Nazım Hikmet Maltepe’de anıldı

Memleket şairi Nazım Hikmet, ölümünün 52. yıldönümünde Maltepe’de şiirler, türküler ve halaylar eşliğinde düzenlenen festivalle anıldı.

Nazım Hikmet Maltepe’de anıldı
Nazım Hikmet Maltepe’de anıldı

Memleket şairi Nazım Hikmet, ölümünün 52. yıldönümünde Maltepe’de şiirler, türküler ve halaylar eşliğinde düzenlenen festivalle anıldı.

Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç, “Nazım’ın 52 yıl önce söyledikleri ve mücadelesi günümüz Türkiyesini aydınlatmaya devam ediyor” dedi.

Maltepe Belediyesi ve Maltepe Nazım Kültür Evi tarafından, 3 Haziran 1963 yılında hayatını kaybeden şair Nazım Hikmet adına “Nazım Haziran Festivali” düzenlendi. Festivale, Gezi Olayları’nda hayatını kaybeden Mehmet Ayvalıtaş’ın babası Ali Ayvalıtaş da katıldı. Nazım’ın şiirleri, türküler ve halaylar eşliğinde renkli anlara sahne olan festival, kalabalık bir grubun Maltepe Meydanı’ndan Beşçeşmeler Meydanı’na, “Nazım Hikmet memleket, memleket Nazım Hikmet” sloganları altındaki yürüyüşüyle başladı. Günün anlam ve önemini belirten konuşmalar  sonrası Nazım anısına saygı duruşunda bulunuldu. Festivalin açılış konuşmasını yapan Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç, “Nazım’ın 52 yıl önce söyledikleri ve mücadelesi günümüz Türkiyesini aydınlatmaya devam ediyor” dedi.

“GERÇEK BİR VATANSEVER VE HALK ŞAİRİYDİ”

Nazım Hikmet anısına saygı duruşunun yapıldığı ve şiirlerinin okunduğu etkinlikte konuşmasına, festivalin Maltepe’de düzenlenmesinin onurunu yaşadığını belirterek devam eden Kılıç, şunları söyledi: “Anadolu insanının, Türk insanının, kurtuluş mücadelesini onuruyla veren bu halkın aydınlık yüzüdür Nazım Hikmet. Eserleri ve kendisi önünde saygıyla eğiliyorum. Nazım, uzaklarda memleketine, toprağına hasret olarak hayata gözlerini yumdu. Nazım, aslında bir paşa ailesinden geliyordu, durumu da iyiydi ama o ‘Ben halkın yanında, halkın mücadelesinde olacağım’ dedi. Özgürlüğü kısıtlandı, 12 sene hapishanelerde kaldı, Türkiye’yi hapishanelerle dolaştı. Halkların kardeşliği adına Nazım’ı anlamak ve yaşatmak çok önemlidir. Nazım, gerçek bir aydın, gerçek bir vatansever, gerçek bir halk şairiydi. Nazım’ı anlamak için, o dönemi iyi bilmek, Nazım’ı okumak ve onu gelecek kuşaklara aktarmak gerekiyor. Nazım da diyor ki, ‘Gerçek bir şair kendi aşkı ve sorunlarıyla değil halkının sorunlarıyla ilgilenir.’ Nazım ülkesine bu bağlarla bağlı ve aşıktı.” Konuşmasında, Beşçeşmeler Meydanı’nda yapılacak etkinlikler hakkında da bilgi veren Kılıç, Fakir Baykurt, Ahmet Kaya, Yılmaz Güney gibi nice isimlerini Nazım’la aynı kaderi paylaştıklarını ve hepsini saygıyla andıklarını dile getirdi. Kılıç’a, festivale olan katkılarından ötürü Nazım Hikmet Kültür Evi tarafından plaket ve çiçek takdim edildi.

Halk oyunları gösterisi, müzik ve şiir dinletisi gerçekleştirilen festivalde, sinevizyon gösterisinin yanı sıra, Ahmet Cemal, Doğan Ergün ve Sadık Albayrak tarafından bir de söyleşi düzenlendi. Festival, Şehri Işıkları’nın verdiği konserle son buldu. Festival, satranç turnuvaları, folklor gösterileri, Güneşin Sofrası ve Ezginin Günlüğü konserleriyle son bulacak.

Güncelleme Tarihi: 04 Haziran 2015, 15:30
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER