Türkiye’de 'dolandırıcı’ydı; Özel'in çalışması ABD’den onay aldı

Zakkum ekstresinin kansere çare olabileceği iddiasını 23 yıldır sürdüren ve bu nedenle çeşitli çevreler tarafından “dolandırıcı” olduğu yönünde suçlamalara maruz kalan Dr. Özel’in çalışması Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi tarafından onaylandı.

Türkiye’de 'dolandırıcı’ydı; Özel'in çalışması ABD’den onay aldı
Zakkum ekstresinin kansere çare olabileceği iddiasını 23 yıldır sürdüren ve bu nedenle çeşitli çevreler tarafından “dolandırıcı” olduğu yönünde suçlamalara maruz kalan Dr. Ziya Özel’in çalışması Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından onaylandı.

Dr. Özel, ABD’ye gelerek zakkumdan elde edilen ‘Oleander’ maddesinin bağışıklık sistemini güçlendiren etkisi üzerine patent alırken, oldukça zehirli olan zakkum bitkisinin çay gibi kaynatılarak içilmesinin son derece zararlı olduğu belirtildi.

DÜŞÜK DOZDA ETKİLİ

Deneme zakkumlu ilaç ekstresinin en düşük dozlarda kullanılmasıyla yapıldı. 46 denekten 7’sindeki kanser ilerleme süreci, 4 ay ve daha fazla süreyle durdurulabildi. Araştırmalar zakkumlu ilacın göğüs kanserinden, pankreasa kadar geniş bir yelpazede etkili olduğunu ortaya koydu.

Deneme sırasında hastalara 21 ve 28 günlük sürelerde günde 0.6 mg’den en korunaklı olarak bilinen 10.2 mg’ye kadar artan dozda ilaç verildiği belirtildi. İlacın üretim ve halka satışından önce FDA tarafından ilacın 2. Deneme Safhası’nın yapılması gerekiyor.

Radikal’de dün yayımlanan habere göre, ABD Onkoloji Birliği patenti Dr. Ziya Özel’e (84) ait olan zakkum ekstreli kanser ilacının FDA tarafından yapılan Faz 1 deneme çalışmasının başarıyla sonuçlandığını açıkladı.

İlk iddia 1988

Çalışma sonunda ekstrenin en düşük dozlarda kullanıldığı 46 denekten 7’sinde kanser ilerleme süreci, 4 ay ve daha fazla süreyle durdurulabildi. Araştırmalar zakkumlu ilacın göğüs kanserinden, pankreasa kadar geniş bir yelpazede etkili olduğunu ortaya koydu. AIDS ve Hepatit-C ve bağışıklık sistemini zayıflatan diğer hastalıklar için de etkili olduğu bildirilen ekstrenin ilaç olabilmesi için üç aşama daha bulunuyor. “Anvirzel” markası ile bilinen Nerium Oleander (N.O.) ekstrelerinin mucidi Dr. Ziya Özel, 1988 yılında TRT’de katıldığı bir televizyon programında kansere zakkumla çare bulduğunu iddia etmişti. TRT’deki programdan sonra “Zakkumcu Ziya”‘ olarak anılmaya başlanan Dr. Özel, gazete sayfalarını günlerce meşgul etmişti. Türk Tabipleri Birliği, Özel ve TRT hakkında halkın sağlığına zarar verecek yanıltıcı beyan ve yayınlar yaptıkları iddiasıyla soruşturma açılmasını talep etmişti. Astım hastası emekli memur İzzet Şakacı (65), programdan etkilenerek bahçesindeki zakkum bitkisinin yapraklarını kaynatıp içince yaşamını yitirmişti. Özel, üç yıl önce verdiği röportajda, “Günün birinde bu ilaçlar yurtdışından ithal edilecek” demişti.

- “Zakkum ve Hukuk...” (19 Şubat 1988 - Cumhuriyet, Uğur Mumcu)
“Özensiz yayının etkisinde kalan kanserli hastaların bir kısmı zakkum kaynatarak içmişler; bu hastalardan biri de içtiği zakkum sonucu yaşamını yitirmiştir.”

- “Kur’an’daki zakkum, bu zakkum değil” (24 Şubat 1988 - ANKA Haber Ajansı)
Diyanet, Kuran’da kıyamet günü cehennemliklere yedirileceği haber verilen “Zakkum” ile kansere çare olup olmayacağı tartışılan zakkum arasında isim benzerliği dışında bir ilginin bulunmadığını açıkladı.

- “Prof. Çetin: ‘Zakkumun kansere yararı yok’” (26 Şubat 1988 - Milliyet)
Prof. Dr. Enver Tali Çetin, “Zakkumda bulunan kumarin ve flavon gibi maddelerin kansere karşı yararlı olmadığını” bildirdi.

- “Zakkum kansere çare olamaz” (14 Haziran 1996 - Cumhuriyet)
Prof. Dr. Ayhan Ulubelen, kanser gibi bir hastalığa zakkum bitkisinin etkili olamayacağını vurgularken Prof. Kazım Türker, “Son derece saçma bir şey, duygu sömürüsü” dedi.

- “Zakkumcu doktora ABD sahip çıktı...” (4 Eylül 2003 - Milliyet)
Kendisine dolandırıcı bile denilen Dr. Ziya Özel’in yaptığı ilaç şimdi ABD tarafından üretilecek
turkish journal

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER