Botox

Botox şaşılık Cerrahisinde De Kullanılır, Gözümüzün Hareketlerini Altı Adet Kas Belirler, Eğer Bir Kas Fazla çalışıyor Ve Gözü Kaydırıyorsa Ve şaşılığa Neden Oluyorsa O Kasa Botox Yapılarak Kas Geçici Paralizi Yapılır Ve Göz Hareketleri Düzeltilir.

Botox
Botox

Botox ilacın ticari adıdır.

İçeriğinde Botulinum toksini vardır.

İlgili kas içine enjeksiyon şeklinde uygulanır. Uygulandığı kas da geçici paralizi yaparak kasın kasılmasını azaltır.

Böylece ciltteki kırışıklıklar, göz çevresindeki kaz ayağı, alın bölgesindeki çizgiler düzelir. Botox yapılarak kaş kaldırılabilir.

Botox şaşılık cerrahisinde de kullanılır. Gözümüzün hareketlerini altı adet kas belirler. Eğer bir kas fazla çalışıyor ve gözü kaydırıyorsa ve şaşılığa neden oluyorsa o kasa botox yapılarak kas geçici paralizi yapılır ve göz hareketleri düzeltilir. Bu işlem yalnız göz hekimlerince yapılabilen bir uygulamadır.

Esansiyel blefarospazm ; sebebi bilinmeyen beyin ile ilgili bir kapak kasılması hastalığıdır. Göz kapakları ve kaşlarda devamlı kasılma olur. Hasta ışığa çıkamaz güneşte dolaşamaz. Devamlı karanlık odada oturmak ister. Göz kapakları, kaş ve çevresi istemsiz olarak devamlı kasılır ya da göz kapakları kapatıldıktan sonra açılamaz. Hasta gözlerini açmak için büyük çaba sarf eder. Tedavisi 6 ayda bir Botox yaptırmaktır. Başka bir tedavisi yoktur. Botox hastayı rahatlatır. Kesin bir tedavisi yoktur. Cerrahi olarak ise göz kapakları ve çevresindeki kaslar çıkartılabilir (miyektomi). Böylece hastalar bir süre rahatlar. Bu hastalar devamlı sunni göz yaşı kullanmak zorundadırlar. Gerektiğinde antidepressan tedavi önerilebilir.

Botox’ un piyasada muadilleri ve bazı uzak doğu yapımları da vardır. Bu ilaçlar doz olarak çok farklıdır ve kullanımları problem yaratabilir. Botox ya da eşdeğerleri mutlaka profesyonel hekimlerce yapılmalıdır. Yanlış uygulamalar hastalarda geçici sorunlara neden olabilmektedir.

Alın ve göz çevresinde hangi kasa uygulanacağı ve dozu mutlaka uzman hekimlerce  ayarlanmalıdır.

Tüm Botox uygulamaları doza bağlı olarak en fazla 4 ya da 6 ay etkilidir.

Gözde Uygulamaları Alanları

Alın, göz çevresi kırışıklık ve çizgileri, kaz ayağı

Kaş düşüklüğü

Esansiyel blefarospazm

Bazı tip şaşılıklar

Op.Dr.Levent Akçay

Güncelleme Tarihi: 06 Kasım 2013, 10:30
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER