OKUYAN TOPLUM PROJESİ, OKUMAYI SEVDİRME ATÖLYESİYLE MALTEPE TİCARET MESLEK LİSESİ’NDEYDİ

OKUYAN TOPLUM PROJESİ, OKUMAYI SEVDİRME ATÖLYESİYLE MALTEPE TİCARET MESLEK LİSESİ’NDEYDİ

OKUYAN  TOPLUM  PROJESİ, OKUMAYI  SEVDİRME  ATÖLYESİYLE   MALTEPE TİCARET MESLEK LİSESİ’NDEYDİ
KİTAPLA BARIŞMA SÖYLEŞİLERİNE ÖĞRETMENLERİN   VE  ÖĞRENCİLERİN İLGİSİ GÖRÜLMEYE DEĞERDİ…

Dördüncü yılına giren  Okuyan Toplum Projesi, Cumhur Başkanlığı Türkiye Okuyor Kampanyası  yanında,  geçtiğimiz  hafta  Milli Eğitim Bakanlığı’nın yaptığı çağrıya da  destek veriyor. 

Geçtiğimiz hafta Maltepe Orhangazi Lisesi öğretmenlerinin yoğun ilgisiyle karşılaşan  Ferhat  Özen’in sunduğu  Kitapla Barışma Söyleşileri bu hafta da

A3DWEADokuyan_toplum-atasehirweb-1-730.jpg

Maltepe Ticaret Lisesi öğretmen ve öğrencilerinin yoğun ilgisiyle karşılaştı.

Bir öğrenci, “Bu sunumu bütün okullarda izletin” derken, okulun coğrafya öğretmeni,  aynı  sunumun kızının okulunda da yapılması ricasında  bulundu.  Haberi olan okullar  telefonla randevu rica ediyor.

 Orhangazi  İlköğretim  Okulu bu okullardan biri. Okul Müdür  Yardımcısı Mısra Hanım, “Çocuklarda ekran bağımlılığının çok yaygın, bu nedenle mutlaka okulumuza gelmenizi  istiyoruz. Kendim de okumayı sevmiyorum. Neden okuyamıyorum, ben mi sorunluyum okuyanlar mı sorunlu diye düşünüyorum, bu nedenle  sizden  yardım almak istiyorum ” dedi.  

Ferhat  Özen Okumayı Sevdirme Atölyesi’nde  yüzünden, tersinden söyleşilerle,  öğrencilere  adeta bir kültür şoku uyguluyor.  Uzun yıllardır uygulanan test ve sınav merkezli  eğitimin,  90’lı yılların sonunda başlayan  ekran bağımlılığının, izlerini  genlerimizde hala  taşıdığımı askeri dönemlerin yarattığı  kültürel travmanın  soğutmasıyla,  öğrencilerde  donmuş olan  okuma isteğini, Özen   bu kültür  şokuyla çözmeyi başarıyor. Saydam gösteri eşliğinde ,  müzik efektleriyle de destekli , yer yer  tiyatral sunumuyla  öğrencilerdeki  okuma  “iştahsızlığını”  (isteksizliğini)  bir bakıma tedavi ediyor.

Çünkü, Ferhat Özen’in verdiği bilgiye göre  okuma araştırması, okuma isteksizliğini bir hastalık hali olarak tanımlıyor. Kanada Üniversitesi’nin raporunu kaynak  göstererek , “Sağlıklı her insanın kitap okumadan duramayacağını, okumayı sevmeyenlerin, bir şekilde okumadan soğutulmuş ve okuma iştahsızlığına yakalanmış hasta lar”  olduğunu vurguluyor.

 Raporu yorumlayan Özen, okumayanların  beyinlerinde  kan dolaşımı  olsa da   yeterince fikir (düşünce) dolaşımı olmadığı için sağlıklı kabul edilemeyeceklerini çünkü sağlıklı düşünemeyeceklerini  söylüyor.


YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER