İsveç’ten Dünyanın İlk Elektrikli Yolu

İsveç’te yapılan yolun sağ şeridinde elektrikli araçlarla gidiliyor ve ilk deneme de Scania tırlarla yapıldı.

İsveç’ten Dünyanın İlk Elektrikli Yolu
 İsveç’ten Dünyanın İlk Elektrikli Yolu
İsveç’te yapılan yolun sağ şeridinde elektrikli araçlarla gidiliyor ve ilk deneme de Scania tırlarla yapıldı.

Elektrikli araçların tarihi 150 yıla kadar uzanıyor. 20.yy’ın son çeyreğinde elektrikli araçlar Amerika Birleşik Devletleri’nde ses getirecek bir şekilde aktif olarak boy göstermeye başladı. Küreselleşme ve gelişen teknoloji ile birlikte yaşanan birtakım çevresel ve küresel sorunların yanı sıra artan benzin ve benzeri fiyatlar elektrikli araçların kullanımını teşvik etti.

akabinde çevreci hareketlerinde baskısı üzerine, küresel boyutta etiketi olan firmalar elektrikli araçlar üretme kararı aldı. Hepimizin yakından bildiği, General Motor isimli şirket “Ev-1” isimli ilk elektrikli otomobilini piyasaya sürdü.

Daha sonra ise, küresel ve kapitalist sistem gereği büyük petrol kartelleri, oligarglar, bürokratlar ve büyük araç şirketleri ve nicesinin elektrikli araçlara savaş açması araçların piyasadan çekilmesine neden oldu.

Günümüzde ise, elektrikli araçlar artık kaçınılmaz bir olgu olarak ulaşım sisteminde yerini almaya başladı. Umarız ki, 2000’li yılların son çeyreğindeki gelişmeler tekrarlanmaz. Ama ibre bu sefer elektrikli araçlardan yana görünüyor.

Bazen araçlar elektrik için fazla büyük ve ağır olabiliyorlar. Yine de bu tamamen elektrikle gidemezler anlamına gelmiyor. Hatta İsveç’te kamyon üreticisi Scania da bu durumu kanıtladı.

Bu doğrultuda, İsveç’te dünyanın ilk elektrikli yolu yapıldı ve iki kilometrelik bu otobanda, Scania G 360 4X2 hybrid kamyon elektrikle yol aldı.

Bu sistemde araç önce hatta bağlanıyor, ardından da yukarıdan aldığı elektrik hattıyla tamamen elektrikli şekilde sürüşe başlanıyor. Elektrikli yol ayrıca sadece sağ şeritte geçerli ve şeritten çıkınca, araç elektrikten de çıkıyor.



YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER