Sporculara hiberbarik oksijen tedavisi

Sporculara hiberbarik oksijen tedavisi

Sporculara hiberbarik oksijen tedavisi
Hiperbarik oksijen tedavisi, spor esnasında gelişen yaralanmaların iyileşme sürecini büyük ölçüde kısaltıyor…


Basınç odası içerisinde 2-3 Atm basınçlarda %100 O2 solutulması esasına dayanan Hiperbarik Oksijen tedavisi son yıllarda spor hekimliği alanında da yerini bulmaya başladı.

HABERTURK.COM SAĞLIK SERVİSİ

Günümüzde özellikle Amerika Birleşik Devletlerinde olmak üzere Avrupa Birliği ülkelerinde ve Japonya’da da yoğun olarak kullandığını belirten Hiperbarik Oksijen Tedavisi Uzmanı Dr. Fulya Erişkon "Futbol, basketbol, hokey, ragbi gibi branşlarda birçok profesyonel takım spor yaralanmalarının tedavisinde yardımcı tedavi olarak, hiperbarik oksijen tedavisinden faydalanmaktadır" dedi.

ÖZELLİKLE FUTBOLCULARIN SAKATLANMALARINDAN ÖTÜRÜ YEŞİL SAHALARDAN UZAK KALMALARI BASINÇ TEDAVİSYLE MİNİMUMA İNİYOR!

Erişkon, şöyle devam etti:

"Özellikle profesyonel sporcularda  spor yaralanması sebebiyle antremana ara vermek veya maça katılamamak; gerek sporcunun gerekse de takımın performansını azaltmaktadır. Yaralanma sonrası erken dönemde uygulanan Hiperbarik Oksijen tedavisinin,   iyileşme sürecini önemli ölçüde kısalttığı yapılan çalışmalarla da desteklenmiştir."

BASINÇ TEDAVİSİ ÖZELLİKLE TRAVMA VE YARALARDA YENİ KILCAL DAMLARLARIN OLUŞMASINA OLANAK SAĞLIYOR.

"Hiperbarik Oksijen tedavisi esnasında kandaki oksijen miktarı normalin 15-20 katına kadar yükselir. Bu suretle doku oksijenasyonu da artar ve yaralanma esnasında oluşan ödem ve şişme azaltılmış olur. Ayrıca vücudun doğal savunma hücreleri olan lökositler ve polimorf nüveli makrofajların bakteri öldürme aktiviteleri artar böylece hasarlı bölgedeki enfeksiyon riski kontrol altına alınır. Ağır travma ve yaralanmalarda oluşabilecek kompartman sendromunda hiperbarik oksijen tedavisi elzem bir tedavi metodudur. Kırık iyileşme süresi de hiperbarik oksijen tedavisi ile kısaltılabilir. Özellikle tendon ve ligaman yaralanmalrında hiperbarik oksijen tedavisinin daha etkili olduğu yapılan çalışmalarla gösterilmiştir. Hiperbarik Oksijen Tedavisinin yara iyileşmesindeki rolü ise tartışma götürmemektedir. Yara iyileşmesindeki temel hücreler olan fibroblastları ve kollajen sentezini arttırır. Ayrıca harsalı dokuda yeni kılcal damar ağı (angiogenez) oluşturarak bölgenin kanlanmasını da arttırır.
 
Hiperbarik Oksijen Tedavisi Spor yaralanmaları dışında dalgıçlarda görülen vurgun (dekompresyon hastalığı) , soba ve şofben zehirlenmeleri, atardamar hava embolisi durumlarında hayat kurtarıcı; kapanmayan yaralar, kemik iltihapları, geç radyasyon doku hasarları, termal yanıklar, riskli flep ve greft uygulamaları, gazlı gangren, akut oksijen eksikliğine bağlı beyin hasarı,  ani işitme ve görme kayıpları hastalıklarında vazgeçilmez bir yardımcı tedavi yöntemi olarak uygulanmaktadır. Rusya, Japonya ve Çin’de daha yaygın olarak kullanılan HBOT riskli hastalarda (diyabetik, iskemik, ileri yaş, sigara kullanımı) operasyon öncesi ve sonrası dönemlerde de kullanılmaktadır.
 
Hiperbarik Oksijen Tedavisinin uygulandığı basınç odaları tek kişilik veya çok kişilik olarak üretilirler. Çok kişilik kabinlerde hastalar oturarak veya sedyeyle tedaviye alınırlar. Tedavi süresi 2 saat civarındadır. Oksijen maske ile veya hastanın durumuna göre başlık ile de verilebilir. Tedavi süresince hastalar kitap okuyabilirler, müzik dinleyebilirler, film seyredebilirler. Dvd ve müzik sistemleri kabin için özel üretilmiştir. Hastaların kabin içerisine elektronik ve pilli cihazlar sokmasına izin verilemez."

BASINÇ TEDAVİSİNİN KEMİK İLİĞİNDE Kİ KÖK HÜCRE MOBİLİZASYONUNU ARTTIRDIĞINI GÖSTEREN BİLİMSEL ARAŞTIRMALAR, ÇOK YAKINDA HİPERBARİK OKSİJEN TEDAVİSİNİN FARKLI ALANLARDA KULLANILACAĞINADA İŞARET EDİYOR…
 
"Özellikle son 20 yılda fiziksel ve fizyolojik esasları aydınlatılarak kullanım alanı genişletilen hiperbarik oksijen tedavisinin kemik iliğindeki kök hücrelerin mobilizasyonunu arttırdığını gösteren deneysel çalışma bu alanda çalışan hekimlerin heyecanını arttırmıştır. Bu sonuç Hiperbarik Oksijen Tedavisinin kullanım alanının çok daha genişleyeceğinin bir işareti olarak yorumlanmıştır."

HABERTURK.COM SAĞLIK SERVİSİ

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER