Gözlerinizi Sevin

Bu yılın ana teması: Gözlerinizi Sevin!

Gözlerinizi Sevin

Gözlerinizi Sevin
Bu yılın ana teması: Gözlerinizi Sevin!

Dünya Görme Günü, körlük ve görme azlığına dikkat çekmek için tüm dünyada her yıl Ekim ayının ikinci Perşembe günü kutlanıyor. Bu yıl 14 Ekim 2021 tarihinde başlayacak kutlamaların ana teması “Gözlerinizi Sevin – Love Your Eyes” olarak belirlendi.

 

Türk Oftalmoloji Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. İzzet Can, pandemi dönemini evde kapalı geçiren tüm aile bireylerinin başta çocuklar olmak üzere gözlerinin yorulduğuna dikkat çekerek, “Gözlerimizi sevelim, onlara hak ettiği bakımı, dinlenmeyi verelim, daha az yormaya gayret edelim” dedi.

Dünya Sağlık Örgütü ve Uluslararası Körlüğü Önleme Ajansı öncülüğünde düzenlenen Dünya Görme Günü, ikinci yılını tamamlamak üzere olan pandeminin gözlere getirdiği olumsuz etkilere dikkat çekmek amacıyla “Gözlerinizi Sevin – Love Your Eyes” temasıyla kutlanıyor. COVID-19 sebebiyle sosyal izolasyon, evden veya uzaktan çalışma, online eğitim gibi gerekçelerle her tüm aile bireylerinin gözleri uzun süreli ve yoğun ekran kullanımı sebebiyle çok yorulduğu belirtiliyor. 

Sevmek yetmez koruyalım

Türk Oftalmoloji Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. İzzet Can, Dünya Görme Günü temasının bizlere çok önemli bir gerçeği hatırlattığını belirterek, “Gözlerimizi her zamankinden daha fazla yoruyoruz. Gözlerimizi sevmemiz yetmez onları korumamız gerekiyor” uyarısında bulunarak dünyada 1 milyardan fazla insanın önlenebilecek veya henüz ele alınmamış yakın veya uzak görme bozukluğuna sahip olduğuna dikkat çekti. 

Çocuklarda miyop arttı

İzzet Can, sözlerini şöyle sürdürdü: ”Dünya çapındaki miyop kişilerin 312 milyonu 19 yaşından küçük. 277 milyon kişi ise yüksek miyop. Miyoplar arasında yüksek miyopi oranı 2000 yılında yüzde 2.7 iken, 2010 yılında yüzde 4, 2020 yılında ise yüzde 5.2’ye çıkmıştır. Pandemi ile daha da artan uzaktan eğitim, evden çalışma, sokağa çıkma kısıtlamaları miyopi için risk faktörüdür. Haftada 20 saat açık havada zaman geçirmek, D vitamini eksikliğini gidermeye katkı yaptığı gibi miyopinin gelişimini de azaltan değerli bir koruyucu önlemdir. Ayrıca bir tavsiyemiz de anne babalar için, özellikle okula başlayan çocuklarımızı göz muayenesi yaptırmak okuldaki başarıları için oldukça önemlidir. ” 

Sarı nokta hastalığı ve göz tansiyonu  

Toplumda öne çıkan göz hastalıklarına dikkat çeken Türk Oftalmoloji Derneği Genel Başkanı, ortalama ömür arttıkça giderek artan sarı nokta hastalığı (yaşa bağlı makula yıpranması) ile yaşayan 196 milyon kişinin bulunduğunu söyledi. İzzet Can, “Göz tansiyonu (glokom) ise 76 milyon kişinin birlikte yaşadığı bir hastalıktır. Hastanın hissedeceği görme azlığı ve görme alanı kaybı aşaması, geri dönüşsüz hasar tipi nedeniyle geç kalınmış bir aşama olduğundan, ailesinde glokom hastalığı bulunanların 35, bulunmayanların 45 yaşından itibaren 1-2 yılda bir kez göz hekimine muayene olmaları önemlidir” diye konuştu.  

Göz sağlığımızı korumak için ne yapmalıyız? 

Türk Oftalmoloji Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. İzzet Can, göz sağlığımızı korumak için şu tavsiyelerde bulundu: 

  • Yenidoğan ve 1,5-3 yaş arası çocuklarda okul öncesinde mutlaka göz muayeneleri yapılmalı, 1 veya 2 yıllık aralıklarla düzenli göz muayenesine gidilmeli. 
  • 35 yaştan itibaren 1 veya 2 yıllık aralıklarla düzenli göz muayenesi kesinlikle ihmal edilmemeli. 
  • Pandemi şartlarına dikkat edilerek, mutlaka açık havada zaman geçirilmeli ve fiziksel egzersize önem verilmeli. 
  • Bilgisayar başında gözler sık sık kırpılarak, göz yüzeyinin nemlenmesi sağlanmalı.
  • Ekran başında çok zaman geçiriliyorsa, dünyada genel kabul gören 20-20-20 kuralı uyarınca odak sık sık değiştirilmeli. Yani her 20 dakikada bir, 20 saniye boyunca 20 feet yani 6 metre veya daha uzağa bakılarak gözler rahatlatılmalı. 
  • Düşük karbonhidratlı, bol Omega-3 içeren Akdeniz tipi beslenmeye özen gösterilmeli. 
  • Sigaradan uzak durulmalı. 

İsa Kırım

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109