Havaalanında çalışan 50 bin kişiye acil psikolojik destek verilmeli

Atatürk Havalimanı’nda çalışan 50 bin kişi ruhsal anlamda bu saldırının hedefi oldu.

Havaalanında çalışan 50 bin kişiye acil psikolojik destek verilmeli

 Havaalanında çalışan 50 bin kişiye acil psikolojik destek verilmeli


İstanbul Atatürk Havaalanı’nda 44 kişinin ölümüne 230’dan fazla kişinin yaralanmasına yol açan korkunç terör saldırısının izleri silindi ama ruhumuzda açtığı yaralar henüz sarılamadı.

Olaydan doğrudan etkilenenlerin yanı sıra Atatürk Havalimanı’nda çalışan 50 bin kişi ruhsal anlamda bu saldırının hedefi oldu.

Havaalanı çalışanları psikolojik yıkımdan kurtarılmalı


Havaalanı çalışanlarının, güvende olma duygusunu sarsacak birçok yeni olayın yaşanabileceği endişesini taşıdığını belirten Uzman Klinik Psikolog Mehmet Başkak, saldırıdan ruhsal olarak etkilenen herkesin koruyucu psikolojik destek alması, bu tip olağanüstü durumlara yönelik özel psikolojik eğitim programları oluşturulması gerektiğini söyledi.

Bir ilçe nüfusu büyüklüğündeki havaalanı personeline bu desteğin verilmemesi halinde burada görev yapan herkesin kendini değersiz ve önemsiz hissedeceğini ‘ya bir daha yaşanırsa’ korkularının yenilemeyeceğini vurgulayan Psikolog Başkak, yaşanan tabloyu şöyle resmetti:

TERÖRZEDELERİN İYİLEŞMESİ İÇİN ÖZEL BİR TEDAVİ GEREKİR

“Atatürk Havalimanı’ndaki saldırıyla ilgili travmalara maruz kalan kişilerin çoğunda Travma Sonrası Stres Bozukluğu (TSSB) ve büyük bir depresyon gelişebilir. Bu kişilerin iyileşmesi için özel bir tedavi gerekir.

Bu rahatsızlıkları yaşayan kişilerin sayısı; kişinin olay anında olay yerine ne kadar yakın olduğuna göre değişiklik gösterir. Saldırı şiddetli yaralanma, ölüm ve yıkıma neden olduğu için, her zaman travmanın en şiddetlisini yaşayan, olaydan direkt olarak etkilenmiş insanlar oldu. Bu kişilerin aile üyeleri ve arkadaşları da travmatik olaydan direkt olarak etkilendi.

PSİKOLOJİK HASAR ACİLEN TESBİT EDİLMELİ

Vakit geçirmeden uzmanlardan oluşan bir ekiple, terörün getirdiği psikolojik yıkımın havaalanı personeli üzerindeki etkileri tespit edilmeli. Acil müdahale gerekenler bir an evvel destek programına alınmalıdır. Kısa ve orta vadede destek verilmesi gerekenler de böylece tespit edilerek, 50 bin insanın ruhunda patlayan canlı bombaların etkisi minimuma indirilmeli.”

BU RAHATSIZLIKLARI YAŞIYORSANIZ DOKTORA BAŞVURUN

Onlarca kişinin hayatını kaybettiği her terör saldırısı sonrasında toplumdaki ruhsal rahatsızlıklarda artış yaşandığını kaydeden Uzman Klinik Psikolog Mehmet Başkak, aşağıdaki belirtilerin gözlemlendiği havaalanı çalışanlarını profesyonel destek almaya çağırdı.

İşte o belirtiler:

“Depresyon, üzüntü, moral bozukluğu, stress, kendini yetersiz görme, sağlık sorunları ve endişeler, uyku bozukluğu, uykusuzluk, kendini üzgün hissetme, endişe ve daha çok sigara ve alkol tüketimi, çok fazla hasta raporu almaya başlamak, sosyal ilişkilerde bozulma, aile içi çatışma, finansal ve işle ilgili stres, toplumla ilişkilerde ve hissedilen toplum desteğinde azalma ya da belli bir tanının konamadığı rahatsızlık belirtileri.”

ÜCRETSİZ AKIL VE RUH SAĞLIĞI DESTEĞİ VERİLMELİ

Halk sağlığı ve ruh sağlığı üzerine çalışan sağlıkçılar arasında ciddi bir koordinasyon ve işbirliği yapılarak travmatik olaya maruz kalmış toplumun farklı kesimlerinden kişilerin yaşadıkları rahatsızlıkların tespit edilebileceğini vurgulayan Psikolog Başkak, etkisi yıllarca sürecek belki de hiç bitmeyecek yaraların sarılması için halka uzun süreli, ücretsiz akıl ve ruh sağlığı desteği verilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109