Olimpiyat ateşi uzaya ulaştırılacak

Rusya’nın Soçi kentinin evsahipliğinde yapılacak 2014 Kış Olimpiyat Oyunları öncesinde Olimpiyat meşalesi Uluslararası uzay istasyonuna ulaştırılacak ve hatta uzay “yürüyüşü” yapacak.

Olimpiyat ateşi uzaya ulaştırılacak
Olimpiyat ateşi uzaya ulaştırılacak

Rusya’nın Soçi kentinin evsahipliğinde yapılacak 2014 Kış Olimpiyat Oyunları öncesinde Olimpiyat meşalesi Uluslararası uzay istasyonuna ulaştırılacak ve hatta uzay “yürüyüşü” yapacak.

Eylül ayında Uluslararası uzay istasyonu ekibine katılacak Rusyalı kozmonotlar Oleg Kotov ve Sergey Ryazanskiy Olimpiyat meşalesini elinde tutma heyecanını yaşıyacaklar. Böyle törenin yörüngede düzenlenebilmesi için Uluslararası uzay istasyonunu yeni kozmonotlar grubunu ulaştıracak “Soyuz” gemisinin uçuşu daha erken tarihe geçirilecek.

Başlangıçta “Soyuz” gemisinin 25 Kasımda Uluslararası uzay istasyonuna uçuşa çıkması planlanıyordu. Şimdi bu tarih 7 Kasıma değiştirildi. Uzay gemisi Uluslararası uzay istasyonuna Olimpiyat meşalesini de ulaştıracak. 5 gün sonra Olimpiyat meşalesi, uzay istasyonundan ayrılacak eski ekip ile birlikte dünyaya geri dönecek. Uzay gemisinin iniş tarihi de 10 kasımdan 12 Kasıma geçirilecek. Uluslararası uzay istasyonunda da bir süre içinde aynı zamanda birkaç ekibin üyeleri olmak üzere 9 kişi bulunacak.

Olimpiyat meşalesini taşıma süreci Moskova’da 7 Ekimde başlatılacak. Olimpiyat meşalesi Soçi’ye ulaştırılıncaya kadar Rusya Federasyonunun tüm 83 birimini temsil eden 2900 yerleşim yeri üzerinden taşınacak. Fakat Olimpiyat meşalesinin uzaya ulaştırılması için meşaleyi taşıma sürecine kısa bir zaman için ara verilecek.

Meşaleyi taşıma süreci için, şans getiren efsanevi ateş kuşu Feniks’in teleği biçimindeki 14 bin adet gümüşü-kırmızı meşale yapılacak. Uzaya götürülecek meşalenin biçimi ve rengi aynı olacak. Bu meşalede Olimpiyat ateşinin yanıp yanmıyacağı son zamanlara kadar bilinmemiş kalıyordu.

Açık ateş uzay gemisinde ciddi bir tehlike oluşturabilir. Sankt-Petersburg Uzaycılık federasyonu başkan yardımcısı Oleg Muhin Rusya’nın Sesi radyosuna verdiği demeçte bu hususta şunu söyledi:

Meşalenin çevresindeki hava yanacak. Brülör yapılırsa bunu devamlı olarak enerji ile beslemek gerekecek. Büyük miktarda gaz gerekecek. Neticede brülör tüm oksijen miktarını yakacak. Yerde Olimpiyat ateşi araba ile, hatta uçakla taşınabilir. Uzay boşluğu koşullarında böyle bir şey yapılamaz.

Olimpiyat ateşinin Uluslararası uzay istasyonunda ve kozmonotların uzay yürüyüşü sırasında yanması için gazla dolu tüp ve büyük miktarda oksijen olması gerekecek. Ağırlıksızlık koşullarında yanma ürünleri dünyanın yüzeyindekinden farklı olarak yukarıya çıkmayacak ateşin çevresinde toplanacak. Neticede gaz ve oksijenle dolu tüpler fazladan ısınacak ve patlama yer alabilecek. Roskosmos kuruluşu böyle tehlikeyi hesaba alarak “uzay” meşalesinde canlı ateşin simülasyonunu yapmakla yetinmeye karar verdi.

Bilindiği gibi Atlanta’da yapılan 1996 Yaz Olimpiyat Oyunları ve Sidney’in evsahipliğinde geçen 2000 Yaz Olimpiyat Oyunları öncesinde de canlı ateşin uzaya ulaştırılması olasılığı görüşülmüştü. Her iki Olimpiyadın organizatörleri bundan vaz geçtiler ve Şattl uzay mekikleri vasıtası ile yörüngeye ateşin ışıklı taklidi ile meşaleler gönderildi.

Olimpiyat ateşinin taşınma güzergahında uzayın yanı sıra diğer orijinal noktalar olacak. Bu arada Olimpiyat meşalesinin Avrupa’da en yüksek dağ olan Elburz dağının tepesine ve Kuzey Kutbuna ulaştırılması ve Baykal gölünün dibine indirilmesi planlanıyor. Olimpiyat meşalesinin uzaya ulaştırılması kadar güç olacak bu eylemin detayları hala açıklanmıyor.

Güncelleme Tarihi: 05 Mayıs 2013, 09:56
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER