65 yaş üstü kişilere evde sosyalleşme imkânı sağlanmalı

Koronavirüs (Covid-19) salgını toplumu genel olarak çok yönlü bir biçimde etkiliyor. Özellikle sokağa çıkmaları yasaklanan 65 yaş üzeri kişiler daha da zorluk çekiyor.

65 yaş üstü kişilere evde sosyalleşme imkânı sağlanmalı
 65 yaş üstü kişilere evde sosyalleşme imkânı sağlanmalı

Koronavirüs (Covid-19) salgını toplumu genel olarak çok yönlü bir biçimde etkiliyor. Özellikle sokağa çıkmaları yasaklanan 65 yaş üzeri kişiler daha da zorluk çekiyor. Bir kısmı yasağa uymuyor, evde sıkıldıklarını belirterek dışarı çıkıyor. Bu dönemde ileri yaştaki kişiler için özellikle yakın çevresine çok görev düştüğünü belirten uzmanlar, 65 yaş üstü dışarı çıkması yasaklanan kişilerin psikolojilerinin yüksek tutulması gerektiğini vurguluyor.

Koronavirüse karşı en hassas grubu oluşturan 65 yaş üstü bireylerin evlerinden çıkışlarına, hem kendilerini korumak hem de hastalığın toplum genelinde yayılımını engellemek amacıyla Bakanlık tarafından sınırlama getirildi.

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölüm Başkanı Doç. Dr. İsmail Barış, bu tedbirin birey ve toplum sağlığının korunması açısından çok doğru bir karar olduğunu söyledi. Doç. Dr. İsmail Barış, ileri yaştaki bireylere verilecek desteğin, evde daha kolay vakit geçirmelerini sağlayacak uygulamalar içermesi gerektiğini vurguladı.

“Evde kalmanın önemi iyi anlatılmalı”


İleri yaş dönemindeki bireylerin önemli bölümünün kronik bir hastalıkla yaşama yükü altında olduğunu ifade eden Doç. Dr. İsmail Barış, “Pek çoğu için sokağa çıkmak, insan yaşamının en önemli unsurlarından olan sosyalleşme ve iletişim kurmanın yegâne yolu. Bu nedenle, öncelikle ileri yaştaki bireylere bu hastalığın yol açacağı sorunlar hakkında yeterince bilgilendirme yapılmalı ve evde kalmanın onların yararına olduğuna inanmaları sağlanmalı” dedi.

“Sosyalleşme ihtiyaçları da karşılanmalı”


İleri yaştaki bireylerin evde geçirdikleri zamanda onların sosyalleşme ihtiyaçlarının da karşılanması bu imkânların da sunulmasının önemine dikkat çeken Doç. Dr. İsmail Barış; “Bu konuda bazı uygulamalara gidilebilir. Örneğin eski bir dostuyla, askerlik arkadaşı veya eski komşusuyla telefon veya görüntülü arama yapması sağlanabilir. Zira yaşça ileri olan kişiler için kendilerine yaşam neşesi veren, dertlerini unutturan en önemli faaliyet geçmiş güzel günlerini hatırlamaktır. İkinci bir uygulama olarak da televizyon ve radyo kanallarında, yaşlıların ilgisini çekecek, onları eski güzel günlere götürecek programlar yapılabilir” dedi.

“Online profesyonel destek verilebilir”


Profesyonel olarak verilebilecek desteklere de dikkat çeken Doç. Dr. İsmail Barış, “Bir destek de bu bireylerin sadece kendilerine yönelik oluşturulacak telefonda danışma hatları aracılığıyla sosyal hizmet uzmanları ve psikologlarla ile görüşmelerinin sağlanması olacaktır. Böylelikle ileri yaştaki bireyler hem ihtiyaçlarını dile getirebilecekler, hem de uzmanlar tarafından dinlenerek psikolojik anlamda rahatlama yaşayabileceklerdir” dedi.

Özellikle tek yaşayan 65 yaş üstü bireylerin ihtiyaçlarının tespit edilerek giderilmesi konusunda muhtarlıklar, yerel yönetimler ve sivil toplum örgütlerine bu dönemde büyük görev düştüğünü belirten Doç. Dr. İsmail Barış, toplum sağlığı adına sosyal yaşamdan çekilmek durumunda kalan bu bireylerin bir yalnızlık durumu içine itilmemesinin önemini de vurguladı.

İsa Kırım

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109