Ağzımız lokumla tatlanacak

Ağzımız lokumla tatlanacak

Ağzımız lokumla tatlanacak
Ağzımız lokumla tatlanacak
Bayram için hazırlanan lokumlar vitrinleri süslemeye başladı

Ramazan Bayramı'nın geleneksel ikramları arasında yer alan lokum, vitrinlerdeki yerlerini almaya başlarken, her keseye uygun fiyatlarıyla üreticisini de tüketicisini de memnun ettiği bildirildi.

Ramazan Bayramı'na kısa bir süre kala Adana'daki lokum üreticileri artan talebe cevap verebilmek için fazla mesai yapıyor.

Kentin en eski yerleşim birimlerinden biri olan tarihi Kazancılar Çarşısı'ndaki imalatçılardan Adnan Özdoğru, AA muhabirinde yaptığı açıklamada, kilogram fiyatı 5 ile 30 TL arasında değişen lokumların satışından memnun olduklarını bildirdi.

Özdoğru, bayramın sembolünün şeker olduğunu ancak, son yıllarda lokum çeşitlerinin daha fazla tercih edilmeye başlandığını ifade ederek, ''Geçmiş yıllara oranla bu bayramdaki talebin en üst seviyeye çıktığını görüyoruz. Biz üretimi bayrama birkaç gün kala artırmayı planlıyorduk ancak, perakende satıcılarından gelen talep nedeniyle fazla mesaiye Ramazanla birlikte başladık'' diye konuştu.

Önceki bayramlarda yaşanan ekonomik sıkıntılar nedeniyle hedefledikleri satışa ulaşamadıklarını belirten Özdoğru, yıllık satışları 1,5 milyar doları bulan bu sektörün 2010 Ramazan'ını krizden çıkış yolu olarak gördüğünü bildirdi. Yıllık toplam satışlarının yüzde 50'den fazlasını Ramazan'da gerçekleştirdiklerini anlatan Özdoğru, şunları kaydetti:

''Üretici firmalar olarak tek sıkıntımızı merdiven altı üretim yapanlar oluşturuyor. Kalitesiz, hatta sağlığa zararlı malzemelerle yapılan bu üretim insan sağlığını tehlikeye atıyor. Bu nedenle, tüketicilerin aldıkları ürünün imalatının nerede olduğunu araştırmalarını öneriyoruz. Bayramda ağızlarını tatlandırmak yerine sağlıklarını tehlikeye atmasınlar.''

Lokumun Türk halkının milli tatlısı olduğunu, üstelik her keseye uygun fiyatlarının bulunduğunu belirten Özdoğru, sade lokumların 5 TL, kaymaklı lokumun 6 TL, çifte kavrulmuş Antep fıstıklı lokumların 15 TL, Oscar ve afrodizyak özellikli olduğunu belirttiği ve adını ''Madonna'' koyduğu lokumun da 20 TL'ye satışa sunulduğunu kaydetti.

UZMANINDAN LOKUM TARİFİ
Adanan Özdoğru, 100 yılı aşkın süredir üçüncü kuşak olarak sürdürdüğü lokumculuktaki tecrübesine dayanarak, lokum satın almayıp, evde yapmayı tercih edenlere de pratik bir tarif verdi.

Özdoğru'nun tarifine göre, 1 kilogram havuç, 2 su bardağı şeker, 1 paket bisküvi, 1 fincan çekilmiş fındık ve bir miktar Hindistan cevizi ile evde lokum yapmak mümkün.

Havuçlar rendelenip, 2 bardak şeker ve bir fincan su ile yumuşayıncaya kadar haşlanır. Soğumaya bırakılan bu karışıma 1 paket bisküvi kırılarak ilave edilir. İçine dövülmüş fındık karıştırılarak, küçük küpler şeklinde kesilir. Küpler şeklinde kesilen lokum Hindistan cevizine batırılıp, birer kürdan takılarak servis yapılır.

AA

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER