Polise askerlik müjdesi

Polise askerlik müjdesi

Polise askerlik müjdesi
Polise askerlik müjdesi

  
İçişleri Bakanı Beşir Atalay, ''Polislerin askerlik yapmaması ya da kısa bir askerlik yapması yönünde çalışmamız var'' dedi.

Atalay, Kanal 7 Televizyonu'ndaki canlı yayında, anayasa paketinin kabul edilmesiyle Meclis iradesinin daha rahat olacağını ve anayasanın değişmesinin yolunu açacağını ifade etti.

Polislerin zorunlu askerliğine ilişkin bir soru üzerine Atalay, polislerin uzun süre askerlik yaptığını kaydetti.

Bunu uygun görmediklerini belirten Atalay, konunun Genelkurmay Başkanlığı ile görüşülerek çözülmesi gerektiğini anlattı. Genelkurmay Başkanlığının, ''tek tip askerlik'' konusunda çalışma yürüttüğüne işaret eden Atalay, polislerin askerliğiyle ilgili konunun da bu çalışma içinde değerlendirilmesi ve çözülmesi gerektiğini dile getirdi.

Polislerin 2 ya da 4 yıllık uzun bir eğitim aldığını ve güvenlik alanında görev yaptığına dikkati çeken Atalay, ''Polislerin askerlik yapmaması ya da kısa bir askerlik yapması yönünde bir çalışmamız var'' dedi.
Bu konudaki projelerinin ve kararlılıklarının sürdüğünü belirten Atalay, ''Polislerin endişesi olmasın. O konuda çalışmamız ve kararlılığımız sürüyor. Birkaç alternatifimiz var ama onu dillendirmeyelim'' diye konuştu. Konuyu geçen haziranda sonuçlandırmak istediklerini, ancak Genelkurmay Başkanlığının tek tip askerliğe ilişkin çalışmasının sonuçlanmadığını anlatan Atalay, konunun sonbaharda netleşeceğini ifade etti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın TÜSİAD'la ilgili açıklamaları ve TÜSİAD'ın halk oylamasıyla ilgili tutumunu nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine Atalay, paketi hazırlarken pek çok sivil toplum kuruluşu ile görüştüklerini, katkılarını aldıklarını anlattı.

TÜSİAD'ın Avrupa Birliği konusundaki atak tavrını beğendiğini, ancak bugün TÜSİAD'ın statükoyla örtüşen ve değişimden yana olmayan, zihinleri karıştıran bir tutum sergilediğini ifade eden Atalay, ''TÜSİAD'ın bugünkü suskun tavrını hayretler içinde karşılıyorum'' dedi.

Bu dönemde tavır koymayan TÜSİAD'a demokrasi açısından güvenin azalacağını vurgulayan Atalay, ''Bu dönemler sivil toplum kuruluşlarının test edildiği dönemlerdir'' diye konuştu.
Yaz döneminde tayini çıkan memurların oy kullanamama sorunu ile ilgili soru üzerine Atalay, yaz aylarında yaklaşık 50 bin civarında polisin yer değiştirdiğini, asker ve diğer memurlar için de aynı sorunun geçerli olduğunu söyledi.

Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) bu konuyu çözmesi gerektiğini dile getiren Atalay, polislerin bulundukları yerlerde halk oylamasında görev yapacakları için eski bulundukları yerlerde oy kullanmalarının mümkün olmadığına işaret etti.

Emniyet teşkilatının bu konuda YSK'ya başvurduğunu bildiren Atalay, YSK'dan bu konuda olumlu bir şey gelmediğini, kurumun olumsuz bir bakışı olduğunu kaydetti.

Halk oylaması yaklaşırken AK Parti'nin yeni bir söylem geliştirip geliştirmeyeceğinin sorulması üzerine Atalay, ''Bizim bütün çabamız vatandaşların anayasa değişiklik paketine göz atmaları. Sandığa gittiklerinde neye oy verecekler onu bilsinler'' dedi.

Anayasa değişikliğinin Türkiye'de yeni bir dönem açacağını, bunun siyasi bir seçim ve parti oylaması olmadığını ifade eden Atalay, ''Ne çıkarsa çıksın milletimizin kararı başımızın üstünde yeri var'' diye konuştu.

Sivil-asker ilişkilerine yönelik bir soru üzerine Atalay, Türkiye'de sivil-asker ilişkileri konusunda normalleşme yaşandığını, her şeyin açık bir şekilde konuşulduğunu anlattı.

İnegöl ve Dörtyol'daki olayların normal vatandaş refleksi olmadığını ifade eden Atalay, bu konuda yargı sürecinin devam ettiğini, bu süreç sonuçlanınca olayların daha iyi anlaşılacağını anlattı.

''Demokratik özerklik'' konusundaki açıklamaları da değerlendiren Atalay, bunu dile getirenlerin kendilerinin de ''demokratik özerkliğin'' muhtevasını belirlemediklerini kaydetti. Yerel yönetimlerin güçlendirilmesinin hükümetin projesi olduğunu, bu kapsamda vatandaşa yerinde, daha iyi hizmet verebilmeleri için yerel yönetimlerin kaynaklarının ve yetkilerinin artırıldığını anlatan Atalay, ''Türkiye, bütünlük içinde, üniter yapı içinde yerel yönetimlerini güçlendirecektir'' dedi.

Atalay, üniter yapı konusunda herhangi bir prim vermelerinin söz konusu olmadığını, bölge halkının da prim vereceğini zannetmediğini dile getirdi.

POLİS MERKEZLERİ ( ATAŞEHİR )

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109