Magnezyum eksikliğinin 13 işareti

Bu On Üç Belirti Sizde de Varsa Vücudunuzun Çok Acil Magnezyuma İhtiyacı Var Demektir.

Magnezyum eksikliğinin 13 işareti
 Magnezyum eksikliğinin 13 işareti
Bu On Üç Belirti Sizde de Varsa Vücudunuzun Çok Acil Magnezyuma İhtiyacı Var Demektir.
Vücudumuza magnezyum kadar sağlıklı çok fazla şey yoktur. Magnezyum, 300’den fazla enzime etki eder. Hücrelere, kaslara ve sinirlere fayda sağlar. Kan basıncınızı düzenler. Metabolizmadaki protein ve kalsiyum oranını dengeler. Saydıklarımızın hepsinin sağlıklı bir bireyin vücudunda olması gerekir.
Magnezyum eksikliği nedeniyle ortaya çıkan rahatsızlar birçok bireyde görülür. Magnezyum ve eksikliği durumunda oluşan rahatsızlıklar hakkında bilgilenmek için okumaya devam edin.
Neden magnezyum eksikliğine maruz kalıyoruz?

Eskiden günlük ihtiyacımız olan magnezyumu yediğimiz besinlerden rahatlıkla alıyorduk.Fizlyoloji uzmanı Rune Eliasson, endüstriyel çiftçilik nedeniyle yediğimiz besinlerdeki magnezyum oranının ciddi şekilde düştüğünü ifade ediyor.

Eliasson, ABD’de yaptığı çalışmada 1914 ile 1992 yılları arasında bir elmanın besleyiciliğinin %82 oranında azaldığını söylüyor. Magnezyum eksikliğinin bir diğer nedeni de insanların beslenme şekillerini değiştiriyor olmaları. İnsanlar artık nadiren fasulye, balık, ceviz vb. gibi besleyici ürünler tüketiyorlar.

 
Magnezyum eksikliğinin 13 işareti

1- Kas tutulması

Eğer bacağınızda yer alan kasların olduğu bölgede tutulmalar yaşıyorsanız, vücudunuz magnezyum eksikliğinden dolayı sizi uyarıyor demektir.Uyumadan önce magnezyum içeren şeyler yemeyi veya içmeyi deneyin. Hem rahat uyursunuz hem de kasılma yaşamazsınız.

2- Astım

Yapılan araştırmalara göre kanınızdaki magnezyum oranı arttığında daha rahat nefes alındığı görüldü Ünlü tıp dergisi The Lancet’ta yayımlanan makalelerde de vücuda giren magnezyum arttığında astım belirtilerinin gözlü görülür şekilde azaldığı yazıldı.

3- Uyuşukluk

Vikipedi’de belirtilenlere göre uyuşukluğun en büyük nedeni magnezyum eksikliğiymiş. Vücudunuzda sık sık uyuşma hissediyorsanız magnezyum içeren besinler tüketmeniz önerilir.

4- Migren

Magnezyum eksikliği sebebiyle kaslarınız gerilmeler neden olur ve bu da migrene dolaylı olarak sebep olur. fazladan magnezyum takviyesinin ise bulantı ve ışığa karşı hassaslık gibi migren belirtilerini ortadan kaldırdığı biliniyor.

5- Kabızlık

Bağırsaklarınızın işlevlerini yerine getirebilmesi için magnezyuma ihtiyacı vardır. Magnezyum eksikliği kabızlığa neden olur. Magnezyum dışkıyı yumuşattığından eksikliği halinde kabız olmak olasıdır.

6- Kalp ritim bozukluğu

Magnezyum eksikliği nedeniyle kalp ritim bozuklukları görülebilir.Magnezyum, damarları koruduğundan eksikliği halinde bu tür rahatsızlıklar görülmesi olasıdır.

