İsveçliler ölü yakmak ile şehir ısıtmaya başladı

İsveç’te yenilebilir enerjinin kullanımı alanında yeni bir uygulama hayata geçirildi.

İsveçliler ölü yakmak ile şehir ısıtmaya başladı
İsveçliler ölü yakmak ile şehir ısıtmaya başladı

İsveç’te yenilebilir enerjinin kullanımı alanında yeni bir uygulama hayata geçirildi.

Ülkenin başkenti ve en büyük şehri olan Stockholm’de faaliyet gösteren bir krematoryumun ölü yakmak için kullanılan fırınları, şehrin merkezi ısıtma sistemine entegre hale getirildi. çok yakın bir tarihte İsveç’teki başka krematoryumların da merkezi ısıtma sistemine bağlanacağını belirtiyor.

Stockholm yakınlarında bulunan Raksta kentindeki krematoryumda yılda yaklaşık 4000 ölü yakılıyor. Hayatını kaybettikten sonra yakılmak üzere buraya getirilen her vatandaş, hayata geçirilen yeni proje sayesinde İsveç’in sert kış koşullarında Stockholm’ün ısınmasına mütevazi bir katkı yapıyor.

Raksta Krematoryumu’nda teknik danışman olarak çalışan Esbern Edert, muhabirimizle yaptığı sohbette şunları söyledi: ‘‘İsveç’te bu teknolojiyi kullanan başka krematoryumlar da var. Ancak biz, kendi bölgemizde söz konusu uygulamayı hayata geçiren ilk kurum olma özelliğini taşıyoruz. Ayrıca diğer krematoryumlarda elde edilen enerji, bu kurumların kendi binalarının ya da bitişik binaların ısıtılmasında kullanılırken, bizim krematoryumumuzda elde edilen enerji, Stockholm’ün ısıtılması için kullanılıyor.

Sistem şu şekilde çalışıyor: Bulunduğumuz bölümün altında bulunan fırınlardaki ısı 1200 dereceye kadar yükseliyor. Bu fırınlardan çıkan sıcak duman daha sonra şurada gördüğünüz cihaza ulaşıyor ve bir miktar soğutuluyor. Gördüğünüz gibi yaklaşık 150 kadar boru var. Duman soğuk suyun içindeki bu borulardan geçerek suyu ısıtıyor. Isınan su, şehrin merkezi ısı sistemine gönderiliyor’’.




Güncelleme Tarihi: 02 Mayıs 2014, 20:19
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER