Özel eğitimle kekemelikten kurtuldular

Kekemelik problemi nedeniyle toplumla iletişim kurmakta zorlanan 150 Eyüplü vatandaş, 5 aylık eğitim aşamasının ardından başarıya ulaştı.

Özel eğitimle kekemelikten kurtuldular
Özel eğitimle kekemelikten kurtuldular

Kekemelik problemi nedeniyle toplumla iletişim kurmakta zorlanan 150 Eyüplü vatandaş, 5 aylık eğitim aşamasının ardından başarıya ulaştı.

Doğuştan kekeme olarak dünyaya gelen ve zaman zaman toplumla iletişim konusunda büyük sorunlar yaşayan kekeme bireyler, bu sorunu ortadan kaldırmak için 5 ay önce ilk adımı attı. Toplumla aralarında bulunan en büyük engeli aşmak için 5-55 yaş arasındaki 150 birey kekemelik kursuna gitme kararı aldı. Eyüp Belediyesi bünyesindeki Engelliler Sürekli Eğitim ve Rehberlik Merkezine (ESER) başvuran kekeme bireyler 5 aylık eğitiminin ardından başarıya ulaştı. Kekemelik sorunundan tamamen kurtulan kursiyerler eğitim aşamasının ardından düzenlenen törenle sertifikalarını aldı.
Eyüp Kültür ve Sanat Merkezinde düzenlenen sertifika törenine katılan Eyüp Belediye Başkanı Remzi Aydın, kekemelik rahatsızlığından kurtulanların sevinçlerine ortak oldu. Eğitimlerini başarıyla tamamlayan kursiyerler sertifikalarını Başkan Aydın’ın elinden aldı.

“Kekemelik eğitimiyle 150 tane hayata dokunduğumuzu gördüm”

Kekemelikten kurtulan bireylere sertifikalarını verdikten sonra açıklamalarda bulunan Eyüp Belediye Başkanı Remzi Aydın, “Bugün 150 tane kursiyerimiz sertifikaların aldılar. Bugün yapılan törenle 150 tane hayata dokunduğumuz gördüm. Ailelerine ve kekeme bireylerin kendilerine dokunduğumuz gördüm. Burada yapılan 5 aylık kurs soncundan yüzde yüze yakın bir başarıyla mezun oldular. Bizim için önemli olan kursumuz 150 tane kursiyerle başladılar ve aynı sayıyla da eğitimi bitirdiler. Bu olay çok sık rastlanacak bir olay değil. Bu yapılan çalışmada da kursumuzun başarılı olduğunu, sonuç aldığını gösteriyor” dedi.

Kekemelik eğitiminin sonunda kursiyerler mutlu sona ulaştı

5 aylık eğitim sonunda mutlu sona ulaşarak kekemelikten kurtulan Aslıhan Durukan, “Eskiden heyecanlanıp, hiçbir şekilde konuşamıyordum. Bu eğitimlerin sonunda her gün ve istediğim her yerde güzelce konuşabiliyorum” diye konuştu.

Eğitim öncesinde yapılan röportajda konuşmakta zorlandığı görünen İrem Aras, eğitim sonrasında başarıya ulaştı. 8 yaşındaki Aras, “Eskiden arkadaşlarım benimle dalga geçiyorlardı. Şimdi ise böyle bir şey kalmadı ve ben şimdi daha mutluyum” şeklinde konuştu.

Kekemelikten kurtulduktan sonra çok mutluğu olduğunu söyleyen Emir Ordukaya, “Ben kendimi çok iyi hissediyorum. Ben çok mutluyum, belediye başkanımıza çok teşekkür ediyorum. Bu eğitimle hayatımda çok şeyler değişti. Artık arkadaşlarım benimle dalga geçmiyor, beni yanlarına alıyorlar ve bana saygı gösteriyorlar” dedi.

"Kızımın kekeme olmasına bir anne olarak çok üzülüyordum"

Kekemelik eğitiminin başaralı bitmesi kursiyerler kadar aileleri de mutlu etti.
Kekemelik eğitiminden bu kadar yüksek bir sonucu beklemediğini söyleyen Zeliha Aras, “Kızımın kekeme olmasından dolayı bir anne olarak çok üzülüyordum. Tıbbi açıdan çok araştırmalar yaptık. Bütün tetkikler ve tahlillerden hiçbir sonuç alamadık. Artık bu durumu kabullenmekten başka bir çare olmadığı için kabullenmiştik. Daha sonra hocalarımızla tanıştık ve her şey akışına göre gitti. Ben bu kadar bile beklemiyordum” şeklinde konuştu. Oğlunun kekemelikten kurtulmasından dolayı çok mutlu olduğunu belirten Duygu Ordukaya ise, “Bu eğitime başlamadan önce oğlumun çok agresif hareketleri vardı. Bizimle konuşamıyordu, kendini ifade edemiyordu. Şuanda bizler çok mutluyuz, gayet güzel oldu ve artık arkadaşları olmaya başladı” ifadelerini kullandı.

Kekemelik eğitiminin başladığı aldığı sırada kursiyerlerle yapılan röportajlarda, bireylerin konuşmakta zorlandığı, 5 ayın sonunda ise başarı elde ederek, cümleleri duraksamadan konuştukları görüldü.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER