Muz’un 12 Faydası!

Tropikal bölgelerde serin ve rutubetli bölgelerde yetişen muz dünyada ve ülkemizde oldukça yaygın bir yetiştirilme alanlarına sahiptir. Ülkemizde yıllık 85.000 bin tanı bulan üretimin yanında, dünyada ise yıllık 35 milyon ton civarındadır.

Muz’un 12 Faydası!
Muz’un 12 Faydası!

Tropikal bölgelerde serin ve rutubetli bölgelerde yetişen muz dünyada ve ülkemizde oldukça yaygın bir yetiştirilme alanlarına sahiptir. Ülkemizde yıllık 85.000 bin tanı bulan üretimin yanında, dünyada ise yıllık 35 milyon ton civarındadır.

Muz daha çok tropik bölgelerde yetirilen ve yapı itibari ile 2-3 metre boyuyla ağacı andıran, mor çiçekleri açarak tatlı ve vitamin içeriği açısından çok zengin nişastalı otsu bir meyvedir. Bitkinin gövdeleri lifli bir yapıya sahiptir. Bitki üzerinde bulunan yapraklar ilk dönemde uzun kapalı ve kıvrıkken, ileriki dönelerde ise uzayarak açılır ve yırtılırlar. Çoklu bir çiçek yapısına sahiptir. Taban kısmında dişi çiçekler, orta kısımda erdişi çiçekler, tepe kısımda ise erkek çiçekler olmak üzere üç kısım çiçekte oluşur. Fakat yalnızca tabandaki dişi çiçekleri meyve vermektedir. Muz meyvesi tabanda bulunan dişi çiçeklerin döllenme oluşmadan meyve vermekte ve Hevenk adını verilen bir salkım halinde büyümektedir. Her dikilen bir muz bitkisi, dikildikten 15-20 ay sonra mor çiçeklerini açmaya başlar ve her yılın haziran ayında çiçek açmaya başlarlar. Haziran ayında çiçek açan muz bitkisinin hasat zamanı genellikle çiçek açtığı dönemden en kısa 76 en uzun ise 110 gün sonra oluşan meyve salkımları toplanmaya başlar. Muz ağacında oluşan her hevenk salkımında 50 ile 100 arasında değişen bir muz sayısına sahiptir. Oluşan salkımlar tam olarak olgunlaşmadan koparılmakta ve hallerde daha uzun süre saklanabilmesi sağlanmaktadır. Türkiye de en çok Antalya Anamur ve çevresinde üretimi yapılsa da ülke içindeki Anavatanı Malatya dır.

Muzun muhtevası insan sağlığı için yararlı besinler açısından oldukça zengindir. Yüzde 70i sudan oluşan muzun içeriğinde, potasyum ve folik asit, B1, B2, B6, C, D, E vitaminlerinin yanında, bakır, magnezyum fosfor mineralleri ve demir bulunmaktadır. Besin değeri çok zengin olan muzun insan için bir günlük gerekli olan bütün besinleri içeriğinde bulundurmaktadır.
               

Oldukça zengin bir besin değerine sahip olan muzun faydaları;


1.    Bağırsak fonksiyonlarını düzenleyerek ishal ve kabızlığı önler,
2.    İçeriğindeki zengin muhtevası sayesinde mideyi güçlendirerek ülser ve gastriti önler,   
3.    Böbrek iltihaplarında yararlıdır,
4.    Kandaki kolestrol oranının düşürülmesine yardımcı olur,
5.    Kalp ve damar sistemine yararlıdır,
6.    Tansiyonu düşürür,
7.    Enerji vererek beyin ve vücut yorgunluğunu alır,
8.    Kemik gelişiminde destekçidir,
9.    Öksürüğe ve göğüs ağrılarına iyi gelir,
10.    İçeriğinde barındırdığı magnezyum ile krampların oluşmasına engellemede doğal bir destekçidir,
11.    Hastalıkların iyileşmesini de hızlandırır.
12.    Cildi besleyerek pürüzsüz bir yapıya ulaşmasına yardımcı olur.

Ülkemizde daha çok çiğ olarak tüketilen muz, yurt dışında kızartmaları yapılarak ana öğünlerde de tüketilen muz ülkemizde önemli bir besin maddesidir.

Züleyha GÜNAY | Sağlık Haberleri
 

Güncelleme Tarihi: 17 Nisan 2013, 12:20
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER