ÖTV Muaf Engelli Araçları nasıl alırım

Hangi durumlarda Özel Tüketim Vergisi ve Motorlu Taşıtlar Vergisinden muaf olarak araç alınabilir ve hangi araçlar bu kapsama girer.

ÖTV Muaf Engelli Araçları nasıl alırım

ÖTV Muaf Engelli Araçları nasıl alırım
Hangi durumlarda Özel Tüketim Vergisi ve Motorlu Taşıtlar Vergisinden muaf olarak araç alınabilir ve hangi araçlar bu kapsama girer.

Bu dönem itibari ile engelli vatandaşlara, araç alımında tanınan vergi muafiyetleri üzerine gelen yoğun talep üzerine bu bilgilendirme mailini atmak istedik. Hangi durumlarda Özel Tüketim Vergisi ve Motorlu Taşıtlar Vergisinden muaf olarak araç alınabilir ve hangi araçlar bu kapsama girer konularında bu maili okumanız halinde tüm bilgiye sahip olacaksınız.

Öncelikle araç alımında vergi muafiyetinden faydalanabilmeniz için Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmalısınız. İkinci olarak  Ö.T.V ve M.T.V.inden muaf olabilmeniz için tam teşekküllü devlet hastanesinden alınmış sağlık kurul raporunuz olması gerekiyor. Bu raporda belirtilen engel oranının ortopedik engelli vatandaşlar için en az %40 olması gerekiyor. Şayet ortopedik bir engeliniz varsa ve raporunuzda belirtilen engel oranı %40 ile %90 arasında ise Özel Tüketim Vergisi ve Motorlu Taşıtlar vergisinden muaf olarak araç satın alabilirsiniz. Şayet engeliniz ortopedik değilse, vergi indirimi için gerekli olan en az engel oranı %90 olması gerekiyor. Bu durumu bir örnek ile açıklamak gerekirse vücudunuzun iskelet sisteminde(el, kol, bacak,  ayak vs.) bir engeliniz söz konusu ise ve bu engeliniz sağlıklı bir şekilde araç kullanmak için aracınıza özel bir tertibat takılmasını zorunlu hale getiriyorsa bu kapsamda değerlendirilebilir. Bu şekilde engeli olan vatandaşlar, engellilik durumlarını tam teşekküllü bir devlet hastanesinden alacakları sağlık kurul raporu ile (rapordaki engel oranı en az %40 olmalı) belgeleyebiliyorlarsa Özel Tüketim Vergisi ve Motorlu Taşıtlar Vergisi ödemeden ‘’0’’ km araç satın alabilirler. Bu vatandaşlarımızın ayrıca engelli araç kullanıcılarına verilen sürücü belgesi sahibi olmaları gerekir. Ehliyetlerine tanımlı olan özel tertibatlar araçlarına takılır ve bu şekilde araçlarına ruhsat tescili yapılır. Bu şekilde satın alınan araçları sadece engelli kişiler kullanır.

Şayet engeli kişinin  sağlık kurul raporunda engellilik oranı %90 ve üzerinde ise ehliyet ve araca tertibat takılma zorunluluğu ortadan kalkar. Engelli kişinin sahibi olacağı aracı 3. Dereceye kadar yakınları kullanır. Araç satın alımında ÖTV ödenmez.  Bu durumda dikkat edilmesi gereken bir diğer hususta engelli kişinin yaşı ve engel durumunu oluşturan hastalığın niteliğidir. Şayet engelli kişi reşit ise ve noterden vekaletname verebilecek salahiyette ise vekaletname vermek sureti ile işlem yaptırabilir. Engelli kişi 18 yaşından küçük ise, engelli kişinin yerine yasal vasisi konumundaki anne ve babası adına işlem yaptırabilir. Engelli kişi 18 yaşından büyükse ve vekaletname verme salahiyetine sahip değilse(zihinsel engelli yada ileri yaştan ötürü gibi), yerine mahkeme tarafından atanmış yasal vasisi işlem yaptırabilir. Vasi kararı çıkmış olan kişi engelli kişi yerine satın alma işlemlerini yürütür. Vasi kararı ile işlem yaptıran kişiler öncesinde satın aldıkları otomobilin proforma faturası ile birlikte ekine dilekçe koyarak vasi kararı çıkardıkları mahkemeden satın alma için ek karar çıkarmaları gerekiyor. Ayrıca vekaletnamenin yanı sıra aracın sorumluluğunu kendisinde olduğuna dair noterden taahhütname vermelidirler.Ek karar, vasi kararı, sağlık kurul raporu, tahhütname ve vekaletname ile satın alma işlemlerini tamamlayabilirler.

Satın alabilecekleri aracın ise 3 vasfa sahip olması gerekiyor. Birincisi araç bir binek otomobil olmalıdır. Ticari araçlarda ÖTV muafiyeti uygulanmaz. İkinci olarak aracın ‘’00’’ km ve tescil görmemiş bir otomobil olması gerekiyor. Üçüncü ve en önemlisi ise aracın ÖTV dahil fatura bedelinin 450.000 TL’yi geçmemesi gerekiyor.

Ö.T.V. aracın satış fiyatı üzerinden hesaplanan bir vergi türü olduğu için miktarı ve oranı aracın fiyatına göre değişkenlik gösterir. Fatura bedeli 265.500-TL tutarın altında olan araçlarda ÖTV oranı %50, 265.500 TL ile 330.400 TL arasında olan araçlarda %60, 330.400 ile 401.200 TL arasında olan otomobillerde %70, 401.200 TL’nin üzerinde olan otomobillerde %80’dir. ÖTV muaf bir aracın tescil masrafları hariç fatura fiyatı 250.000-TL’nin üzerinde olamaz. Bu tutar ve oranlar her yıl devlet tarafından yeniden değerleme oranında güncellenir.

Bu bağamda chip krizi nedeni ile tedarik sıkıntısının had safhada olduğu şu günlerde, engelli statüsünde ÖTV muaf olarak satılabilen ve stoklarımızda bulunan araçlarımız ve bu araçların fiyat bilgileri şöyledir:

ENGELLİ ARAÇLARDA TAHMİNİ FİYAT KARŞILAŞTIRMASI

RENAULT YENİ TALIANT JOY 1.0 Tce 90BG XTRONIC(OTOMATİK VİTES)-OPAK RENK
ÖTV MUAF FİYATI : 199.900 TL         

RENAULT YENİ TALIANT TOUCH 1.0 Tce 90BG XTRONIC(OTOMATİK VİTES)-METALİK RENK
ÖTV MUAF FİYATI : 233.000 TL         

Dacia Duster 2022 fiyat listesi belli oldu! Emsallerinin aksine fiyatlar  ucuz kaldı, araba almak isteyenleri sevindirdi!Dacia Duster 2022 fiyat listesi belli oldu! Emsallerinin aksine fiyatlar  ucuz kaldı, araba almak isteyenleri sevindirdi!Dacia Duster 2022 fiyat listesi belli oldu! Emsallerinin aksine fiyatlar  ucuz kaldı, araba almak isteyenleri sevindirdi!Dacia'dan 13 bin TL'lik indirim! İşte Dacia 2022 şubat ayı güncel fiyat  listesi...Dacia'dan 13 bin TL'lik indirim! İşte Dacia 2022 şubat ayı güncel fiyat  listesi...Dacia / Duster / 1.3 Tce / Comfort / Sahibinden 2022 Çıkışlı 0 km EDC  CONFORT sahibinden.comda - 989283202Yeni Dacia Duster 2022 - fiyatı ne kadar olacak - Otomobil Haberleri

DACIA DUSTER CONFORT 1.3 Tce 150BG EDC(OTOMATİK VİTES)-OPAK RENK
ÖTV MUAF FİYATI : 228.000         

DACIA DUSTER CONFORT 1.3 Tce 150BG EDC(OTOMATİK VİTES)-METALİK RENK
ÖTV MUAF FİYATI : 230.000         

DACIA DUSTER CONFORT 1.3 Tce 150BG 4X4 (MANUEL VİTES) OPAK RENK)
ÖTV MUAF FİYATI : 232.000         

DACIA DUSTER CONFORT 1.3 Tce 150BG 4X4 (MANUEL VİTES) METALİK RENK)
ÖTV MUAF FİYATI : 233.000         

2022 Dacia Duster Modelleri ve Fiyatları - Dacia Duster Teklifi Al

DACIA DUSTER CONFORT 1.0 Tce 100BG EKO-G(ORİJİNAL LPG'Lİ)-MULTİMEDYA-AKILLI TELEFON YANSITMA-DERİ DİREKSİYON                                    

ÖTV MUAF FİYATI : 213.000         

DACIA DUSTER CONFORT 1.0 Tce 90-BG
ÖTV MUAF FİYATI : 202.000         

2022 Renault Clio Fiyat Listesi · fiyat n

Güncelleme Tarihi: 20 Şubat 2022, 14:10

İsa Kırım

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER