ASKERİ ARAZİLER RANT KURBANI OLMASIN

Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul Milletvekili ve Parti Meclisi üyesi Gamze Akkuş İlgezdi, şehir dışına çıkartılacak kışlalar ile kapatılan okulların arazilerinin nasıl değerlendirileceğini Milli Savunma Bakanı Fikri Işık'a sordu.

ASKERİ ARAZİLER RANT KURBANI OLMASIN
 ASKERİ ARAZİLER RANT KURBANI OLMASIN

Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul Milletvekili ve Parti Meclisi üyesi Gamze Akkuş İlgezdi, şehir dışına çıkartılacak kışlalar ile kapatılan okulların arazilerinin nasıl değerlendirileceğini Milli Savunma Bakanı Fikri Işık'a sordu

Konuyla ilgili bilgi edinme hakkını kullan İlgezdi, yaptığı açıklamada, "100 yıla yaklaşan bir devlet geleneğinin, hiçbir toplumsal mutabakat arama ihtiyacı hissetmeden bir gecede yeniden formatlanmasının, yaratacağı sakıncaların yanı sıra, kapatılan okulların yer aldığı binlerce dönümlük arazi de şehir dışına taşınacağı açıklanan kışla arazileri gibi tartışma konusu olmuştur. Sürdürülen tartışmanın ana ekseni, kapatılan askeri okullar ile kent dışına çıkartılacak kışlalardan kalan arazilerin emlak rantı için en çekici alanlara dönüştürülmesidir." dedi.  

Daha önceki uygulamalar nedeniyle, kapatılacak olan Kuleli, Maltepe, Heybeliada gibi askeri okullar ile kışlara ait yeşil alanların akıbeti için endişe duyduklarını belirten İlgezdi, "Başbakan Sayın Binali Yıldırımın, “Park olacaklar” sözüne güvenmek istiyoruz!" açıklamasını yaptı.

Kuleli Askeri Lisesi'nin ve arazisinin 4 yıl önce Suudi Arabistan kralına satıldığına yönelik iddiaları da soran İlgezdi, "İstiyoruz ki, hükümet, 'askeri alanlar imara açılacak mı? Yeşil alanlar ne olacak?' sorularımıza net bir yanıt versin." dedi.

Daha önce verilen soru önergelerine Milli Savunma Bakanlığı tarafından, “(…) ihtiyaç duyulan düzenlemeler TSK’nın plan ve programlarına dâhil edilerek yapılmaktadır.” şeklindeki kes yapıştır yöntemiyle cevap verildiğini anımsatan CHP'li İlgezdi,  bu cevapların Türk demokrasisine faydalı olmadığının 15 Temmuz gecesi ortaya çıktığını belirtti.  

İlgezdi, açıklamasını, "Söz konusu alanların, amacına uygun olarak, park, okul, sosyal alan değerlendirilmesi, toplum yararına kullanılmasını talep ediyoruz.  Ayrıca günümüzün ruhuna uygun olarak halka ait bu tesis ve arazilerin, halka rağmen amacı dışında değerlendirilmeyeceğinden emin olmak istiyoruz." diyerek tamamladı.


15 Temmuz’da yaşanan askeri kalkışmanın ardından İstanbul ve Ankara başta olmak üzere bazı birliklere ait kışlaların kapatılarak şehir dışına taşınması hususunda bir çalışma yapılacağı açıklanmıştır. Özellikle deprem gibi son derece ölümcül bir tehlike ile karşı karşıya olan İstanbul’da toplanma merkezi ve park olarak kullanılabilecek bu arazilerin, konut sektöründe değerlendirilmek üzere imara açılacağı kaygısı yaygındır. Bu kapsamda;

1-) 15 Temmuz askeri kalkışmasının ardından Türkiye genelinde hangi illerde, hangi kışlalar kapatılacaktır?
2-) Kapatılacak her bir kışlanın;
a-) Yüzölçümü nedir?
b-) sahip olduğu yeşil alan kaç hektardır?
c-) Ayrı ayrı devir bedeli kaç lira olarak belirlenmiştir?
d-) Bedelsiz olarak devredilecek kışlalar hangileridir? 
3-) 2002-2016 tarihleri arasında askeri bölge vasfını yitirerek;
a-) TOKİ’ye devredilen kışla, tesis ve arazi sayısı nedir? 
b-) Bu kışlaların, arazilerin ve tesislerin şehirlere göre dağılımı nedir?
4-) 2002 – 2016 yılları arasında askeri bölge vasfını yitirdiği için TOKİ’ye devredilen arazilerden elde edilen gelir nedir?
5-) 20012 – 2016 yıllarında askeri bölge vasfını yitirdiği için TOKİ’ye devredilen ve TOKİ tarafından;
a-) Gayrı Menkul Yatırım Ortaklığı olarak değerlendirilen araziler hangileridir? Bu arazilerden ne kadar gelir elde edilmiştir?
b-) Hasılat Paylaşımı üzerinden değerlendirilen araziler hangileridir? Bu arazilerden ne kadar gelir elde edilmiştir? 
6-) Askeri bölge vasfını yitirmiş kışla, tesis ya da arazilerden hangileri bedelsiz olarak yerel yönetimlere devredilmiştir?
7-) Kuleli Askeri Lisesi'nin bulunduğu arazi ve binanın 4 yıl önce, 2012 yılında Suudi Arabistan kraliyet ailesine satıldığı iddiaları doğru mudur? Doğruysa satış için ödenen para nedir? Söz konusu para hangi kalemlere harcanmıştır? 
8-) Kapatılan askeri okullar ile harp akademilerine ait taşınmazların ve arazilerin akıbeti ne olacaktır? Heybeliada Deniz Lisesinin otel yapılacağı iddiaları doğru mudur? 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER