Savunma Sanayin'de Dev ‘bor’ hamlesi

Bor madeni, enerji, sağlık, gıda, otomotiv ve kozmetik sektörlerinden sonra savunma sanayinde de kullanılacak.

Savunma Sanayin'de Dev ‘bor’ hamlesi
Savunma Sanayin'de Dev ‘bor’ hamlesi

Bor madeni, enerji, sağlık, gıda, otomotiv ve kozmetik sektörlerinden sonra savunma sanayinde de kullanılacak.

    Dünya rezervinin büyük bir bölümü Türkiye’de bulunan bor madeni, savunma sanayinde de kullanılacak. Bu bağlamda bor madenini nanoteknolojiyle işleyerek çeşitli sektörlerde kullanan FHM Nanoteknoloji Akademisi, nano kompozit ve yerli kaynakları kullanarak bor madeninden son olarak alüminyum zırh elde etti.

Çelikten 3 kat daha hafif

Çelikten 3 kat daha hafif olan alüminyum zırh, savunma sanayisine yönelik çelik yelekler, zırhlı personel taşıyıcılar, para nakil araçları, çelik miğferler, karakol gibi yüksek korumalı binalar ve otomobillerin dış kısımlarında kullanılabilecek.

Ülkeye katma değer sağlayacak

Bor madeninin savunma sanayisinde de kullanılması ülkeye büyük katma değer sağlayacak. Aynı zamanda uluslararası platformlarda Türk teknolojisine olan güven de tescillenecek.

Dünyada devrim niteliğinde bir çalışma olarak nitelendirilen alüminyum zırh çelik yeleklerde kullanıldığında, yakın mesafalerde (5-10 metre) kurşun alüminyum zırhı delip karşı tarafa geçemiyor. Zırhlı otomobillerde kullanıldığında da hafifliği nedeniyle daha az yakıt tüketiyor, lastik aşınmasını azaltıyor, aracın hız ve performansını artırıyor. Karakol ve dış bina korumaları konusunda ise yüksek güvenlik imkanı sunuyor.

Yurt dışından talep

Nanoteknolojiyle elde edilen borlu alüminyum kompozit zırhın, hafifliği, çelikten ucuz olması, rahat işlenmesi gibi avantajları bulunuyor. Bu bağlamda yurt dışından yaklaşık 100 milyon dolarlık sipariş alındı. Taleplerin karşılanması amacıyla bazı yerli gruplarla yatırım işbirliği için görüşmeler sürüyor.

BOR ÜRÜNLERİ VE KULLANIM ALANLARI

Güncelleme Tarihi: 13 Ekim 2014, 09:19
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER