Yediğiniz etin farkında mısınız?

Yediğiniz etin farkında mısınız?

Yediğiniz etin farkında mısınız?
Yediğiniz etin farkında mısınız?
Dikkatli olsanız iyi olur...
Konya'da bazı seyyar köfteciler ve lokantaların, maliyetlerini azaltmak için kasaplarda et yerine tavuk taşlığı, dalak ve yağ karışımından kıyma hazırlattığını tespit etti.

Gıda Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Ramazan Çelebi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kent merkezindeki yapılan gıda denetimleri hakkında bilgiler vererek, bazı kasapların tavuk taşlığı ve dalak gibi sakatatları köfte içine veya kıymaya karıştırdıklarını tespit edildiğini söyledi.

Kasaplarda hazır kıyma satışının yasak olduğunu ve cezai işlem gerektirdiğini vurgulayan Çelebi, ''Tarım İl Müdürlüğü ekiplerinin yoğun denetimleriyle Konya'da pek çok kasapta tavuk taşlığı ve dalak kullanılarak kıyma yapılması engellendi. Ancak et ve et ürünleri satışının çok fazla olduğu bazı bölgelerde bu durumun önü maalesef alınamıyor'' dedi.

İl merkezindeki sakatat ürünleriyle kıyma hazırladığı belirlenen bir kasaba, bin 144 lira ceza kesildiğini dile getiren Çelebi, şunları kaydetti:

''Ancak bu işin kar marjı çok yüksek olduğu için önü alınamıyor. Pek çok ilde de durumun farlı olmadığını biliyoruz. Et fiyatlarındaki artış, bu tür malzemelerden kıyma ve köfteliğe talebi artırdı. Tavuk taşlığı ve dalağın 'dana eti' diye kullanılması en başta insanları kandırmaktır. Kilogramı 2-3 liraya mal edilen ve 9-10 liraya satılan bu hazır kıymalar ve köftelikler, hijyenik koşullarda yapılmıyorsa sağlık açısından da pek çok sakıncayı beraberinde getiriyor. Bunları yapmak zaten yasak olduğu için hijyenik şartlarda hazırlanıp hazırlanmadıklarını sorgulamak da yersiz kalıyor.''

Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu'na ilişkin düzenlemenin 13 Aralık'ta yürürlüğe gireceğini anlatan Şube Başkanı Ramazan Çelebi, bu tarihten sonra söz konusu suçu işleyen kasaplara uygulanacak cezanın 10 bin liraya çıkacağını belirterek, ''Yüksek orandaki bu cezanın caydırıcı etkisi olacağını umuyoruz'' dedi.

Bu arada seyyar köfteci ve bazı lokantaların kasaplarda hazırlattığı köfteliklerde, dana eti yerine tavuk taşlığı, dalak ve yağ gibi sakatat ürünleri kullanıldığını ve bu ürünlerin hijyenik olmayan şartlarda bayatlatılan ekmeklerle birlikte, kıyma makinelerinde çekilerek hazır hale getirildiği öğrenildi.

Yetkililer, tavuk taşlığıyla hazırlanmış köfteliklerin büyük bölümünün seyyar köfte tezgahlarında pişirilip vatandaşlara satıldığı bilgisini verirken, bir kısmının da kimi lokantalarda çeşitli yemeklerde kullanıldığı bilgisi verildi.

AA

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER