Türk Yapay Kalp Cerrahı Almanya'da Yılın Doktoru Seçildi

Avrupa’da yapay kalp nakli yapan ilk kadın cerrah olan Dr. Dilek Gürsoy, Almanya’da yılın doktoru seçildi.

Türk Yapay Kalp Cerrahı Almanya'da Yılın Doktoru Seçildi
 Türk Yapay Kalp Cerrahı Almanya'da Yılın Doktoru Seçildi

Avrupa’da yapay kalp nakli yapan ilk kadın cerrah olan Dr. Dilek Gürsoy, Almanya’da yılın doktoru seçildi.

German Medical Award adlı kurum tarafından verilen ödülü 18 Kasım’da Düsseldorf kentinde düzenlenecek törende alacak olan Gürsoy, geçen Nisan ayında da ülkenin tıp alanında en saygın ödüllerinden Victress Ödülü’ne layık görülmüştü.

VOA Türkçe’ye konuşan Gürsoy, German Medical Award‘ın Almanya, İsviçre ve Avusturya da tıpçılara ve tıp kurumlarına verilen en önemli ödül olduğunu belirterek, “Ödülün bana verilmesi, çok doğru bir yolda olduğumu gösteriyor. Ne kadar zorluklara karşılaşsam da hedeflerimden asla vazgeçmemi sağlıyor. Beni onurlandırıyor ve daha çok motive ediyor” dedi.

Ödülü almasının bundan sonraki projeleri ve çalışmaları açısından çok büyük bir anlam taşıdığını ifade eden Gürsoy, “Şimdiye dek bir çok Assist Device (kalp destek cihazı) ve tam yapay kalp firmaları ve firma yetkilileri ile çalıştım. İşimin kalitesini hastalarımdan sonra en iyi onlar biliyor ve destekliyor. Ve bu ödül onların bana karşı duydukları inancı güçlendiriyor ve bana daha çok destek olmalarının önünü açıyor. Birçok meslektaşım için aynı şeyi söyleyemem. Engel olanlar, kıskananlar var, ama bildiklerim ve çalışma azmim bu engelleri aşmama yardımcı oluyor” şeklinde konuştu. Dilek Gürsoy, özellikle Türkiye kökenli genç kızlara örnek olmak istediğini belirterek, “Onlara, eğer bir işi canı gönülden yaparsan ve hedeflerinden asla vazgeçmezsen her engel aşılabilir demek isterim” ifadelerini kullandı.

Geçen ay VOA Türkçe’ye konuşan Dr. Dilek Gürsoy, vizyonunun 10-15 sene çalışan yapay kalp üretip, organ naklini gereksiz kılmak olduğunu vurgulamış, üzerinde çalıştığı yapay kalp sisteminin önümüzdeki yıllarda hastalara naklinin gerçekleşeceğini umduğunu da dile getirmişti.

Gürsoy, ‘’Bizim çalıştığımız yapay kalp muhtemelen iki-üç sene sonra insana takılabilir. Şu anda hayvan denemelerindeyiz ve çok iyi çalışıyor. Umutluyum, öyle on sene sürmez, dediğim gibi iki-üç sene içinde olur diye düşünüyorum. Fransızlar insanlara taktılar; iyi çalışıp, çalışmadığı belirsiz. Önemli olan hangimizin olursa olsun, makinanın üretilmesi. Ben bir doktor olarak, hastaya hangi yapay kalp iyi geliyorsa onu takmak isterim. Sadece benim çalıştığım makina önemli değil, ne kadar çok insan üzerinde çalışırsa hastalarımız için o kadar iyi olur. Ve bizim için de iyi; ne de olsa bizim de zaman içinde ne olacağımız belli değil’’ demişti.

Dr. Dilek Gürsoy, kalp cerrahisi alanında Almanya’nın önemli kliniklerinde çalıştı, uzman cerrahlarla birlikte yapay kalp geliştiren ekiplerin içinde yer aldı. Almanya dışında Türkiye’de dahil olmak üzere dünyanın çok sayıda ülkesinde kalp ameliyatlarında yer alan ve yılda yaklaşık 300 kalp ameliyatı gerçekleştiren Dr. Gürsoy, Siegburg’da Helios Kliniği Yapay Kalp Nakli Bölümü’nde çalışmalarını sürdürüyor.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Dilek Gürsoy’un üzerinde çalıştığı yapay kalple ilgili bilgi almıştı

Tam yapay kalpler, hasta ya da hasarlı karıncıklar ve kalp kapakçıklarının yerini alarak, kalbin akciğerlere ve diğer organlara kan pompalamasını ve kan dolaşımını sağlıyor. Ancak kalbin yerini yerleştirilen bu sistemler, karından dışarı çıkan kablolarla akü görevi de gören bir makineye bağlanıyor. Hasta, bu makineyi bir çantada yedek pilleriyle yanında taşıyor, gece uyumadan önce de şarja takıyor. Kabloların vücuttan dışarı çıkış noktasının iltihaplanmaması büyük önem taşıyor.

Yeni çalışmaların amacı kablo ve makine sistemini ortadan kaldırarak, komplikasyonları azaltmak ve yapay kalbin tamamen vücut içinde çalışmasını sağlamak.

Amerika’nın Sesi tarafından geçilen tüm haberlerde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Haberler web sayfamızda otomatik olarak haber sitelerinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

İsa Kırım

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109