SUNAY AKIN TÜRKAN SAYLAN’DAYDI

SUNAY AKIN TÜRKAN SAYLAN’DAYDI

SUNAY AKIN TÜRKAN SAYLAN’DAYDI
Şair, Yazar, Öğretim Görevlisi, Televizyon Programcısı, İstanbul Oyuncak Müzesi Kurucusu Sunay Akın   dün gece Türkan Saylan Kültür Merkezi’ndeydi.
 .
Tek kişilik oyunuyla  yurt içi ve yurt dışında sayısız gösterileriyle geçmişten bugüne köprüler kuran Sunay Akın, ‘Bir milletin gerçek değerlerinin hisse senetleri değil, hissi senetleri”  olduğunu  Çanakkale Şehitleri’nin   96. yıl dönümünde  bir kez daha anımsattı hepimize. “Türkiye’nin  Önsözü”nden sonra, son sözü, “ Kuvay-ı Milliye Şehitleri” ni de  anımsatarak…

Sözel kültürden yazıyı atlayarak, görsel kültüre yakalanan bir toplum,  Çağdaş  Meddah  Sunay Akın’ın Sözel Gösterilerinde, yazıyı yeniden keşfediyor. Balık hafızalı oluşuyla pek ünlü bir toplum, onunla  belliğini tazeliyor. Bizi, değerlerimize kavuşturuyor.  “Sığ sularda deve güreşi yapmadan” başta  yönetenlere  olmak üzere, hepimize  iğneler batırıyor. Fazla acıtmaya kıyamadan.

Sunay Akın’ın Türkan Saylan’daki bu ilk gösterisini, Maltepe Belediye Başkanı Mustafa Zengin de izledi. 1962 yılında Trabzon'da doğan Sunay Akın’ın  bu tek kişilik Sözel Gösterisi,  onun çocukluk  anılarına uğradığında, Akın’ın  Belediye  Başkanı Mustafa Zengin’le çocukluk arkadaşı olduğu anlaşıldı. Zengin’in de salonda bulunması nedeniyle Sunay Akın gösterilerinin dayandığı mucize rastlantılardan biri  salonda  yaşanmış oldu.

Kendisi de yaman bir araştırmacı olan  Sunay Akın, Eğitimci ve Okuma Araştırmacısı Ferhat Özen’in araştırmalarını da zaman zaman sahneye taşıyarak izleyenleri okumaya kışkırtıyor

 Dün gece Ferhat Özen’in de bulunduğu salonda  yine onun  araştırmalarına göndermeler yaparak çalışmalarından övgüyle söz etti.  Oyundan sonra Sunay Akın’ın sahne başarısını ve çizgisini kutlamak için kulise inen Ferhat Özen, gönül yüceliğiyle söylediği sözlerine  teşekkür etti.Okuyan Toplum Projesi'nin de yürütücüsü olan Özen, kısa bir görüşmeden sonra ekibyle birlikte kuliste Sunay Akın'la fotoğraf çektirdi.
   
 Sunay Akın,  İlk şiirlerini 1989'da "Makiler" adıyla yayınladı. Bu ilk eserinin arkasına "Antik Acılar", "Kaza Süsü" ve "62 Tavşanı" adlı şiir kitaplarını sıraladı.
İstanbul'un Nazım Planı", "Ayçöreği ve Denizyıldızı", "Kız Kulesi'ndeki Kızılderili", "Önce Çocuklar ve Kadınlar" şairin deneme kitaplarından bazılarıdır.

Pek çok gazete ve dergide köşe yazarlığı yaptı, şiirler, yazılar yayınladı. Orhan Veli'nin "Yaprak" adlı gazetesini yeniden çıkardı.

TRT 2 ve CNN Türk'de "Stüdyo İstanbul", "İzler", "Akşama Doğru", "5N 1K" gibi kültür sanat programları ve belgeseller hazırlayan, katkıda bulunan Sunay Akın, TV 8'de de "Gezgin Korkuluk" adlı programı hazırlayıp sundu. Yaşam Radyo, Radyo Kent, Best FM'de radyo programları yaptı. Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi ve Müjdat Gezen Sanat Merkezi'nde öğretim görevlisi olarak ders verdi.

23 Nisan 2005'te ailesine ait olan köşkte, dünyanın değişik yerlerinden toplanan oyuncakları sergilediği İstanbul Oyuncak Müzesi'ni açtı.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER