Grup Başkanvekili Emine Ülker Tarhan ile birlikte 11 milletvekilinin imzaladığı Ceza Muhakemesi Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi ile özel yetkili ağır ceza mahkemelerinin kaldırılması öngörülüyor.

Teklifin gerekçesinde, özel yetkili ağır ceza mahkemelerinin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesine aykırı olduğu için kaldırılan Devlet Güvenlik Mahkemelerinin devamı olduğu belirtilerek, şöyle denildi:

"Devletin birey için var olduğu sistemlerde, yani demokrasilerde mahkemelerin devleti korumak gibi bir görevleri yoktur. Mahkeme, adil yargılanma ilkesi çerçevesinde maddi gerçeği bulmak ve hukuki sorunu çözmekle yükümlüdür. Bu nedenlerle aynı hukuk sistematiği içinde farklı yetkilere sahip mahkemelerin bir araya getirilerek yargı birliğinin daha fazla zedelenmemesi için söz konusu mahkemelerin kaldırılması gerekmektedir."
 

Özel yetkili ağır ceza mahkemelerinin görev yetkileri sona erecek

Teklife göre, Ceza Muhakemeleri Kanununun 250, 251 ve 252'nci maddeleri yürürlükten kaldırılacak ve 7 geçici madde eklenecek.

Teklife göre, özel yetkili ağır ceza mahkemeleri ve özel yetkili ağır ceza mahkemeleri savcılıklarının yetki ve görevleri sona erecek.

Teklifin yasalaşması halinde, görevde bulunan özel yetkili ağır ceza mahkemesi başkanı, asıl ve yedek üyeleri ile, özel yetkili ağır ceza mahkemeleri Cumhuriyet savcıları da adli yargı ilk derece ağır ceza mahkemeleri statüsünde görevlerine devam edecek ve başka bir göreve atanmalarına Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunca karar verilecek.

Teklife göre, ortadan kaldırılan özel yetkili ağır ceza mahkemelerinin araç ve gereçleri bu mahkemelerin bulundukları adli kaza merkezlerindeki adliyelere devredilecek.
 
Dosyalar Cumhuriyet Başsavcılıklarına intikal edecek

Özel görev ve yetkileri sona eren özel yetkili ağır ceza mahkemeleri ve özel yetkili ağır ceza mahkemeleri Cumhuriyet savcılıklarındaki mevcut soruşturma ve dava dosyalarının yargılama ve soruşturmasına, ayrıca bir karar verilmesine gerek kalmaksızın, durumlarına, mahiyetlerine ve kanun hükümlerine göre, bulundukları aşamadan itibaren bu mahkemelerin bulunduğu adli kaza merkezlerindeki adliyelerde görev yapan ağır ceza mahkemelerince ve Cumhuriyet başsavcılıklarına derhal intikal ettirilecek.
 
lk kararı veren yetkili ve görevli ağır ceza mahkemelerine gönderilecek

Teklifin yasalaşması halinde, daha önce özel yetkili ağır ceza mahkemelerince karara bağlanan dava dosyaları, hangi aşamada olursa olsun başkaca bir işlem yapılmasına ve karar verilmesine gerek olmaksızın bulundukları aşamada adli yargı ilk derece ağır ceza mahkemelerinin statüsüne ve hükümlerine bağlı olarak incelenmeye devam edilecek. İncelenmesi sona eren dava dosyaları ilk kararı veren yetkili ve görevli ağır ceza mahkemelerine gönderilecek.

Arşiv, emanet devredilecek

Özel yetkili ağır ceza mahkemeleri ve özel yetkili ağır ceza mahkemeleri Cumhuriyet savcılıkları nezdinde bulunan arşiv, kalem, emanet ve diğer birimleri ayrıca başka bir işleme gerek olmaksızın adli yargı ilk derece ağır ceza mahkemesine ve Cumhuriyet Başsavcılığına devredilecek.

Siyasi Etik Kanunu Teklifi

Öte yandan, CHP İstanbul Milletvekili Aydın Ayaydın, TBMM'de, Siyasi Etik Komisyonu kurulması için kanun teklifi verdi. Teklife göre, milletvekilleri ile bakanlar, milletvekilliği ile bağdaşmayan işler yapamayacak, varsa ticari faaliyetleri kayyuma devredecek.

Teklif ne getiriyor

Teklife göre, TBMM üyeleriyle dışarıdan atanan bakanların saydamlık, tarafsızlık, dürüstlük, hesap verebilirlik ve kamu yararını gözetme gibi uymaları gereken siyasi etik kurallarının belirlenmesi ve bu konularla ilgili inceleme yapmak üzere Siyasi Etik Komisyonu kurulacak.
 

Ticari faaliyetlerini kayyuma devredecekler

Milletvekilleri ile bakanlar, milletvekilliği ile bağdaşmayan işler yapamayacak, varsa ticari faaliyetleri kayyuma devredecek.
Görevleri sırasında edindikleri gizli bilgileri kişisel amaçlarla kullanmayacak ve bu bilgilerin amaçları dışında kullanımına izin vermeyecek.
 
"Hediye alma ve menfaat sağlama yasağı"

"Hediye alma ve menfaat sağlama yasağı" başlıklı maddeye göre, temel ilkenin hediye alınmaması, verilmemesi, görev ve yetkileri ya da kamu hizmetinin yerine getirilmesi amacıyla tanınmış olan ayrıcalıkları kullanarak çıkar sağlanmaması olduğu belirtildi.
Buna göre, milletvekilleri ile bakanların kendisi, eşi ve çocukları milletlerarası protokol, mücamele veya nezaket kuralları gereği yabancı devletlerden, milletlerarası kuruluşlardan, milletlerarası hukuk tüzel kişilerden, Türk vatandaşı olmayan herhangi bir özel ve tüzel kişiden aldıkları hediyenin değerinin ya da emsal bedelinin aylık net asgari ücreti geçmesi halinde bu hediyeyi aldıktan itibaren bir ay içinde kurula teslim edecek.

Özel ya da resmi kuruluşların, milletvekilleri ya da bakanlara gönderdikleri değeri aylık net maaşının yüzde 10'unu aşan hediyeler bir ay içinde kurula teslim edilecek. Ancak kitap, CD gibi fikir ve sanat ürünleri bu hükmün dışında bırakıldı.

Milletvekilleri ile bakanlar yurt içinden ve yurt dışından yapılan davetlere ilişkin seyahat giderlerini kendileri karşılayacak.

Seçim harcama tutarının bildirimi

Milletvekili adayı olmak için siyasi partilere başvuranlar ile bağımsız oldukları için ilgili seçim kuruluna başvuranlar başvuru dilekçelerinde seçim çalışmalarında kullanacağı seçim bütçesini bildirmek zorunda olacak.      (Cumhuriyet)
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER