TOPKAPI SARAYI NATIONAL GEOGRAPHIC ÇİN DERGİSİNDE

TOPKAPI SARAYI NATIONAL GEOGRAPHIC ÇİN DERGİSİNDE

TOPKAPI SARAYI NATIONAL GEOGRAPHIC ÇİN DERGİSİNDE
TOPKAPI SARAYI NATIONAL GEOGRAPHIC ÇİN DERGİSİNDE

•    National Geographic Çin Dergisi son sayısında Türkiye’ye yer verdi. Prestijli ve yüksek tirajlı dergi, Türkiye ve Topkapı Sarayındaki Çin porselenlerine yaklaşık 30 sayfa yer ayırdı.

•    Çin’in ilk özel müzesinin kurucusu olan Mr.Ma Weidu’nun Topkapı Sarayı’ndaki incelemelerine yer verilen ve aynı zamanda dergiye kapak olan haberde, sarayın ve İstanbul’un resimleri de okurlarla paylaşıldı.


Çin’in ilk özel müzesinin kurucusu, ünlü koleksiyoner, antika ve porselen uzmanı Mr.Ma Wedidu, Topkapı Sarayı’ndaki Çin porselenleri ile ilgili incelemelerde bulunarak, izlenimlerini National Geographic Dergisi aracılığıyla Çinliler ile paylaştı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 2010 yılında National Geographic dergisinden bir ekiple Türkiye’de ağırlanan Mr.Ma Weidu, Türkiye’ye olan hayranlığını ve porselenlere dokunduğu andaki heyecanını okuyucularıyla paylaştı.

Yazıları milyonlarca kişi tarafından büyük bir ilgi ve özenle takip edilen ve İngiliz hükümeti tarafından British Museum’da araştırmalar yapmak üzere İngiltere’ye davet edilen Mr.Ma Weidu, 512 bin tiraja sahip dergide yer alan yazısında Türkiye’de bulunmaktan büyük keyif aldığını  ve en çok kültüründen etkilendiğini belirtti.

Topkapı Sarayı ve saraydaki Çin porseleni koleksiyonları incelemek amacıyla ülkemize gelen Mr. Ma Weidu ülkesi Çin’deki uzman profesörlerin bile erişemediği bu koleksiyona ulaşmaktan duyduğu heyecanı vurgulayarak, kendisine bu fırsatı veren Kültür Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’a da teşekkürlerini sundu.

Çin porselenlerinin üzerindeki İslam kültürünün etkileri üzerine incelemelerde bulunan ve yaşadığı bu deneyimi “kelimenin tam anlamıyla rüyanın gerçekleşmesi” olarak tanımlayan Mr. Ma Weidu, Türkiye’yi muhteşem bir ülke olarak nitelendirdi.

Topkapı Sarayı’nın mimari ve yapısal özelliklerini Çin’in “Yasak” Şehri ile karşılaştıran Weidu, Bakan Ertuğrul Günay’ın talimatlarıyla gezme fırsatı bulduğu Harem’in ise her parçasının çok özel ve anlamlı olduğunu ve bu anın hayatının unutulmazları arasına girdiğini okuyucularıyla paylaştı.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER