Maltepe'den “Çanakkale Zaferi”ne farklı bir bakış

Maltepe Belediyesi 100’üncü yılında Çanakkale için “Buluşma” kitabı yayınladı

Maltepe'den  “Çanakkale Zaferi”ne farklı bir bakış
Maltepe'den  “Çanakkale Zaferi”ne farklı bir bakış

Maltepe Belediyesi 100’üncü yılında Çanakkale için “Buluşma” kitabı yayınladı

Maltepe Belediyesi, “Çanakkale Zaferi” için özel olarak hazırlanan ve yaşanan kahramanlıkları, şehitlerin anlattığı bir kitabı,  zaferin 100. yıldönümünde yayınladı. Ücretsiz olarak dağıtılan kitapta, günümüze de göndermeler yapılıyor. Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç da, “Emperyalist güçlere karşı mücadele eden ve onları dize getiren cefakâr Anadolu insanının bizlere bıraktığı Çanakkale mirasına sahip çıkmalıyız” mesajı verdi.

Çanakkale Zaferi’nin 100. yılında Maltepe Belediyesi, farklı anlatımıyla dikkat çeken bir kitap yayınladı. İçerik olarak Çanakkale destanı ile aynı bilgileri taşıyan kitap, anlatım özelliğiyle bir fark gösteriyor.  ‘Buluşma’ adlı kitapta Çanakkale kahramanlarından Seyit Onbaşı, cephede sırtlayarak topun namlusuna sürdüğü 300 kiloluk mermiyi, ebedi alemde boynunda kolye yaparak gezerken tasvir ediliyor. Kitabın sonunda şehitler, Çanakkale’ye gelen ziyaretçilerle buluşmak üzere yeryüzüne çıkıyorlar.  Ebedi alemde tek tip giysi içerisinde yaşayan şehitler, topraktan yeryüzüne çıkarken Çanakkale’de giydikleri üniformalara bürünüyorlar. 

ANMA TÖRENİNE BÜYÜK İLGİ 

Çanakkale Savaşı’nın 100’üncü yıldönümü dolayısıyla Orhangazi Anadolu İmam Hatip Lisesi’nde bir anma programı düzenlendi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı sonrası, Orhangazi Anadolu İmam Hatip Lisesi’nden  bir öğrencinin okuduğu Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başlayan anma programında, bir konuşma yapan Maltepe Kaymakamı Necip Çakmak, “Benim dedelerim de Çanakkale’de şehit düştü. Ben de bir şehit torunuyum. Yüzyılımıza damga vuran iki büyük savaş var. Biri Çanakkale, diğeriyse Aziziye’dir. Çanakkale Savaşı 300 yıldır gerileyen, savaş ve mevzi kaybeden Türk halkının, yeniden dirilişidir. Bu savaşta sadece Mustafa Kemal seviyesinde üst düzey komutanlar yoktu. Alt seviyelerde olsa bile ciddi savaş deneyimi kazanmış yüzbaşılar, onbaşılar vardı. Bu vatanın her santimetresinde şehit kanı var derken mübalağa etmiyoruz. Bu vesileyle bütün şehitlerimizi saygı ve rahmetle anıyorum” dedi.

“ÇANAKKALE MİRASINA SAHİP ÇIKMALIYIZ”

Törende konuşan Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç ise Çanakkale destanının bağımsız Türkiye yolunda önemli bir kazanım olduğunu belirterek başladığı konuşmasında, şunları söyledi: “Emperyalist güçlere karşı mücadele eden ve onları dize getiren cefakâr Anadolu insanının bizlere bıraktığı Çanakkale mirasına sahip çıkmalıyız. Çanakkale Savaşı’nı iyi idrak etmek durumundayız. Osmanlı İmparatorluğu çökmüştü, ülke elden giderken Mustafa Kemal Paşa, halkıyla iç içe olacak şekilde sokaktaydı, Anadolu’daydı. Bakınız bizim Anadolu insanımız, düşman askerlerine bile kucak açmış, Anadolu hümanizmini herkese göstermiştir. Bugün Çanakkale Şehitliği’ne giderseniz düşman askerlerle Türk askerleri bir arada yatıyordur. Bu çok ama çok önemli bir şeydir. Kurulan bu Cumhuriyetin bayrağını nice 100’üncü yıllara, 200’üncü yıllara siz değerli gençler taşıyacaksınız. Cephede çarpışırken dini, dili, ırkı veya mezhebi ne olursa olsun omuz omuza çarpışan şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyor, anıları önünde saygıyla eğiliyorum.”

TİYATRO OYUNU GÖZYAŞLARINA BOĞDU

Maltepe İlçe Milli Eğitim Müdürü Faik Kaptan da, şehitliğin önemine vurgu yaparak, “Bugün Çanakkale Zaferi olsa da, bir yandan da Şehitler Günü aslında. Çanakkale muharebeleriyle ölüm ve şehitlik hatırlanmalı. Çanakkale Muharebesini kazandıran Türk askerinin yüksek ruhudur. Bunu herkes bilmeli ve özümsemeli” diye konuştu. Daha sonra Çanakkale ruhunu anlatan şiirler okundu ve “Silahını Vermeyen Şehit” adlı tiyatro oyunu sergilendi. Bir şehidin ailesine yazdığı son mektubun okunduğu anlar ve şehitlerin yaşadığı zorlukları anlatan tiyatro oyunu, izleyenleri gözyaşlarına boğdu. Tören sonrası, ilçe genelinde Çanakkale Zaferi konusunda düzenlenen şiir ve kompozisyon alanında dereceye girenlere, hediye takdimi yapıldı.

Güncelleme Tarihi: 19 Mart 2015, 12:03
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER