TÜRKİYE 27 MERKEZ İLE UNESCO DÜNYA MİRASLARI GEÇİCİ LİSTESİ’NDE

TÜRKİYE 27 MERKEZ İLE UNESCO DÜNYA MİRASLARI GEÇİCİ LİSTESİ’NDE

TÜRKİYE 27 MERKEZ İLE UNESCO DÜNYA MİRASLARI GEÇİCİ LİSTESİ’NDE

Kültür ve Turizm Bakanlığı, ülkemizin kültürel zenginliklerinden 9 merkezin yer aldığı “UNESCO Dünya Mirası Listesi”nde yer alan kültürel varlıklarımızın sayısını artırıyor.
UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne Bergama, St. Pierre, Eşrefoğlu Camii ve Göbeklitepe’nin de girmesi için başvuru yapıldı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın UNESCO Dünya Mirası’nın Korunması Sözleşmesi çerçevesinde yürüttüğü çalışmalar neticesinde “Dünya Mirası Listesi”nde yer alan tarihi miraslarımızın sayısı artıyor.

Esas listeye alınacak varlıkların bildirildiği “Geçici Liste”de, 2009 yılında ülkemizden 23 adet kültürel varlık yer alırken, bu rakam 2011 yılında 27’e ulaştı. Bakanlık listede yer alan kültürel miraslarımızın sayısını artırmak üzere 4 adet doğal ve kültürel varlığımızı daha “Dünya Miras Merkezi”ne iletti.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın talimatıyla hazırlanan yeni adaylık dosyaları ile İzmir-Bergama, Hatay-St. Pierre, Konya-Beyşehir-Eşrefoğlu Camii ve Şanlıurfa-Göbeklitepe Arkeolojik alanı da “Dünya Mirası Merkezi”ne iletildi.

UNESCO’ya bağlı “Dünya Mirasları Komitesi” tarafından belirlenen ve dünya için önemli değerler taşıdığı kabul edilerek, bulundukları ülkenin devleti tarafından korunması garanti edilen doğal ve kültürel varlıkların yer aldığı “Dünya Mirası Listesi”nde, Türkiye’ye ait 9 kültürel çekim noktası yer alıyor. 2008 yılı sonu itibariyle, dünya genelinde toplam 878 kültürel ya da doğal varlığın kayıtlı olduğu listede 679 adet kültürel/arkeolojik sit, 174 adet doğal sit ve 25 adet de karma sit alanı bulunuyor.

Afrodisyas Arkeolojik Ören Yeri, Likya Uygarlığı Antik Kentleri, Sagalassos Arkeolojik Ören Yeri, Çatalhöyük Neolotik Ören Yeri ile Perge Arkeolojik Ören Yeri, “Dünya Mirası Listesi”ne girmesi için Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın da özel önem verdiği çekim merkezleri arasında yer alıyor. 2009 yılında aday listeye alınan bu 5 merkezin haricinde Anadolu coğrafyasında yer alan; Efes, Karain Mağarası, Sümela Meryem Ana Manastırı, Alahan Manastırı, Aya Nikola Kilisesi, Harran ve Şanlıurfa, Ahlat Mezar Taşları ile Van Urartu ve Osmanlı Kaleleri, Diyarbakır Kalesi ve Surları, Denizli’den Doğubeyazıt’a Selçuklu Kervansarayları, Konya-Selçuklu Uygarlığı Başkenti, Alanya Kalesi ve Tersanesi, Mardin Kültürel Peyzaj, Bursa ve Cumalıkızık ile Erken Osmanlı Kentsel ve Kırsal Yerleşim Yerleri, Edirne Selimiye Camisi, Aziz Pavlos (St. Paul) Kilisesi ile Kuyusu ve Çevrelerindeki Tarihi Mahalleler, İshak Paşa Sarayı, Kekova-Kaş, Güllük Dağı-Termessos Milli Parkı ise listedeki adaylığını koruyor.

Dünya Mirası Geçici listesi için Bakan Günay’ın talimatıyla hazırlanan son 4 merkezle birlikte “Geçici Liste”de sayısı 27’ye ulaşan kültürel varlıklarımızın “Dünya Mirası Listesi”ne alınması durumu komitenin 19-29 Haziran 2011 tarihleri arasında gerçekleştireceği “Dünya Mirası Komitesi 35. Toplantısı”yla belirlenecek.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109