7- Depresyon
 
Magnezyumun, beyninizin işlevselliği ve ruh halinizi direk olarak etkilediği biliniyor. Bazı uzmanlar, günümüzdeki besleyici olmayan ve az magnezyum bulunan yiyeceklerin insanları depresyona soktuğunu iddia ediyor. 2015 yılında 8.800 kişinin yer aldığı bir araştırmada, 65 yaşından küçük ve yeterince magnezyum içeren yiyecekler tüketmeyen bireylerin depresyona girme riskinin %22 daha fazla olduğu kanıtlandı.

8- Uyku sorunu

Uyumakta güçlük çekiyor ve uyuyunca da en küçük seste uyanıyor musunuz? Bunun nedeni de magnezyum eksikliği olabilir. Daha iyi bir uyku için daha fazla magnezyum içeren yiyecek tüketmeniz gerekiyor. ABD’de yapılan bir araştırmada magnezyum alımı yüksek olan bireylerin rahatça uykuya daldıkları kanıtlandı.

9- Tatlıya düşkünlük

Vücudunuzda yeterince magnezyum yoksa ve vücudunuz sizi uyarmaya çalışıyorsa, bunu şekerinizin düşmüş olabileceği yanılgısıyla karıştırmanız mümkün. ‘Tatlı krizim tuttu’ dediğiniz anlarda ceviz, fındık veya meyve yemeyi deneyin. Yanıldığınızı anlayacaksınız.

10- Yüksek tansiyon

Yüksek tansiyon günümüzde hemen herkesin karşılaştığı yaygın bir sorun.Magnezyum, doğal bir kalsiyum kanal blokeri gibi davranarak tansiyonunuzu dengelemeye yardımcı olur. Britanya’da 2013 yılında yapılan bir araştırmada, magnezyum alımının arttırılması halinde tansiyonun dengelendiği kanıtlandı.

11- Eklem ağrısı

Bazıları, diğerlerinden daha fazla ve anormal bir şekilde eklem ağrısı çeker. Magnezyum alımını arttıran ve eskiden eklem ağrısı sorunu yaşayanlar, magnezyum alımından sonra eklem ağrılarının geçtiklerini belirtiyorlar. Fazladan magnezyum alımının yok denecek kadar az yan etkisi olduğundan ve zararsız olmasından dolayı, ekstra magnezyum tüketimi denemeye değerdir.

12- Kronik yorgunluk

Kronik yorgunluk sendromu olanlara doktorlar tarafından magnezyum içeren yiyecekler tüketmeleri tavsiye edilir. Brezilya’da yapılan bir araştırmada, fazladan magnezyum tüketiminin koşucuların performansını arttırdığı ve yaşlılardaki yorgunluk hissini azalttığı görüldü.

13- Kalsiyum eksikliği

Magnezyum eksikliği aynı zamanda kalsiyum eksikliğine neden olur. Çünkü vücudun kalsiyumu emmesi için magnezyuma ihtiyacı vardır. Magnezyum alımını arttırma yolları Magnezyum takviyesi, doktorunuzun reçetesi dahilinde eczanelerden temin edilebilir. Magnezyum klorür (Tadı acıdır ancak çok etkilidir), magnezyum sitrat (Kalp çarpıntınız varsa bunu kullanmak daha sağlıklıdır) ve magnezyum sülfat (Küvetinize döküp rahatlamak için idealdir) eczanelerde bulabileceğiniz takviyelerdendir.

Kadınların günde en fazla 280 mg, erkeklerin ise 350 mg magnezyum alımı yapması gerekir. Tabii ki önce doktorunuza danışmanız gerekiyor!



Magnezyum açısından zengin besinler:

Kakao: Bitter çikolataların her 100 gramında 100 miligram magnezyum bulunur.
Koyu yapraklı sebzeler: Pazı, marul, ıspanak
Meyve: Muz, kayısı, avokado, şeftali ve erik
Badem, kaju, ceviz
Baklagiller: Fasulye ve mercimek
Esmer pirinç, darı, yulaf
Patates
Kabak


Magnezyum eksikliği nasıl giderilir ?


Magnezyum eksikliği nasıl giderilir, Magnezyum minerali insan vücudunda en fazla olan mineraller arasında dördüncü sırada bulunmaktadır. Bir kısmı hücrelerin iç kısımlarında, bir kısmı fosfor ile birlikte vücuttaki kemiklerin yapısında ve bir kısmı da kanın içinde yer alarak kan dolaşımına katılmaktadır. Magnezyum mineralinin eksikliğini giderebilmek çok büyük önem taşımaktadır. Çünkü bu mineral insan vücudu için hayati önem taşıyan bir çok fonksiyonun yerine getirilebilmesi için gereklidir.

Magnezyum mineralinin yerine getirilmesini sağladığı vücut fonksiyonları

Magnezyumun vücut için ne kadar önemli olduğunu anlatabilmek için gerçekleşmesini sağladığı bazı vücut fonksiyonlarını belirtmek doğru olacaktır. Vücuttaki kemik dokusu faaliyetleri, sinir dokusu faaliyetleri ve kas dokusu faaliyetlerinin yerine getirilmesini sağlar. Örneğin kas dokusu faaliyetlerinden biri kalbin atmasını sağlayan kasların çalışmasını sağlamaktır. Öte yandan magnezyum minerali kalsiyum ile birlik olarak kemik yapısının daha güçlü olmasını sağlamak, vücudun bağışıklık sistemini destekleyerek mikro organizmalara karşı daha dayanıklı olmasını sağlamak gibi görevleri vardır. Magnezyum minerali ayrıca kandaki şeker düzeyinin belirli seviyelerde kalmasını sağlayarak düzene girmesini sağlar ayrıca kanın basıncını ayarlamada rol alır. Enerji mekanizmasında önemli bir rolü olan magnezyum minerali ince bağırsaklarda emilimi gerçekleşir ve böbrekler yardımıyla vücut dışına atılır.


Bu mineralin eksikliğini giderebilmek için koyu yaprakları olan sebzeler tüketilebilir. Bu şekildeki magnezyum ihtiyacını karşılama durumu yetersiz geliyor ise doktor kontrolünde damardan magnezyum minerali içeren ilaçlar vücuda verilir. İlaçların illa ki damar yolu ile alınması gerekmez  ancak mutlaka bir doktora danışılarak kullanılmalıdır. Çünkü bu ilaçlar kişinin ishal olmasına yol açabilir. Ayrıca kişide böbrek yetmezliği gibi bir durum varsa magnezyum mineralinin vücuttan idrar ile atılması mümkün olamayacağından kişinin kanında fazla miktarda magnezyum birikmesi oluşur. Bu minerali içeren besin maddeleri şunlardır:

Kepek: Pirinç, buğday ve yulaftan elde edilen kepek mineral olarak oldukça zengindirler. 100 gramlık ham pirinç kepeği gündelik ihtiyacın iki katı kadarını karşılayabilmektedir. Aynı orandaki buğday kepeği de günlük ihtiyacın % 150 gibi önemli bir kısmını karşılayabilecek kadar zengindir. 
Bazı baharat çeşitleri: Adaçayı, nane ve fesleğen bu minerali çok fazla içermektedirler. Ayrıca vücut için gerekli birçok vitamini de içerecek kadar zengindirler. 
Ay çekirdeği ve kabak çekirdeği: Kurutulduktan sonra kavrulan kabak çekirdeğinin 100 gramı vücudun günlük ihtiyacının tamamından fazlasını karşılayabilmektedir. 

Keten tohumu: Kalp ve damarların sağlıklı bir yapıya sahip olmalarını sağlayan bir çok yararlı asidi bünyesinde barındıran keten tohumunun 1 çorba kaşığı miktarı günlük magnezyum ihtiyacının onda 1'lik kısmını karşılayabilmektedir. 
Badem: 100 gram kadar badem günlük ihtiyacın yüzde 72 gibi önemli bir kısmını karşılayabilmektedir.


Magnezyum Faydaları

Magnezyum faydaları, vücutta bulunan temel minerallerden biri olan magnezyum, vücutta olan metabolik işlevlerin çoğunluğunda gerekli bir bileşendir. Sağlıklı bir yetişkinin bedeninde 20-28 gram magnezyum bulunmalıdır. Kemiklerin içindeki magnezyum bu oranın % 60 ını oluştururken, kalan miktar doku ve organların içinde olur. Kalp ve beyinde yoğun miktarda magnezyum bulunmaktadır.

Magnezyumun vücutta eksilmesi halinde, bunun dışarıdan takviye olarak alınması gerekir. Bu eksikliğin tamamlanması halinde, vücut kendi rezervlerini kullanmaya başlar. Özellikle kemiklerde bulunan magnezyumdan faydalanır. Enerji gereken her metabolik işlemde vücut magnezyuma ihtiyaç duyar. Sinir sistemindeki aşırı duyarlılığı azaltan, insanların sakinleşmesine yardımcı olan magnezyum anti stres minerali olarak tanımlanır. Kandaki şekerin enerjiye dönüşmesine yardımcı olur, vücuttaki enzimleri harekete geçirir. Magnezyum vücut için oldukça faydalı bir mineraldir.   


Magnezyumun faydaları nelerdir?

Vücuttaki fosfor, C vitamini ve kalsiyum gibi maddelerin etkin bir şekilde kullanılmasına yardımcı olur.
Cildin, saçların ve tırnakların daha güçlü ve sağlıklı olmasını sağlar.
Sinir sisteminin sağlıklı bir şekilde çalışmasına yardımcı olur
Vücut ısısının dengelenmesine yardımcı olur
Astım ve alerjik nezle etkilerini hafifletir.
Magnezyum takviyesi kadınlarda adet dönemi ağrılarının azaltılmasında etkili olur
Hamilelik döneminde oluşan krampların engellenmesinde etkilidir
Depresyon ve anksiyete hastaları arasında yapılan araştırmalarda vücutlarında magnezyum eksikliği belirlenmiştir. Bu insanların düzenli olarak magnezyum almasının yararlarını açıklayabilir
Sinir sisteminde etkili olduğundan, sakinleştirici özelliği vardır. Özellikle kalsiyumla birlikte olduğunda, bu etkisi daha fazla artmaktadır.
Magnezyum beyin hücrelerinin ölümüne neden olan kalsiyumun beyne ulaşmasına engel olur. Ayrıca beyin hücrelerinin daha canlı olmasını sağlar.
Hormonları aktif eden etkisi ve nörolojik sorunları önleme etkisi bulunmaktadır.
Sigara tiryakilerine felç riskini azaltır.
Vücutta olan sodyum ve potasyum dengesi üzerinde olumlu etkisi vardır.
Magnezyum Faydaları
Magnezyum her zaman vücutta yeteri kadar bulunmalıdır. Eksikliğinde kalp ve böbrek başta olmak üzere, böbreklerde, karaciğerde işlev bozukluklarına neden olabilir. İnsanlar kendilerini yorgun, halsiz, huzursuz hisseder. Uyku düzenleri bozulur, hafıza kaybı, kramplar, böbrek yetmezliği, öğrenme güçlüğü gibi etkiler ortaya çıkar. Magnezyumun vücutta fazla olması halinde, fazla miktar vücut tarafından uzaklaştırılabilir. Vücutta kalsiyum eksikliği olduğunda, magnezyum fazlalığı ortaya çıkar. Normalde erişkinlerin günde 300 mg magnezyum alması gerekir. Yaşın ilerlemesi halinde bu miktar 350 mg olması gerekir. Hamilelerde ve emziren kadınlardaki magnezyum ihtiyacı ise, günlük 600 mg kadardır.

Bu nedenle içeriğinde magnezyum olan yumurta, patates, balık, peynir, portakal, tavuk eti gibi besinlerin düzenli şekilde tüketilmesi uygundur.


Güncelleme Tarihi: 17 Şubat 2017, 13:32
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER