Maltepe kültürlerle buluştu

Dünyanın dört bir yanından gelen Yabancı diplomatlar Maltepe’nin kültür gecesinde buluştu.

Maltepe kültürlerle buluştu
Maltepe kültürlerle buluştu

Dünyanın dört bir yanından gelen Yabancı diplomatlar Maltepe’nin kültür gecesinde buluştu.

Dünyanın dört bir yanından gelen yabancı diplomatlar, Maltepe’nin kültür ve sanat faaliyetlerinin aktarıldığı “Kültür ve Sanatın Kalbi Maltepe” konulu toplantıda buluştu. Kültür gecesinde bir konuşma yapan Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç, dünya kültürlerine ilçelerinin kapılarını açtığını belirterek, “Gönüllerinizi bize açın ki geleceğin dostluk ve barış köprüsünü bunlar üzerine inşa edelim” dedi.

Türkiye’de görev yapan yabancı konsolosluk temsilcikleri, kültür ataşeleri ve çok sayıda siyasi temsilci, Maltepe’nin kültür gecesinde bir araya geldi. Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç’ın ev sahipliğindeki geceye, Almanya Belediyeler Birliği ve Münih eski Belediye Başkanı, aynı zamanda Maltepe Belediyesi Fahri Danışmanı Christian Ude, eşi Edith Von Welser-Ude,  Maltepe Belediye Başkan Yardımcıları Canan Döner ve Haydar Genç, Maltepe Belediyesi Kültür ve Sanat Koordinatörü Ayşe Sipahioğlu, CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Şafak Pavey, Almanya Yeşiller Partisi Federal Milletvekili Mehmet Kılıç, İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) Genel Müdürü Görgün Taner, Hollanda Büyükelçiliği Kültür Ataşesi Jeroen Gankema, Hollanda Başkonsolosu Robert Schuddeboom, Kenya Büyükelçisi Hon. Kiema Kilonzo, Uganda Büyükelçisi Johnson Agara Olwa, Gana Büyükelçisi H.E. Alhaji İbrahim Abass, Gana Büyükelçiliği Birinci Sekreteri Daniel Agyapong, Polonya Büyükelçiliği Üçüncü Sekreteri Piotr Drzwiecki, Güney Afrika Büyükelçiliği Müsteşarı Mr. Puleng Chaba, Vietnam Büyükelçiliği Ticaret Müsteşarı Le Phu Cuong, Venezuela Bolivar Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Tatiana Lucia Zapata Bracho, Sırbistan Başkonsolosu Zoran Markoviç, Tacikistan Başkonsolosu Said Emomov, Kırgızistan Başkonsolosu Renat Tuleberdiev, Arjantin Başkonsolosu Ernesto Pfirter, Meksika Konsolosu Jose A. Mendoza Labra, Kosova Başkonsolosu Ekrem Safçı, İrlanda Fahri Konsolosu James Geary, Bulgaristan Konsolosluğu Başkatibi Zornitsa Apostolova, İsveç Kültür Ataşesi Suzi Erşahin, Romen Kültür Merkezi Müdürü Dr. Nadia Tunsu, Avusturalya adına İş Geliştirme Müdürü Özgür Tuna ve çok sayıda davetli katıldı.

“NAZIM İLE SHAKESPEARE’İ BULUŞTURACAĞIZ”

Piyano sanatçısı Turan Manafzade’nin verdiği resital ve kokteyl sonrası gerçekleştirilen gecenin açılış konuşmasını yapan Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç, “Bugün burada olmamızın temel bir nedeni var, kültürlerarası etkileşimi tabana yayarak dostluk, barış ve kardeşlik iklimini kurmak. Her toplumun tarihinin sayfalarından süzülerek gelen gelenek ve görenekleri vardır. Adeta tarlada buğday yetiştirircesine ve dünyaya ders verircesine her noktadan sanat fışkırıyor. Ünlü şairimiz Nazım Hikmet’in ‘Kuvayı Milliye Destanı’nda anlattığı gibi, Shakespeare’nin ‘Romeo ve Jüliet’i gibi. Düşünün ki bir Gangam Style fırtınası bile ABD Başkanı’nı dansa kaldırmaya yetiyor. Hollanda festivali Amsterdam’a yüzbinlerce sanatseveri toplayabiliyor. Bir Maltepe var önünüzde, Anadolu’nun Yunus Emresi, Hacı Bektaşı ile Avrupa’nın Kant’ını, Afrika şiirinin vazgeçilmezi Muhammed Eno ile şiirimizin güçlü ismi Can Yücel’i bir potada buluşturmak isteyen bir Maltepe. Edebiyatımızın unutulmaz ismi Yaşar Kemal’i, Günter Grass ile sahilde el ele görmek istiyoruz. Hele Aşık Veysel’i ve Fazıl Say’ı Mozart ile buluşturmak aynı tuşlarda dans ettirmek, bizleri mutlu etmez mi? İşte bütün bu şiarla Maltepe’yi dünya kültürü ve sanatıyla buluşturmak istiyoruz. Bizler de ülkelerinize kendi kültürümüzü, sanatımızı, sanatçımızı taşımak istiyoruz. Gönüllerinizi bize açın ki geleceğin dostluk ve barış köprüsünü bunlar üzerine inşa edelim” dedi.

“DAİMA SEVGİ KAZANACAK”

Bu kültürel birleşmenin aynı zamanda dostluk, barış ve kardeşliği de tetikleyeceğini ifade ederek konuşmasını sürdüren Kılıç, şunları söyledi: “Hiçbir şey için geç değil, önyargı duvarlarımızdan sıyrılabiliriz. Hiçbir ırk, inanç, mezhep ve kültürün, diğerleri üzerinde üstünlük sağlamamalıdır. Bundan daha çok, çocuklara bütün bu kültürlerin yaşadığımız evrenin bir parçası olduğunu anlatmalıyız. Tanrı katında Afrikalı siyah kardeşim ile İsveçli beyaz kardeşim arasında yaradılış açısından fark yoktur. Hiç kimse kendi inanç ve ibadetini zorla kabul ettirerek, Tanrı’nın gözüne giremez. Hiçbir kimseyi ırk, dil din, mezhep ve kültür farkı nedeniyle öteki olarak görmemeli, tam tersine onları kucaklayarak dostluğu ve barışı pekiştirmeliyiz. Irk ve inanç farkına rağmen birbirlerini tanımasalar bile genç nesilleri kardeşçe büyütmeliyiz. Konuşmama son verirken, Almanya’nın önemli devlet adamlarından Johannes Rau’nun bir sözünü size aktarmak istiyorum. Rau’yu Türk-Alman Dostluk Ödülü için Solingen’e davet ettiğimde şunları söylemişti: ‘Dünyayı iki zincir sarıyor. Bu zincirlerden biri kin, nefret ve savaş zinciri; diğeriyse sevgi, dostluk ve barış zinciri. Diliyorum ki bu barış zinciri önce Avrupa coğrafyasını, sonra tüm dünyayı sarsın.’ Böyle demişti, biz de diyoruz ki kin öldürür, sevgi yaşatır, işte bu yüzden Maltepe’de daima sevgi kazanacak.”

UDE: “KILIÇ ÇOK ÖNEMLİ BİR AKTÖR”

Kılıç’tan sonra söz alan CHP Genel Başkan Yardımcısı Şafak Pavey Kılıç’a ve belediye yetkililerine bu güzel ve anlamlı gece için teşekkür ederken, Almanya Belediyeler Birliği Başkanı ve Maltepe Belediyesi Fahri Danışmanı Christian Ude de, Kılıç’la tanışma öyküsünü ve Türkiye’ye ilk ayak bastığı günleri anlatarak, “Burada 5 kıtadan 20’den fazla ülke var, oldukça kıymetli bir gruba hitap ediyorum. Paris’teki Charlie Hebdo saldırış ve Ankara’daki saldırı bize kardeşliğin önemini bir kez daha gösteriyor. Türkiye ile Almanya arasında 180’e yakın kardeş belediye var. Bu kardeşlik iklimi arasında birtakım yanlış anlaşılmalar, tasalar, kaygılar ve korkular olduğunu da gördük. Örneğin özellikle Almanya’da Pegida gösterisi oldu, amacı İslama ve Müslümanlara karşı olmak, Ciddi bir durum söz konusu, bu son saldırı,  Avrupa’daki halklarla Türkiye’deki şehirlerarası bağ kurmamız gerektiğini gösteren somut bir örnek. Bu hafta sonunda Maltepe’de gerçekleşecek uluslararası konferans, Almanya ile Türkiye arası işbirliğinin desteklenmesi noktasında önemli bir motivasyon olacaktır. Bu ilişkilerin daha iyi hale gelmesi için mücadele eden demokrat, liberal, çağdaş ve kapsayıcı arkadaşım ve meslektaşım Ali Kılıç’a teşekkür ediyorum. Tekrar belirtmek isterim ki, buraya 5 kıtadan 20’den fazla ülke geldi, bu da Kılıç’ın yönetimindeki Maltepe’nin uluslararası anlamda önemli bir aktör konumuna yükseldiğini gösteriyor” diye konuştu. Son olarak bir konuşma yapan Almanya Yeşiller Partisi Federal Milletvekili Mehmet Kılıç da İslami fundamentalizmin bir şekilde engellenmesi gerektiğini ve İslamiyet’e zarar verdiğini ifade etti.

DİNLETİ BÜYÜLEDİ

Konuşmalar sonrası Maltepe Belediyesi Kültür ve Sanat Koordinatörü Ayşe Sipahioğlu tarafından yapılan sunumda, Maltepe’nin öne çıkan özellikleri, tarihiyle İstanbul’un Anadolu yakasındaki en büyük kültür merkezlerinden biri olan Prof. Dr. Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde ücretsiz olarak gerçekleştirilen tiyatro, sinema ve konser etkinlikleri ile 2016 yılına ait hedefler anlatıldı. Gecenin sonlarına doğru Kılıç’ın kültürel işbirliği çağrısına ilk olarak Kenya Büyükelçisi Hon. Kiema Kilonzo’dan olumlu yanıt gelirken, şair ve müzisyen Muzaffer Özdemir de kendi yaptığı müzik aletleriyle gerçekleştirmiş olduğu eşsiz dinletisiyle katılımcıları büyüledi.

Güncelleme Tarihi: 21 Ekim 2015, 23:14
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER