Pendik’te, tutuklu ve hükümlüler sergisi

Mahkûmların yaptığı deri montlar büyük ilgi gördü

Pendik’te, tutuklu ve hükümlüler sergisi

Edirne den Siirt’e, Çankırı’dan Antalya’ya 31 ayrı ceza infaz kurumunda yatan ve buradaki iş yurtlarında eğitim alan hükümlü ve tutukluların sergisi Pendik’te açıldı. Ahşaptan yapılan satranç tahtalarından, nazar boncuklarına, deriden yapılmış ürünlerden, vazolara ve yumurtadan, bala kadar yüzlerce ürünün satıldığı sergide, Uşak E-Tipi Kapalı Cezaevi’nde kalan mahkûmların yaptığı ve 210 liraya satılan deri montlar büyük ilgi gördü.

Adalet Bakanlığı İş yurdu projesiyle, cezaevlerinde yatan hükümlü ve tutuklulara meslek edindiriliyor. Ceza evine düşen bu insanları tekrar topluma kazandırıp, hayatlarını idame ettirebilecekleri bir meslek sahibi yapmak ve benzer suçların işlenmesinin önüne geçmenin amaçlandığı proje kapsamında hazırlanan serginin açılışı, Başkan Kenan Şahin’in de katılımıyla Mehmet Akif Ersoy Sanat Merkezi’nde gerçekleştirildi. Bakanlığa bağlı Ceza İnfaz Kurumları ile Tutukevleri İş yurtları Kurumu Meslek Edindirme kurslarında eğitim alan tutuklu ve hükümlülerin ürettiği el emeği ürünler ziyaretçilerden tam not alırken, Uşak E-Tipi Kapalı Cezaevi’nde kalan mahkûmların yaptığı ve 210 liraya satılan deri montlar ile Nevşehir E-Tipi Kapalı Cezaevi’nde yatan mahkûmların Nevşehir çinisinden yaptığı vazo, tabak, şekerlik ve meyvelikler büyük ilgi gördü. Ahşaptan yapılan satranç tahtalarından, nazar boncuklarına, süs eşyasına monte edilmiş saatten bardaklardan, vazolara ve yumurtadan, bala kadar yüzlerce ürünün satıldığı sergi 13 Mayıs 2012 tarihine kadar açık olacak. 

100’den fazla iş kolunda faaliyet gösteriyorlar

Türkiye’de 225 ceza infaz kurumunda bulunan iş yurtlarında, tarımdan tekstile, mobilyadan süs eşyalarına kadar 100’den fazla iş kolunda faaliyet gösteriliyor. Program kapsamında görev alan hükümlü ve tutuklular bu çalışmalar sayesinde sadece sivil hayatlarında değil, ceza infaz ve tutukevlerinde geçirdikleri süre boyunca da birçok fayda sağlıyor. Bu projede görev aldıkları süre boyunca aylık gelir elde edebiliyor ve yıl sonlarında, iş yurtları bilançosunda karlılık oranında kar payı da alıyorlar. İş kazası, iş hastalıkları ve analık sigorta kollarında sigortalanan hükümlü ve tutuklular, hükümlülük ve mahkûmiyetleri sona erdiğinde de iaşe bedeli ödemekten muaf oluyorlar.


Güncelleme Tarihi: 09 Mayıs 2012, 23:33
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109