1-7 Nisan KANSER HAFTASI

Kanser önlenebilir bir hastalıktır! Erken teşhis hayat kurtarıcıdır!

1-7 Nisan KANSER HAFTASI
1-7 Nisan KANSER HAFTASI

Kanser önlenebilir bir hastalıktır! Erken teşhis hayat kurtarıcıdır!

kanser-haftasiVücuttaki dokulardan birine ait bir veya birkaç hücrenin normal özelliklerinin dışında bir değişim göstermesi ve kontrolsüz çoğalması ile meydana gelen kanser, çağımızın en önemli hastalıklarından biridir ve tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de ölüm nedenleri arasında ikinci sırada yer almaktadır. Kansere bağlı ölümlerin çoğu bu kontrolsüz çoğalan hücre topluluklarının hayati organlarda oluşturduğu hasarlar ve fonksiyon bozuklukları sonucu geliştiğinden, hastalığın erken dönemde yakalanarak tedavi edilmesi hayati önem taşımaktadır. Bu amaçla çeşitli tarama ve erken tanı yöntemleri geliştirilmiştir. Bu önemli sağlık sorununa kamuoyunun dikkatinin çekilmesi ve toplumun kansere yönelik bilincinin arttırılması amacıyla Nisan ayının ilk haftasında "Kanser Haftası" başlığı altında çeşitli etkinlikler gerçekleştirilmektedir. Bu sayede kanserle savaşa yönelik ilginin ve farkındalığın canlı tutulması amaçlanmaktadır.

Kanserin temel tedavi yöntemleri arasında cerrahi tedavi, kemoterapi, radyasyon tedavisi ve hormonoterapi gelmektedir. Son yıllarda geliştirilen ve kanserli hücrelerin moleküler özellikleri belirlenerek kişiye özgü tedavi imkanı sağlayan hedefli tedaviler ve akıllı moleküller ise hastalığın doğal seyrini tamamen değiştirmiştir. Güncel tedavilerin her geçen gün artması ile kanseri hipertansiyon veya diabet gibi kronik bir hastalık durumuna getirme çabaları sonuç vermeye başlamıştır. Ancak tüm bu gelişmelere karşın kanser halen ölümcül bir hastalık olarak ölüm nedenleri arasında ilk sıralarda yer almaya devam etmektedir.

Bu noktada kanserin tedavisinden daha önemli bir noktaya dikkat çekmek önemlidir; bu da kanserden korunma ve erken teşhistir. Sigara, dengesiz beslenme, obezite ve kontrolsüz olarak güneş ışınlarına maruziyet kansere neden olan faktörlerin %90' ını oluşturmaktadır. Bu nedenle sigara içilmemesi, eğer içiliyorsa derhal bırakılması, doğal ve dengeli beslenmenin tercih edilmesi, fazla kiloların verilmesi ve düzenli egzersiz yapılması, güneş ışığından optimal yararlanılması ve aşırıya kaçılmaması kanserden korunmada alınacak temel önlemlerdir.

En az 'kanserden korunma' kadar önemli olan bir diğer kavram 'erken tanı'dır. Toplumdaki alışılagelmiş kanaatin tersine erken teşhis konduğu takdirde kanser bütünüyle tedavi edilebilir bir hastalıktır. Birkaç istisna dışında hemen hemen bütün kanser türlerinde hastalığın erken dönemde yakalanması yarar sağlamaktadır. Günümüzde tanı yöntemlerindeki gelişmelerin artması bir çok kanser türünün daha erken evredeyken yakalamanmasına olanak tanımaktadır. Bu amaçla en sık görülen kanser türleri olan meme, serviks (rahim ağzı), prostat, cilt ve kolon-rektum (barsak) kanserlerine yönelik tarama programları uzun yıllardır ülkemizde ve dünyada kullanılmaktadır. Yılda bir kez yaptırılacak çok basit ve ekonomik tetkikler olan olan mammografi, smear testi ve PSA testi ile sırasıyla meme, serviks ve prostat kanserinin erken tanısı ve kesin tedavisi mümkündür. Yine hem kadınlarda hem erkeklerde periyodik olarak uygulanacak dışkıda gizli kan testi ve endoskopik inceleme (kolonoskopi) kolon-rektum kanserinin, düzenli dermatolojik muayene ise cilt kanserinin erken tanısına olanak sağlamaktadır.

Kanserden korunmak kanser tedavisinden her zaman daha kolay ve daha ucuzdur. Kanserle ilgili bildiklerimizin artması ve erken tanı-tedavi yöntemlerinin geliştirilmesi ile artık kanserle mücadelede daha güçlüyüz. Bu yüzden diyoruz ki: Kanser önlenebilir bir hastalıktır! Erken teşhis hayat kurtarıcıdır!



ULUSAL KANSER HAFTASI HAKKINDA


Bu yıl 13. Ulusal Kanser Haftasını Sağlıkta Umut Vakfı ile işbirliği içerisinde 2-4 Nisan 2014 tarihlerinde Ankara Rixos Otel’inde düzenleyeceğiz. Her yıl kanser alanında gerçekleşen pek çok yeniliklerin değerlendirildiği kongremizi bu yıl 6 üniversitemiz ve 3 Onkoloji Enstitümüz ile işbirliği içerisinde 5 salonda gerçekleştiriyoruz.

Üniversitelerimiz ile birlikte yurt dışından ABD Kanser Enstitüsü (NCI), ABD Klinik Onkologlar Derneği (ASCO), Ortadoğu Kanser Konsorsiyumu (MECC), Uluslararası Onkoloji Hemşireleri Derneği (ONS), Uluslararası Kanser Önleme Derneği (UICC), Uluslararası Kanser Önleme Enstitüsü (IPRI) ve Dünya Sağlık Örgütü Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı (IARC)’ta kongre düzenlenmesinde ve bilimsel programın hazırlanmasında katkıda bulunmaktadır. 40’dan fazla ülkeden gelen 100’ün üzerinde yabancı katılımcı ile birlikte yaklaşık 1000 kişilik bir katılımın gerçekleşeceği Ulusal Kanser Haftamız bu yıl, her zamankinden daha renkli ve daha etkin olacaktır.

IARC tarafınca Dünya Genelinde en üst düzey isimler ile Çocukluk Lösemileri konusunda 2 günlük bir kurs düzenlenecek olup, özellikle bu konuda çalışan pediatrik onkolog, hematologlarımızın çok faydalanacağına inanıyoruz. Benzer şekilde bir diğer salonda Ortadoğu Ülkelerimize yönelik 3 günlük Geriatrik Onkolojide Palyatif Bakım Kursu düzenlenecektir.

Kanser tedavileri de önleme ve taramaların dışında ayrı bir salonda 3 gün boyunca tartışılacaktır. Özellikle kolon, serviks, meme, melanom olmak üzere kanser alanında görülen tüm yenilikler, hipertermik ve proton radyoterapisi, hedefe yönelik tedaviler ve kök hücre alanındaki gelişmeler tek tek tartışılacaktır. Benzer şekilde kanser alanında hizmet veren 10’a yakın meslek örgütümüzde Ulusal Kanser Haftası boyunca sunum yapacaklar, dernek faaliyetleri ile birlikte ülkemiz kanser politikaları hakkında görüşlerini bildireceklerdir.

Kanser alanında yürüttüğümüz politikalarımızın olası tüm paydaşlarımızla birlikte değerlendirme şansına ulaşacağımız 13. Ulusal Kanser Haftamızın hepimiz için hayırlı olmasını temenni ederim.

Dr. Yusuf PUSTU
Sağlıkta Umut Vakfı (SUVAK)



Dr. A. Murat TUNCER
Hacettepe Üniversitesi
Rektör


Dr. Murat GÜLTEKİN

T.C. Sağlık Bakanlığı
Türkiye Halk Sağlığı Kurumu
Kanser Daire Başkanı



HASTANE ADRES VE TELEFONLARI

Güncelleme Tarihi: 04 Şubat 2014, 14:13
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER