Yeşil biber her derde deva

Yeşil biber her derde deva

Yeşil biber her derde deva

Tarım alanlarının yanı sıra evlerde saksıda dahi yetiştirilebilen, özellikle yaz aylarında sofraların vazgeçilmezi olan yeşil biberin içerdiği vitaminler, betakaroten ve yüksek orandaki lifli yapısıyla insan sağlığına büyük yarar sağladığı bildirildi.

Uludağ Üniversitesi (UÜ) Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Başdiyetisyeni Sevinç Yetişen, ülke genelinde dolmalık, sivri, çarliston ve süs çeşitleri yetişen yeşil biberin kıymetli bir sebze olduğunu belirtti.

Yeşil biberin içeriğindeki P vitamininin damarları yumuşattığını ve kanamaları önlediğini ifade eden Yetişen, K vitamininin de kanın pıhtılaşma kabiliyetini artırarak, kanamaları durdurduğunu, vücudun toksinlerden arındırılmasına yardımcı olduğunu kaydetti.

Yetişen, bol miktarda beta karotenin yanı sıra A provitamini, C, B1, B2, E, P ve K vitaminleriyle birlikte bazı alkaloidler bulunan yeşil biberin, iyi bir antioksidan olduğunu bildirdi.

Antioksidan maddelerin, kanser tedavisinde ve kalp damar hastalıklarında da etkili olduğunu ve vücudun bağışıklık sistemini güçlendirdiğini vurgulayan Yetişen, şu bilgileri verdi:
“Vücudun birçok kanser türüne ve kalp hastalıklarına yakalanma riskini azaltır. Felç geçirme ve katarakt oluşma tehlikesini en aza indirger. Vücut ve göz sağlığı için gerekli bir esansiyel suda eriyen vitamin olan C vitamini çok güçlü bir antioksidanttır. Özellikle katarakt ve makuler dejenerasyon hastalıklarının tedavisinde önemli bir faktör olan C vitaminin, göz sağlığı için günlük alınması gereken miktar erkek için 90 mg, kadın için de 75 mg'dır.”

GASTRİT VE ÜLSER HASTALARI ÇİĞ TÜKETMEMELİ

Yetişen, mideyi kuvvetlendiren, iştahı açan ve hazmı kolaylaştıran yeşil biberin, mide salgısını artırdığını, ancak çiğ olarak gastrit ve ülser hastalarının tüketmemesi gereken bir sebze olduğunu belirtti.

Türkiye'nin hemen her yerinde yetişen, güney kesimlerinde ise dört mevsim üretilen, yemeklerin vazgeçilmezi, kebapların en büyük lezzeti olan ve salatalarda da kullanılan yeşil biberin, dolması ve turşusunun da yapıldığını anlatan Yetişen, şunları kaydetti:
“Acı biberler baharat olarak sıkça kullanıldığı gibi salçası da yapılarak her mevsim tüketilebilir. Yeşil biber, içerdiği yüksek orandaki lif nedeniyle kabızlığa iyi gelir. Acı biber balgam söktürür, kronik bronşit ile anfizemi hafifletir. Bütün bu önemli özelliklerinden yararlanmak için çiğ olarak kahvaltılarda ve yemeklerde salata olarak üzerine limon sıkılarak tuzsuz tüketilmelidir. Kızartmasının kalorisi daha yüksektir. Kalorisi düşük olan yeşil biber zayıflamaya yardımcı olur.”

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109