ATIK SUDAN UYUŞTURUCU MADDELERİ TESPİT EDİYOR

YEŞİLAY VE ADLİ TIP ENSTİTÜSÜ ATIK SUDAN UYUŞTURUCU MADDELERİ TESPİT EDİYOR.

ATIK SUDAN UYUŞTURUCU MADDELERİ TESPİT EDİYOR

ATIK SUDAN UYUŞTURUCU MADDELERİ TESPİT EDİYOR

 YEŞİLAY VE ADLİ TIP ENSTİTÜSÜ ATIK SUDAN UYUŞTURUCU MADDELERİ TESPİT EDİYOR.

Bağımlılık koruyucu, önleyici ve rehabilite edici çalışmalarıyla toplumun tüm kesimine ulaşan Yeşilay, İstanbul Üniversitesi Adli Tıp Enstitüsü ile işbirliğine giderek, İSTKA desteği ile “Atık Sudan Bağımlılığa” projesini hayata geçirdi. Proje ile ilgili bölgelerdeki uyuşturucu maddeler ve kullanım yoğunluğu tespit edilerek, buna göre önlemler alınacak.

Ülkemizde ve dünyada uyuşturucu sorununa dikkat çekmek ve bu mücadeledeki toplumsal farkındalığı arttırmak için çalışmalar yürüten Yeşilay, İstanbul Üniversitesi Adli Tıp Enstitüsü ile birlikte, İSKİ iştirakçiliğiyle, İstanbul Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen “Atık Sulardan Uyuşturucu ve Diğer Psikoaktif Maddelerin İzlenmesi” başlıklı projeyi hayata geçirdi. Proje kapsamında İstanbul Üniversitesi Adli Tıp Enstitüsü bünyesinde “Atık Suda Uyuşturucu Madde Analiz Laboratuarı” kuruldu ve epidemiyolojik izleme merkezinin sürdürülebilirliği sağlandı.

Bağımlılıkların denetlenebilmesi ve önlenmesi adına hayata geçirilen Atık Su Analiz Laboratuarı’nda denetimler İstanbul’da 2 ilçede başlatıldı. Bu projeyle pilot uygulamalar ile şehrin tamamına ve ülke geneline uyarlanabilecek bir modelin oluşturulmasıyla kalınmayacak, İstanbul genelinde faaliyet gösteren birçok araştırma alanına da zemin oluşturulacak.

Yeşilay ve Adli Tıp Enstitüsü uyuşturucuyla mücadelede el ele


Yeşilay’ın uyuşturucu ile mücadelede ulusal ve uluslararası birçok kurum ve kuruluş ile ortak projeler geliştirdiğini belirten Yeşilay Genel Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk, İstanbul Üniversitesi Adli Tıp Enstitüsü ile gerçekleştirdikleri “Atık Sulardan Uyuşturucu ve Diğer Psikoaktif Maddelerin İzlenmesi” projesi ile ilgili olarak, “Suçu önleme ve toplum sağlığı konularında bilimsel araştırmalar yürüten İstanbul Üniversitesi Adli Tıp Enstitüsü ile birlikte bağımlılıkların azaltılmasını amaçlayan bu önemli projenin ortağı olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Yeşilay olarak bağımlılıklarla mücadele çalışmalarının her zaman yanında olduk ve olmaya devam edeceğiz. Böylesine önemli bir amaca hizmet eden bu projenin yasadışı maddelerin tespiti ve bağımlılık önleme çalışmalarına çok önemli katkılar sağlayacağına yürekten inanıyorum” dedi.

Uluslararası veri elde edilecek


İstanbul Kalkınma Ajansı tarafından Yenilikçi ve Yaratıcı İstanbul 2016 Yılı Mali Destek Programı kapsamında desteklenen projede öncelikle bir atık su laboratuar altyapısı geliştirildi. Daha sonra seçilen pilot bölgelerden, İSKİ yardımıyla alınan atık su numuneleri analiz edildi. Bu sayede atık suda uyuşturucu analiz yöntemleri ve bu yöntemlerin standart uygulama prosedürleri geliştirilerek, uluslararası düzeyde veri elde edecek bir sistem oluşturuldu. Böylece dünyada düzenli olarak toplanmakta olan veriler ile ülkemize ait karşılaştırılabilir verilerin elde edilmesi için olanak sağlanacak. Yanı sıra ilgili bölgedeki uyuşturucu madde kullanma yoğunluğu da atık sudan tespit edilebilecek. Bu verilerin yorumlanması ile oluşturulacak stratejiler doğrultusunda ülkemizdeki uyuşturucu ile bireysel değil toplumsal mücadeleye çok önemli katkılar sağlanması hedefleniyor.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109