LÖSEMİ NEDİR?

Lösemi bir kan hastalığıdır. Kanımızın esas yapım yeri olan kemik iliğindeki ana (kök) hücrelerin bozulması sonucu kötü huylu blastların çoğalması ile ortaya çıkar.

LÖSEMİ NEDİR?
 LÖSEMİ NEDİR?

Lösemi bir kan hastalığıdır. Kanımızın esas yapım yeri olan kemik iliğindeki ana (kök) hücrelerin bozulması sonucu kötü huylu blastların çoğalması ile ortaya çıkar. Kalıtsal ve bulaşıcı değildir. Her yaşta görülebilir ancak en çok 1-5 yaş arası çocuklarda rastlanır. Her yıl 2000 civarında yeni yavrumuz bu hastalığa yakalanmaktadır. Bu sayı ne yazık ki her geçen gün artmaktadır.

NEDENLERİ NELERDİR?
Bugüne kadar tespit edilmiş tek bir sebebi yoktur. Genetik yatkınlıklar ile çevre faktörleri birlikte suçlanmaktadır. Özellikle kanser yapan etkenler tetiği çekerek kromozomal değişikliklere yani lösemi hastalığına neden olmaktadır.

BELİRTİLERİ NELERDİR?
Solukluk, halsizlik, iştahsızlık, burun kanamaları, deride morluklar ve kanamalar, dalak, lenf bezlerinde büyüme, bacaklarda ağrı, karında şişme, göz tutulumu en sık görülen yakınmalardır.

TEDAVİSİ VAR MIDIR, 3 SENE SÜRÜYOR MU?
Kemoterapiler (ilaçla tedavi) sonucunda %92'lere varan oranda tam iyileşme sağlanabilir. Tedavi yaklaşık 3 yıl kadar sürmektedir. Toplam maliyetleri 150-200 bin TL'yi bulmaktadır. Kısacası Lösemi tedavi edilebilen, tedavisi çok uzun süren multidisipliner yaklaşımlar gerektiren ve çok pahalı bir hastalıktır. LÖSANTE Lösemili Çocuklar Hastanesi bu konuda engin deneyim ve tecrübeli sağlık ordusuna sahiptir.
*Vakfımızın yaptığı araştırmalarda, lösemili çocuk ailelerinin %87'si asgari ücret veya altında, %15'inin ise hiç bir geliri olmadığı saptanmıştır.
www.losev.org.tr

Güncelleme Tarihi: 02 Mart 2016, 11:18
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER