Aptio Otomasyon'da Siemens Akdeniz Üniversitesi İşbirliği

Siemens Sağlık, Türkiye’deki ilk Aptio Otomasyon Sistemini Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nin hizmetine sundu.

Aptio Otomasyon'da Siemens Akdeniz Üniversitesi İşbirliği
 Aptio Otomasyon'da Siemens Akdeniz Üniversitesi İşbirliği

Siemens Sağlık, Türkiye’deki ilk Aptio Otomasyon Sistemini Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nin hizmetine sundu.

Eğitim, araştırma, sağlık hizmetleri alanlarında Türkiye’nin önde gelen üniversite hastanelerinden olan Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi, Siemens Sağlık Türkiye tarafından kurulumu yapılan Aptio Otomasyon Sistemi’ni hizmete sundu. Türkiye’de bir ilk olan bu sistem ile Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Merkez Laboratuvarı’nda sağlık teknolojilerinin kullanımı yeni bir boyuta taşındı.

Antalya’da bulunan ve yüz nakli gibi operasyonlarla adından sıkça söz ettiren, 20 fakültesi, 7 enstitüsü, 43 araştırma ve uygulama merkeziyle Türkiye’nin en büyük üniversitelerinden biri olan Akdeniz Üniversitesi, ülkemizin önde gelen eğitim, araştırma ve sağlık hizmeti kurumları arasında yer alıyor. Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi, Avrupa standartlarındaki hizmetlerini daha da iyileştirmek üzere uzun zamandır Siemens Sağlık Türkiye ile işbirliği yapıyor. Bu işbirliğinin en önemli kilometre taşlarından biri de Siemens Aptio Otomasyon Sistemi’nin kurulması oldu.
Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Merkez Laboratuvar Aptio Otomasyon Sistemi’nin 3 Mayıs 2016’da yapılan açılış törenine 100’ü aşkın sağlık profesyoneli katıldı. Sistemin açılışını Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekim Yardımcısı Doç. Dr. Alper Tunga Derin, Laboratuvar Sorumlusu Başhekim Yardımcısı Prof. Dr. Dilara İnan ve Merkez Laboratuvar Sorumlusu Prof. Dr. Gültekin Yücel birlikte yaptı.
44 metre uzunluğundaki sistem, Türkiye’deki ilk Aptio Otomasyon sistemi.. Laboratuvarda halen rutin biyokimya analizörleri ve immunoassay analizörleri sisteme bağlanmış bulunuyor. Nefelometrik sistemler, koagülasyon sistemleri ve kan sayımı sistemleri gibi uygulamaların da Aptio Otomasyon sistemine bağlanması durumunda laboratuvarın verimliliğinin daha da artması bekleniyor.
Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekim Yardımcısı Doç. Dr. Alper Tunga Derin, yaptığı açılış konuşmasında Siemens Aptio Otomasyon Sistemi’nin hastane açısından gurur verici bir çalışma olduğunu vurguladı. Çalışmakta olan bir laboratuvar sisteminin akışını bozmadan yeni bir sistem kurmanın zorluklarına değinen Doç. Dr. Derin, şunları ifade etti: “Var olan bir organizmanın içerisine yeni bir mekanizma kurmak için hem hocalarımız hem de Siemens Sağlık Türkiye ekibi yoğun mesai harcadılar. Yeniliğe açık bir kurum olan Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde hocalarımızın inancı, azmi ve Siemens’in profesyonel yardımı ve uzmanlığıyla bu başarıya imza atmanın mutluluğunu yaşıyorum.”
Siemens Aptio Otomasyon Sistemi’nin kurulum sürecine büyük katkı sağlayan Merkez Laboratuvar Sorumlusu Prof. Dr. Gültekin Yücel de Akdeniz Üniversitesi’nin Türkiye’deki öncü rolünün altını çizerek, kurulan bu sistem ile birçok laboratuarın tek merkezde birleştirdiğini belirtti. Böyle bir otomasyon sistemini sunmuş olmanın gururu içerisinde olduğunu belirten Yücel; “Depolama, personel yönetimi gibi konularda hem ekonomi, hem pratiklik sağlayan merkez laboratuvar oluşumu, Türkiye’de ilk kez kurulan ileri teknoloji ürünü Aptio Otomasyon Sisteminin devreye girmesiyle hizmet kalitesini daha da yükseltmiştir ” açıklamasında bulundu.
Siemens Sağlık Türkiye Laboratuvar Diagnostiği ve POC Ülke Lideri Özgür Açar ise Siemens’in 160 yıldır Türkiye’de bulunduğunu, belirterek, Akdeniz Üniversitesi ile Siemens Sağlık Türkiye arasındaki uzun süreli işbirliğine de dikkat çekti: “Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi ile Siemens Sağlık 15 yıldır verimli bir işbirliği içinde çalışıyor. Bu işbirliğinin son örneği olan Aptio Otomasyon Sistemi, aynı zamanda Türkiye’de kurulumu yapılan ilk sistem. Aptio Otomasyon Sistemi aracılığıyla 1,8 milyon kişiye hizmet verilecek olmasının heyecanını ve gururunu yaşıyoruz. Siemens Sağlık olarak 3 Tesla MR sistemi, 128 kesit tomografi, laboratuvar otomasyon sistemleri gibi ilklere imza atmayı sürdüreceğiz.”
Aptio Otomasyon Sistemi ile Laboratuvarda Konsolidasyon
Siemens Sağlık bünyesindeki Laboratuvar Diagnostiği (LD) iş birimi tarafından sunulan Aptio Otomasyon Sistemi, merkez laboratuvarların farklı disiplinlerdeki analiz cihazları için konsolidasyon, süreç optimizasyonu, otomasyon, sonuç alma süresinin kısalması ve sarf malzemelerinde azalma gibi konularda laboratuvarlara önemli katkılar sağlıyor.
Klinik kimya, immunoassay, kan sayım ve koagülasyon sistemlerini online otomasyon sistemi üzerinde bağlayan tek çözüm konumundaki Aptio Otomasyon Sistemi, bu sayede iş akışını da optimum hale getiriyor. Aptio Otomasyon Sistemi hastanelerin bilgi teknolojileri sistemlerine hızla entegre oluyor. Her bir örneğin ilgili testle doğru şekilde eşleştirilmesi sürecini otomatize eden sistem örnek kayıplarını minimuma indirirken tek örnekle yapılabilen test sayısını da maksimuma çıkararak verimliliği artırıyor.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER