Göz Kapağındaki Çengelli iğneyi 50 Yıl Sonra, Dr. Levent Akçay Aldı

Göz Kapağındaki Çengelli iğneyi 50 Yıl Sonra, Dr. Levent Akçay Aldı

Göz Kapağındaki Çengelli iğneyi 50 Yıl Sonra, Dr. Levent Akçay Aldı
Hastanın doktoru: "Sol gözü tam kapanmıyordu. Muayenede yay şeklinde, çengelli iğneye çok benzeyen garip bir aparat farkettik. 50 yıldır bu cisimle yaşamış"
İstanbul'da, geçirdiği yüz felci nedeniyle 9 yaşında ameliyat olan Ümit Esen Karatop'un (59), göz kapağının kapanmaması nedeniyle gittiği doktorda gözüne bir çengelli iğne yerleştirildiği anlaşıdı. 50 yıldır sol gözünün üst kapağındaki çengelli iğneye benzeyen telle yaşayan Karatop, ameliyat sonucu sağlığına kavuştu.

İğneyi ameliyatla çıkaran Doktor Levent Akçay, "Hasta, 9 yaşında hatırlayamadığı yabancı bir hastanede ameliyat olmuş. Son yıllarda göz kuruluğu şikayetiyle bize başvurdu. Sol gözü tam kapanmıyordu. Muayenede yay şeklinde, çengelli iğneye çok benzeyen garip bir aparat farkettik. 50 yıldır bu cisimle yaşamış" dedi.

ZİHNİ SİNİR İCADI
"Zihni Sinir icadı gibi bir şeydi" diyen Akçay şöyle konuştu: "Zihni Sinir düşüncesine sahip yaratıcı bir hekimin 50 yıl önce ülkemizde yaşadığını gösteren bu ameliyat gerçekten şaşırtıcıydı. Ne amaçla takıldığını düşündüm. Kendimi Zihni Sinir yerine koydum. Bu metal cismin üst teli üst kapak kemiğine, alt teli ise üst kapak sert dokusuna tutturulacaktı. Böylece iki tel arasındaki gerilim ile kapak aşağıya doğru itilerek üst kapağın kapanması sağlanacaktı. Muhtemelen bu cisim yerinden çıkmış. Metal aparatı çıkarmak yetmiyordu. Felçli kapağın rahat açılıp kapanabilmesi için üst kapağa kapak dokusunun içine altın ağırlık taktım. Alt kapaktaki gevşekliği de kapağı gererek düzelttim. Üç ameliyatı aynı anda yapmış olduk. Hastamız şu anda çok iyi. Altın ağırlık ve alt kapak germesi ile göz kapağını rahatlıkla açıp kapatabiliyor. Göz kuruluğu sorunu da ortadan kalktı."

Son birkaç yıldır gözünü kapayamadan uyumak zorunda kaldığını söyleyen ve "Gözümde iğne ile yaşamışım" diyen Ümit Esen Karatap ise ameliyatın ardından sağlığına kavuştuğunu söyledi.

ZİHNİ SİNİR KİMDİR?
Zihni Sinir, karikatürist İrfan Sayar tarafından 1977 yılında Gırgır dergisinde yaratılan pratik zekâlı, meraklı ve mizahi bir bilim adamı karikatür
karakterdir. Sayar'ın çalışmaları Ocak 2003'ten beri Bilim ve Teknik Dergisi'nde yayınlanıyor.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER